Κρήτη

Ζωνιανά: 8.000 σφαίρες για γλέντι και τώρα βαφτίσια χωρίς μπαλοθιά!

www.e-tipos.com
12-11-07

Πριν από λίγες ημέρες αυτό θα φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Συνέβη όμως χθες και είναι ενδεικτικό της νέας «τάξης πραγμάτων» που επικρατεί στα Ζωνιανά. Εγιναν βαφτίσια και δεν έπεσε ούτε μία μπαλοθιά! Εκεί όπου μετά τη διαμαρτυρία των κατοίκων, η Αστυνομία από χθες σταμάτησε την… επίδειξη δύναμης στους κεντρικούς δρόμους του χωριού, χωρίς βεβαίως να σταματήσει τις ουσιαστικές έρευνες. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στον περίβολο μιας ταβέρνας που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και στην οποία διοργανώνονται τα γλέντια για τους γάμους και τις βαφτίσεις στο χωριό οι αστυνομικοί βρήκαν περισσότερους από 8.000 κάλυκες από πυροβόλα όπλα. Όπως μάλιστα εκτιμά ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., «οι κάλυκες αυτοί πρέπει να έχουν ριχθεί μέσα στον τελευταίο μήνα!».
Με απόφαση της Αστυνομίας, το μπλόκο που έχει στηθεί στην είσοδο του χωριού μεταφέρθηκε σε σημείο που είχαν ζητήσει οι κάτοικοι, προκειμένου να μην τους εμποδίζει στις κοινωνικές τους υποχρεώσεις, όπως τόνισαν στην Αστυνομία. Το βράδυ του Σαββάτου μάλιστα στα Ζωνιανά η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε και απειλήθηκαν επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων, όταν οι τελευταίοι διαμαρτυρήθηκαν πως καλεσμένοι σε μια βάφτιση δεν μπορούσαν να φτάσουν στο χωριό εξαιτίας του αστυνομικού μπλόκου.
Χθες στο παιχνίδι κορυφής που έδινε η ομάδα των Ζωνιανών, ο Ερμής, με ομάδα του Ρεθύμνου υπήρχαν φόβοι για επεισόδια, τα οποία αποφεύχθηκαν. Μάλιστα διαιτητής της συνάντησης ορίστηκε ένας αστυνομικός που υπηρετεί στο Ρέθυμνο!

Ηδη στην περιοχή του Μυλοποτάμου έχουν φτάσει ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Στέλιος Σύρος και ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Κυκλάδων κ. Γιάννης Ραχωβίτσας, ο οποίος θα είναι -για όσο χρόνο απαιτηθεί- αναπληρωτής γενικός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης.

Τα ονόματα των αξιωματικών αυτών παραπέμπουν ευθέως τόσο στην ειλημμένη απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να ξεκαθαρίσει μια για πάντα η νοσηρή κατάσταση που επικρατούσε στην Κρήτη όσο και στην προαναγγελία για «ξήλωμα» της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη.
«Οι αστυνομικές δυνάμεις θα παραμείνουν για μήνες στο νησί», τονίζει αξιωματικός της Αστυνομίας, ο οποίος τις τελευταίες μέρες επιβλέπει τις αστυνομικές επιχειρήσεις που έχουν επεκταθεί και στα άλλα χωριά του Μυλοποτάμου.

Ηδη σε κλοιό βρίσκονται, εκτός από τα Ζωνιανά, τα Λιβάδεια, τα Ανώγεια, το Πέραμα, ενώ οι έρευνες θα επεκταθούν και προς όποια κατεύθυνση θα υπάρξει καταγγελία ότι ενδεχομένως κρύβονται φυγόποινοι, ναρκωτικά ή όπλα.

Στα Ζωνιανά συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι αστυνομικές έρευνες σε σπίτια, σε σπηλιές, σε στάνες, ακόμα και σε πηγάδια. Αναζητούν ναρκωτικά και όπλα, κυρίως καλάσνικοφ, πιστόλια και σφαίρες. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της Αστυνομίας, τα ευρήματα μέχρι στιγμής είναι τρομακτικά καθώς αναδεικνύουν το πρόβλημα της βαριάς εγκληματικότητας στο Μυλοπόταμο, αλλά από την άλλη η Αστυνομία μπήκε σε μέρη όπου δεν είχε μπει τα τελευταία 30 χρόνια, εφαρμόστηκε το γράμμα του νόμου και θα συμπληρωθούν φάκελοι με αδικήματα που παραμένουν ανοιχτοί.
Από τη μέρα έναρξης της αστυνομικής επιχείρησης μέχρι και χθες πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε 19 κατοικίες, στο κτίριο βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, σε αποθήκες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σε ορεινές περιοχές, σπηλιές και χωματερές.

Συνελήφθησαν 19 άτομα για παραβάσεις των νόμων περί όπλων και ναρκωτικών.

Τα ευρήματα
Επιπλέον, εντοπίστηκαν 30 κλεμμένα οχήματα, από τα οποία τα 8 ήταν καμένα, 2 χειροβομβίδες, 12 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδας, 3 πιστόλια διάφορων τύπων, 1 περίστροφο, 2 καραμπίνες, 7 μαχαίρια, 1 ξιφολόγχη, φυσίγγια διάφορων τύπων και διαμετρημάτων, εκ των οποίων αρκετά καλάσνικοφ, 6 γεμιστήρες και 6 ταχυγεμιστήρες.

Επίσης, οι αστυνομικές δυνάμεις εντόπισαν 2 φυτείες με συνολικά 58 δενδρύλλια χασίς, ένα εργαστήριο συσκευαστήριο χασίς, μέσα σε αυτό 4 βαρέλια με υπολείμματα χασίς, 2 βαρέλια που περιείχαν μεγάλη ποσότητα όπλων και ναρκωτικών, στο Καπάκι Ζωνιανών, 40 σάκους με κορμούς δενδρυλλίων χασίς, 33 σακιά με 190 δενδρύλλια χασίς, 1 σακ βουαγιάζ, 3 σακούλες και ένα μεταλλικό τενεκέ που περιείχαν χασίς σε χωματερή, 2 βάζα και συσκευασίες με ποσότητα σπόρων ινδικής κάνναβης, 20.450 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, καμένη ποσότητα χασίς, 10 δενδρύλλια κάνναβης και μια ζυγαριά ακριβείας. Σε σπίτι θυρωρού νοσοκομείου βρέθηκαν 245.000 ευρώ και εξετάζεται η προέλευσή τους.

Οπως τονίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., μπορεί μέχρι στιγμής να έχουν συλληφθεί μόνο 19 άτομα αλλά μόλις ολοκληρωθεί η εξέταση των ευρημάτων, τα αποτυπώματα και τα δείγματα γενετικού υλικού θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψη δεκάδων ακόμα εμπλεκομένων.

πηγη: e-tipos