Πολιτική θύελλα στην ΠΓΔΜ: Επικύρωση της συμφωνίας αλλά δεν την υπογράφει ο Ιβάνοφ

21-06-18 | Κόσμος

Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε σε ειδική συνεδρίαση την συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα για την επίλυση της διαφοράς του ονοματολογικού.

Η συμφωνία επικυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την ΠΓΔΜ καθώς είναι μια αξιοπρεπής και αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές.

Πολιτική θύελλα στα Σκόπια

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, αρνείται να υπογράψει την συμφωνία διαφωνόντας με την συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων, με τον πρωθυπουργό Ζάεφ να απειλεί ότι θα τον ρίξει.

Άμεση ήταν η απάντηση του Γκιόργκι Ιβάνοφ στην απειλή Ζάεφ πως θα τον αποπέμψει αν δεν υπογράψει τη συμφωνία για τη "Βόρεια Μακεδονία"

Σήκωσε το γάντι και εμμέσως πλην σαφώς είπε στον Πρωθυπουργό των Σκοπίων, "ρίξε με αν τολμάς".

Σε δήλωση της Προεδρίας των Σκοπίων που μετέδωσε το makfax, ο Ιβάνοφ κάνει λόγο για ψεύτικες απειλές από πλευράς Ζάεφ. 

«Καλώ τον Ζάεφ με τα ίδια 2/3 της Βουλής που απαιτούνται για την αλλαγή του Συντάγματος, να ξεκινήσει αμέσως και τη διαδικασία για τις ευθύνες του προέδρου, δηλαδή πρόταση μομφής. Η θέση μου σχετικά με την επιβλαβή συμφωνία για το όνομα είναι οριστική και παραμένει αμετάβλητη παρά τις απειλές και τις πιέσεις», αναφέρει ο Ιβάνοφ.