Μουντιάλ 2014

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου - Φάση των 16: Κόστα Ρίκα - Ελλάδα live

Ντίνα Κ.
29-06-14

Σαν από μηχανής Θεός ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, λύτρωσε την Εθνική μας ομάδα, ισοφάρισε σε 1-1 στο 90’ και η αναμέτρηση οδηγείται στην παράταση!

Αυτή η κεφαλιά του Μήτρογλου θα μείνει στην ιστορία όπως και το γκολ ψυχής του Παπασταθόπουλου. Τα δεδομένα είναι τα εξής: Η Κόστα Ρίκα με 10 εμείς με 11 και τόνους ψυχολογίας να βαραίνουν υπέρ μας. Όπως και να χει είναι δύο τα πλεονεκτήματα. Τεράστια προσοχή στην κόντρα επίθεση (εκεί μόνο μπορεί να μας χτυπήσει η Κόστα Ρίκα) και πεποίθηση ότι το γκολ θα έρθει πριν από τα πέναλτι. Όπως και να χει εξακολουθεί να είναι παιχνίδι υπομονής.

Γκολ στο 90’ για την Εθνική μας ομάδα! Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του Νάβας και ισοφαρίζει σε 1-1, όπου ήταν και το τελικό αποτέλεσμα της κανονικής διάρκειας.

Στο 66’ η Κόστα Ρίκα μένει με δέκα παίκτες, καθώς χάνει με 2η κίτρινη κάρτα ο Ντουάρτε. Ο μεσοαμυντικός της Κόστα Ρίκα έκανε ένα δυνατό μαρκάρισμα στον Χοσέ Χολέβας και δέχθηκε την 2η κίτρινη.

Ακόμα και με δέκα παίκτες οι Κοσταρικανοί κατεβάζουν 4 και 5 παίκτες στα στημένα και στις υπόλοιπες επιθέσεις τους, δείγμα ότι θέλουν να τελειώσουν το ματς. Αυτό το ροντέο θα τους δώσει σίγουρα φάσεις, αλλά θα δώσει φάση και στην Εθνική. Δίκοπο μαχαίρι γι αυτούς, οι οποίοι «κλέβουν» χρόνο όποτε μπορούν. Μια φάση χρειάζεται η Εθνική.Δεύτερη κίτρινη για τον Ντουάρτε και η Εθνική μας με αριθμητικό πλεονέκτημα

Αλλάζουν οι αριθμητικές τώρα και η Εθνική έχει έναν επιπλέον κίνητρο-λόγο να φέρει την μπάλα στα καρέ των Κοσταρικανών. Απολύτως δίκαιη η δεύτερη κίτρινη στον Ντουάρτε. Ο Σάντος πρέπει άμεσα να ανακατέψει την τράπουλα και το κάνει με Γκέκα αντί Σαλπιγγίδη. Όλο το βαρύ πυροβολικό της Εθνικής μπροστά κι ό,τι βγει. Η διάταξη πλέον είναι 4-4-2

58' Αλλαγή για την Ελλάδα. Ο Κώστας Μήτρογλου στη θέση του Ανδρέα Σάμαρη.

52' γκολ για την Κόστα Ρίκα
Γκολ για την Κόστα Ρίκα με σουτ από τον Μπράιαν Ρουίς

Κι όμως δεχτήκαμε τέτοιο γκολ. Ένα πλασέ σε ρυθμό προπόνησης από τον Ρουίζ, η μπάλα αργά και βασανιστικά στο δίκτυα του Καρνέζη, ο οποίος έμεινε "άγαλμα".

Στο αγωνιστικό χώρο ξανά οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων για το δεύτερο ημίχρονο...

Τέλος πρώτου ημιχρόνου. Με την καλύτερη φάση του ματς για λογαριασμό της Εθνικής τελειώνει το πρώτο μέρος. Βεβαίως και δεν μας χαλάει το 0-0 αλλά να, είναι αυτή η φάση του Σαλπιγγίδη που προκαλεί αυτό το αίσθημα της άδικης εξέλιξης. Σαφώς και θα μπορούσε η Εθνική να είναι καβάλα στο άλογο μετά το τέλος του πρώτου μέρους. Στα συν η πλήρης εξάλειψη των κινδύνων μπροστά από την εστία μας, όπως και η τακτική προσήλωση στο ματς. Η βραδιά θα είναι μεγάλη...

Αναμενόμενη η μέχρι στιγμής εικόνα της αναμέτρησης. Χαμηλός ρυθμός, το βάρος στη διατήρηση του "μηδέν" και αναζήτηση ευκαιρίας μέσω λαθών και στημένων. Η ελληνική άμυνα είχε προβλήματα στο ξεκίνημα, όσο περνούσε η ώρα όμως, βελτιωνόταν αισθητά. Μία κλασική ευκαιρία επεφύλασσε το πρώτο ημίχρονο: εκείνη του Σαλπιγγίδη στο 37ο λεπτό.

44' Μπλόκαρε ο Νάβας μετά από την εκτέλεση φάουλ του Καραγκούνη.

42' Κάρτα στον Ντουάρτε για κράτημα στον Λάζαρο.

37' ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ για την Ελλάδα
Σουτ του Σαλπιγγίδη για την Ελλάδα και απόκρουση από τον Κέιλορ Νάβας

Πέντε πάσες έχουν αλλάξει Χριστοδουλόπουλος και Χολέμπας, δείγμα του ότι η Εθνική προτιμά την αριστερή πτέρυγα για να επιτεθεί.

Περάσαμε το μισάωρο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να πεις ότι το έχει φοβηθεί το ματς η Εθνική. Κάθε άλλο. Μεγάλη σιγουριά στις κινήσεις των διεθνών και στις δύο πλευρές του γηπέδου.

28 Σουτ του Καραγκούνη για την Ελλάδα και μπλοκάρει ο Κέιλορ Νάβας Μακρινή προσπάθεια, κανένας λόγος ανησυχίας για τον Νάβας.

21 Φάουλ ακριβώς έξω από την περιοχή της Εθνικής από τη δεξιά πλευρά. Επικίνδυνη στιγμή για την ελληνική άμυνα. Πέρασε η φάση. Η μπόρα της πίεσης με το κόρνερ και το φάουλ πάνω στη γραμμή της περιοχής πέρασε. Τώρα είναι η σειρά μας με στημένη φάση. Θα έχει τις ευκαιρίες της η Εθνική στα στημένα.

Κατοχή 62%-38% υπέρ της Κόστα Ρίκα.

15 Άστοχη κεφαλιά του Παπασταθόπουλου για την Ελλάδα Εκτέλεση κόρνερ του Καραγκούνη από αριστερά, ο Παπασταθόπουλος παίρνει την κεφαλιά, αλλά είναι πολύ άστοχη.

12' Ωραία προσπάθεια από τα αριστερά από τον Λάζαρο, όμως το σουτ που επιχείρησε ήταν αδύναμο και κατέληξε άουτ.

Άστοχο σουτ του Μπολάνιος για την Κόστα Ρίκα στο 8
Πρώτη ευκαιρία για την Κόστα Ρίκα με τον Μπολάνιος να σουτάρει μέσα από την περιοχή και την μπάλα να καταλήγει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Καρνέζη...

Αποφασιστικοί μπήκαν οι διεθνείς στο ξεκίνημα. Χαμηλός ρυθμός όπως και με την Ακτή Ελεφαντοστού. Εμφανές ότι πρώτο μέλημα είναι η εξάλειψη των κινδύνων.

Φάουλ έξω δεξιά για την Ελλάδα.

2' Πρώτο σουτ για την Εθνική με τον Λάζαρο, η μπάλα πέρασε άουτ... Άστοχο σουτ του Χριστοδουλόπουλου για την Ελλάδα Ο Καραγκούνης εκτελεί, οι αμυντικοί απομακρύνουν προσωρινά, η μπάλα στρώνεται στον Χριστοδουλόπουλο που κάνει το μακρινό σουτ και στέλνει την μπάλα πάνω από τα δοκάρια.

Σέντρα στο ματς...

Η Εθνική μας ομάδα έχει ραντεβού με την ιστορία στην Αρένα Περναμπούκο του Ρεσίφε.
Η Εθνική ομάδα έχει ήδη κάνει την υπέρβαση. Βρίσκεται στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου! Μία επιτυχία που θα την αντιληφθούμε μετά από καιρό και θα την μνημονεύουμε για χρόνια. Τα υπόλοιπα έπονται...

Μετά από την ιστορική πρόκριση στους "16" του Παγκοσμίου Κυπέλλου η "γαλανόλευκη" έχει ως στόχο την πρόκριση και στα προημιτελικά της διοργάνωσης...

Για να το πετύχουν όμως αυτό οι ποδοσφαιριστές του Φερνάντο Σάντος θα πρέπει να ξεπεράσουν το δύσκολο εμπόδιο της Κόστα Ρίκα του Τζόελ Κάμπελ, η οποία πέρασε ως πρώτη από τον "όμιλο του θανάτου" αφήνοντας πίσω της την Ουρουγουάη, την Ιταλία και την Αγγλία.

Η ενδεκάδα της Εθνικής: Καρνέζης, Χολέμπας, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Μανιάτης, Καραγκούνης, Σάμαρης, Σαλπιγγίδης, Χριστοδουλόπουλος και Σαμαράς.

Ο Σάντος επιλέγει την "καλή" ενδεκάδα, αυτή που επί της ουσίας χάρισε την μεγάλη εμφάνιση και τη νίκη-πρόκριση εναντίον της Ακτής Ελεφαντοστού. Μοναδική διαφοροποίηση η συμμετοχή του Καρνέζη, ο οποίος ξεπέρασε (ευτυχώς) το πρόβλημα τραυματισμού στη μέση. Ο Κατσουράνης, για τον οποίο έγινε πολύ συζήτηση, έμεινε στον πάγκο. Ο Σάμαρης στο αρχικό σχήμα για πρώτη φορά σε αυτό το Μουντιάλ. Συνεπώς, ο Σάντος έμεινε πιστός στο δόγμα: Ενδεκάδα που κερδίζει δεν αλλάζει.

Η ενδεκάδα της Κόστα Ρίκα: Νάβας, Γκονζάλες, Ουμανά, Μπόρχες, Τουατέ, Μπολάνιος, Κάμπελ, Ρουίζ, Ντίαζ, Καμπόα, Τεχέδα

Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Αυστραλός Μπέντζαμιν Ουίλιαμς.
Η αποστολή της Εθνικής μας ομάδας μόλις έφτασε στο γήπεδο με τον Φερνάντο Σάντος να βγαίνει πρώτος από το πούλμαν ενώ από τους διεθνείς βγήκε πρώτος ο Κώστας Μανωλάς.

Λίγη ώρα πριν την μεγάλη μάχη για την 8άδα, μια τελευταία ματιά στον αγώνα που μπορεί να γράψει μια ακόμη σελίδα ποδοσφαιρικού θριάμβου.

* Το 5-4-1 που χρησιμοποιεί ο Πίντο (και μπορεί να μετατρέπεται και σε 3-5-2 με τον Ρουίζ δίπλα στον Κάμπελ, όταν το επιθυμεί) είναι πολύ συμπαγές, ιδιαίτερα στο "τρίτο του γηπέδου" που χρησιμοποιεί η ομάδα της Κόστα Ρίκα) και εκμεταλλεύεται τις επιθετικές επιλογές. Ο Κάμπελ οδηγεί την επίθεση, ο Μπόρχες συνδέει τις γραμμές ιδανικά και ο Τζιανκάρλο Γκονζάλες ηγείται της άμυνας.

* Η Ελλάδα έφτασε στους 16 με κατάθεση ψυχής και αυτοσυγκέντρωσης, κόντρα σε θεωρητικά πιο "ποδοσφαιρκούς" αντιπάλους. Όμως είναι αδύνατον να την κερδίσεις, όταν το μυαλό των παικτών είναι συγκεντρωμένο 100%.

* Συχνά η άμυνα της Κοστα Ρίκα είνα ψηλά στο γήπεδο. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην βγουν οφσάιντ οι αντίπαλοι επιθετικοί και να χτυπήσουν στο ανοικτό γήπεδο, όταν συμβαίνει αυτό. Χρειάζεται όμως η κατάλληλη ασίστ από τους μέσους, την κρίσιμη στιγμή και στον σωστό χρόνο.

* Πολλές φορές η άμυνα της Κόστα Ρίκα διώχνει άτσαλα την μπάλλα, αν όμως οι γρήγοροι μεσοεπιθετικοί καταφέρουν να την "κατεβάσουν" και να την έχουν στην κατοχή τους, διαλύουν την αντίπαλη άμυνα.

* Η παρουσία του Χολέμπας ήταν καθοριστική στο ματς με την Ακτή. Και αμυντικά ήταν εξαιρετικός και επιθετικά θύμισε τις καλές του εμφανίσεις, ιδιαίτερα στην αντεπίθεση. Εκεί θα βγαίνει σε όλο το 90λεπτο ο Γκαμπόα, ο δεξιός φουλ μπακ της Κόστα Ρίκα, αφού ο Ρουίς κλείνει στους διαδρόμους, που αφήνει ο Κάμπελ. Θα γίνει τρομερή μάχη στην πτέρυγα αυτή, και από την έκβασή της, θα κριθεί σε μεγάλο ποσοστό και το ματς.

* Στημένα και ψυχραιμία, όσο θα κυλά ο χρόνος και εφόσον δεν έχει ανοίξει το σκορ, είναι σημεία κλειδιά για το ματς. Για την Ελλάδα το μυστικό είναι να μην δεχθεί πρώτη γκολ και να αναγκαστεί να "ανοιχτεί", κάτι που θα επιδιώξει η Κόστα Ρίκα. Ένα γρήγορο τέρμα και μετά το αγαπημένο της στυλ ανάπτυξης.

Πάμε Ελλαδάρα!


Παρακολουθείστε live όλες τις εξελίξεις στο madata.gr