Κόσμος

Το μυστήριο γύρω από την μοιραία πτήση της Air France

Καθημερινή
02-06-09

Ένα πλέγμα μυστηρίου  περιβάλλει την εξαφάνιση της πτήσης 447 της Air France. Κάτι το οποίο προκαλεί έντονα ερωτηματικά είναι η παντελής έλλειψη σημάτων κινδύνου. Οι αρχές αντιλήφθηκαν πως κάτι είχε συμβεί όταν το αεροπλάνο δεν εμφανίστηκε στα ραντάρ της Σενεγάλης. Αρχικά έγιναν υποθέσεις για προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, αεροπειρατεία ή αναγκαστική προσθαλάσσωση, οι οποίες σύντομα έδωσαν τη θέση τους στην υπόθεση περί χτυπήματος κεραυνού.

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνουν ειδικοί επί αεροπορικών ατυχημάτων, αν ένας κεραυνός ήταν αρκετός για να προκαλέσει την πτώση αεροσκάφους, τότε σχεδόν κανείς δεν θα πετούσε.

«Το να χτυπηθεί ένα αεροσκάφος από κεραυνό αποτελεί ρουτίνα... αυτή η υπόθεση δεν επαρκεί για να εξηγήσει την εξαφάνιση. Υπάρχει κάτι που λείπει, ένας 'χαμένος κρίκος'. Οι ερευνητές ατυχημάτων κάνουν πάντα λόγο για μια αλληλουχία καταστροφικών γεγονότων: σε καμιά περίπτωση δεν λες πως 'αυτό ή εκείνο ήταν που παρουσίασε το πρόβλημα', αλλά 'αυτό παρουσίασε αυτό το πρόβλημα, επηρεάζοντας το άλλο, με αποτέλεσμα την παρουσίαση εκείνου του προβλήματος κ.ο.κ.» δήλωσε ο Πιέρ Σπαράκο, μέλος της Γαλλικής Αεροδιαστημικής Ακαδημίας.

Κατά τον Σπαράκο, ακόμα και αν έλαβε χώρα το χειρότερο δυνατό ενδεχόμενο, με τον κεραυνό να καταστρέφει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα του σκάφους, το αεροσκάφος θα μπορούσε ακόμα να πετάξει.

«Σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιείται το σύστημα RAM: πρόκειται για ένα μικρό έλικα ο οποίος ενεργοποιείται και χάρη στην ταχύτητα του αεροσκάφους παράγει ηλεκτρισμό εκμεταλλευόμενο τη δύναμη του ανέμου. Το σύστημα αυτό μπορεί να δώσει αρκετή ενέργεια για να λειτουργήσουν ζωτικά συστήματα ενός αεροσκάφους. Ακόμα και στην περίπτωση παντελούς απώλειας ενέργειας, ο πιλότος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να πετάει για ένα χρονικό διάστημα- μέχρι να επιτύχει κάποιου είδους προσγείωση».

Μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για «επικίνδυνη περιοχή», αναφερόμενοι στη ζώνη που έχει οριοθετηθεί ως η περιοχή όπου εξαφανίστηκε το αεροσκάφος: χαρακτηριζόμενη ως «Ζώνη Διατροπικής Σύγκλισης», θεωρείται επικίνδυνη από ναυτικούς και αεροπόρους, καθώς είναι επιρρεπής σε καταιγίδες, καθώς και σε εμφανίσεις μίνι κυκλώνων, που έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εξαιρετικά δυνατών ρευμάτων, καθώς και ισχυρών χαλαζοπτώσεων. Στα γαλλικά χαρακτηρίζεται ως pot au noir ( «λασπωμένο καζάνι» ). Κατά το μετεωρολόγο Πιερ Λασνέ, «είναι δυνατόν ένα αεροπλάνο να χτυπηθεί από κεραυνό και ταυτόχρονα να πιαστεί σε ένα ανοδικό ρεύμα ταχύτητας η οποία μπορεί να φτάνει τα 200 χλμ/ ώρα. Το αποτέλεσμα, φυσικά, θα ήταν μια καταστροφική αποσυμπίεση».

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στους αγνοουμένους επιβάτες της πτήσης AF447 βρίσκονταν στελέχη κινεζικής χαλυβουργικής φίρμας, ένας από τους διαδόχους του βασιλικού θρόνου της Βραζιλίας, τρία στελέχη της Michelin, ο πρόεδρος της CSA (βραζιλιάνικης μονάδας της γερμανικής χαλυβουργίας ThyssenKrupp), στελέχη του βραζιλιάνικου πετρελαϊκού κολοσσού Petrobras, ένα στέλεχος της Coca-Cola, κάποιοι εργαζόμενοι στη νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία Statoilhydro και ένας ειδικός σε θέματα ελέγχου όπλων και ναρκωτικών.

.