Αθήνα

Νέοι σταθμοί για μετρό και τραμ


02-11-07

Κλείνει από τον ερχόμενο Φεβρουάριο για διάστημα έως και έξι μήνες το τμήμα του μετρό από την Εθνική Άμυνα έως το Αεροδρόμιο, προκειμένου να κατασκευασθούν οι τρεις σταθμοί που υπολείπονται σε Χολαργό, Νομισματοκοπείο και Αγία Παρασκευή. To επιβατικό κοινό θα επιδιωχθεί να εξυπηρετηθεί με δρομολόγια που θα πραγματοποιούνται με λεωφορεία, αλλά και με τον προαστιακό.

Ο σταθμός του Νομισματοκοπείου αναμένεται να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2008, ενώ η λειτουργία των άλλων δύο προγραμματίζεται για το 2009.

Το ίδιο έτος θα λειτουργήσει και η επέκταση στο Ελληνικό αυξάνοντας σημαντικά την επιβατική κίνηση του μετρό που σήμερα ανέρχεται περίπου σε 650.000 την ημέρα

Έως τη Βούλα θα φτάνει από την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, το Τραμ. Η επέκταση, 700 μέτρων της γραμμής, καθυστέρησε σημαντικά να δοθεί σε εμπορική λειτουργία λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων, τα οποία ξεπεράστηκαν. Στη Βούλα θα λειτουργήσει ένας σύγχρονος τερματικός σταθμός, ολοκληρώνοντας τα έργα του Τραμ στα νότια προάστια.

Η επιβατική κίνηση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2.500 επιβάτες ημερησίως, αφού η επέκταση εξυπηρετεί πέραν των κατοικιών στην περιοχή, το νοσοκομείο Ασκληπιείο, την Ακτή Βούλας (Ακτή Α' Αλιπέδου), τουριστικές υποδομές, το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης - ΠΙΚΠΑ Βούλας, κ.ά.

Τη Βούλα αναμένεται να ακολουθήσει η επέκταση στον Πειραιά, καθώς την άνοιξη του 2008 η Τραμ Α.Ε. προτίθεται να προκηρύξει το συγκεκριμένο διαγωνισμό, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ. Η επέκταση του τραμ στον Πειραιά θεωρείται σημαντική για την οικονομική βιωσιμότητά της Τραμ Α.Ε., καθώς από τα έσοδα των κομίστρων των επιβατών για Πειραιά θα καλύπτεται το 75% των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας.