Κόσμος

Οι ΗΠΑ «απειλούν» με εμπάργκο όπλων το Ισραήλ και του στέλνουν το πανάκριβο αντιπυραυλικό σύστημα THAAD

Σώτια Ιωάννου
15-10-24

Με εμπάργκο όπλων φέρονται να απείλησαν οι ΗΠΑ το Ισραήλ, αν δεν επιλύσει την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί από τη σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, την ώρα που το Τελ Αβίβ βρίσκεται στην τελική ευθεία για τα αντίποινα στο Ιράν κι ενώ αναμένεται τις επόμενες ώρες να ενεργοποιηθεί το πανάκριβο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD, που έδωσαν οι ΗΠΑ στο καθεστώς Νετανιάχου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσαν ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα για την αποφυγή νομικών ενεργειών αναφορικά με τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, μετέδωσε σήμερα ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.

«Σας γράφουμε τώρα για να υπογραμμίσουμε τη βαθιά ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και να αναζητήσουμε επείγουσες και βιώσεις ενέργειες από την κυβέρνησή σας αυτόν τον μήνα για να αντιστρέψουμε αυτήν την πορεία», έγραψαν σε επιστολή τους στις 13 Οκτωβρίου προς τους Ισραηλινούς ομολόγους τους Μπλίνκεν και Όστιν, σύμφωνα με ανάρτηση δημοσιογράφου του Axios στο X. Το Πεντάγωνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Νωρίτερα τα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο Λευκός Οίκος σε επιστολή του προς το Ισραήλ, τονίζει ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την «επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα» και ζήτησε την επίλυση του προβλήματος εντός 30 ημερών, αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες που θα επηρεάσουν την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια και θα εξεταστεί η νομοθεσία περί προμήθειας όπλων, δηλαδή η επιβολή ενός εμπάργκο.

Την επιστολή των ΗΠΑ παρέλαβαν τόσο ο Υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ όσο και ο Υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, στην οποία ο Λευκός Οίκος ζητάει να τηρηθούν όσα δεσμεύτηκε το Ισραήλ τον Μάρτιο του 2024, δηλαδή να επιτρέψει και να μην εμποδίσει την μεταφορά αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας ή βοήθειας που υποστηρίζεται από την διοίκηση στη Γάζα.

Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα «διεξαγάγει έλεγχο, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί βοήθειας». Η επιστολή φέρεται να τονίζει επίσης ότι, μετά τον Μάρτιο, το χαμηλότερο ποσό βοήθειας που εισήλθε στη Γάζα καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο, αναφέρει η Jerusalem Post.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Άμυνας του ισραήλ είχε ήδη ενημερωθεί από τον Αμερικανό ομολόγό του Λόιντ Όστιν πως εντός του Λευκού Οίκου υπάρχουν πλέον έντονες πιέσεις αναφορικά με τον τρόπο που το Ισραήλ διαχειρίζεται την ανθρωπιστική κρίση, ειδικά από το στρατόπεδο της Αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, το οποίο πιέζει για κυρώσεις.

Με φόντο την ανάπτυξη του THAAD, οι ΗΠΑ στέλνουν «τελεσίγραφο» στο Ισραήλ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ένα εμπάργκο όπλων είχε ζητήσει και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν.

Οι Αμερικανοί στέλνουν στο Ισραήλ τα THΑAD

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποστολή του προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στο Ισραήλ, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων του και το οποίο είναι πιθανό να είναι έτοιμο ώστε να είναι επιχειρησιακό ακόμα και απόψε, σήμερα με πληροφορίες.

Το προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα που έστειλαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ θα ενισχύσει την αεράμυνα του Ισραήλ, στοχεύοντας τον τύπο πυραύλων που χρησιμοποιεί συνήθως το Ιράν.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι εξαρτήματα του προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας THAAD άρχισαν να φτάνουν ήδη από τη Δευτέρα στο Ισραήλ και ότι το σύστημα θα είναι σύντομα σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες, επιπλέον στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ και εξαρτήματα συστοιχίας THAAD θα συνεχίσουν να φθάνουν στο Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.

«Η συστοιχία θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα σύντομα, αλλά για λόγους ασφαλείας δεν πρόκειται να αναφέρουμε χρονοδιαγράμματα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αναπτύξουν στο Ισραήλ συστοιχία THAAD προκειμένου να το προστατεύσουν το εβραϊκό κράτος έναντι πιθανής νέας επίθεσης από την Τεχεράνη, εν αναμονή της ισραηλινής απάντησης στις ιρανικές επιθέσεις.

Μια συστοιχία THAAD είχε ήδη αναπτυχθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023 και προηγουμένως το 2019, διευκρίνισε το Πεντάγωνο.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διευκρίνισε ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί θα χειρίζονται το αντιπυραυλικό σύστημα.

Η είδηση πως οι ΗΠΑ στέλνουν στο Ισραήλ συστήματα αναχαίτισης τύπου THAAD δεν πρέπει από μόνη της να εκπλήσσει καθώς παρά τις διαφωνίες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο η κυβέρνηση Μπάϊντεν υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία πως το Τελ Αβίβ δεν θα μείνει ποτέ μόνο απέναντι στις απειλές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα 6 τέτοιες συστοιχίες και μία από αυτές θα μεταφερθεί – αν δεν έχει ήδη φτάσει – στα ισραηλινά εδάφη.

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα στη Μέση Ανατολή και με τις κινήσεις του Ισραήλ αναφορικά με την απάντηση προς το Ιράν έχει έρθει η στιγμή το Τελ Αβίβ να αποκτήσει και ένα τέταρτο «στρώμα» αεράμυνας.

Πηγή: topontiki.gr