Πυξίδα, τόσο για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης όσο και τον σωστό προγραμματισμό των έργων του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, χαρακτήρισε τις επισκέψεις στους Δήμους ο Νομάρχης Θύμιος Σώκος, ο οποίος περιόδευσε στο Δήμο Παρακαμπυλίων.
Ο δήμαρχος Παρακαμπυλίων κ. Λάμπρος Παπαθανασίου υποδεχόμενος το Νομάρχη, τους Αντινομάρχες (Χρ. Πετρόπουλο, Αντ. Γαλαζούλα) και τα στελέχη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης έθεσε σειρά θεμάτων του Δήμου, τονίζοντας ότι «η αξιοποίηση των θετικών στοιχείων θα καλυτερεύσει σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες ζωής των κατοίκων ενώ θα δημιουργήσει συνθήκες επιστροφής πολλών ετεροδημοτών».
Στην ομιλία του ο κ. Σώκος έκανε λόγο για συνάντηση ουσίας και όχι εθιμοτυπίας. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη βελτίωσης και νέας χάραξης του κεντρικού οδικού άξονα που συνδέει το Αγρίνιο με το Καρπενήσι.«Μαζί ξεκινάμε τη διεκδίκηση αυτού του έργου, η χάραξη του οποίου έγινε πριν από 120 χρόνια από τον Χαρίλαο Τρικούπη. Υπάρχει μια προμελέτη του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. , η οποία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βασισμένο στο Δ΄ Κ.Π.Σ. Είναι ειρωνεία αυτός ο δρόμος να αποκαλείται Εθνικός. Σχεδιάζουμε και απαιτούμε σωστά, γιατί χωρίς βασικές υποδομές δεν θα υπάρξει αναπτυξιακό αποτέλεσμα».
Σε αναφορά του για την οδοποιία ο κ. Σώκος επέμεινε στη σωστή πρόσβαση και επικοινωνία μεταξύ των Δημοτικών Διαμερισμάτων γιατί όπως εξήγησε αναδεικνύονται οι τεχνητές λίμνες, το περιβάλλον. Έτσι οι τόποι γίνονται ελκυστικότεροι για ανάπτυξη παραθεριστικής κατοικίας.
Ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης γεωργικών καλλιεργειών, κτηνοτροφικών και μεταποιητικών μονάδων στην περιοχή επισημαίνοντας ότι κεντρικός άξονας της πολιτικής του είναι η ενθάρρυνση και υποστήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών που κρατούν τους νέους στον τόπο τους.
Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου ο κ. Σώκος έκανε λόγο για περιοχή ιδανική για την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την ανάγκη αξιοποίησης από τη ΔΕΗ των εγκαταστάσεων στο Ορφανό καθώς και την εκμετάλλευση των ιαματικών λουτρών.
Ακόμη ο κ. Σώκος τοποθετήθηκε σε θέματα εκπαίδευσης και άλλα ζητήματα όπως ο εξηλεκτρισμός περιοχών του Δήμου και απεμπλοκή από τη μη αδειοδότηση οικοδομών σε δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Παρακαμπυλίων.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας επεσήμανε τα εξής: «Ξεκινούμε προσπάθειες, απαιτούμε με πρόγραμμα και στόχους. Δεν τρέχουμε πίσω από τους άλλους αλλά οδηγούμε την κούρσα για το καλό του τόπου μας».
Στη συνέχεια ο κ. Σώκος και ο κ. Παπαθανασίου επισκέφθηκαν το Δημοτικό Διαμέρισμα Ψηλοβράχου και το Δημοτικό Διαμέρισμα Αγαλιανού και εξέτασαν το θέμα της βελτίωσης του δρόμου που ενώνει τον Αγαλιανό με τον Προυσσό Ευρυτανίας, έργο κομβικό που ενώνει διαφορετικές κοινωνίες και αναδεικνύει μια υπέροχη περιοχή που παρουσιάζει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον.