Κοινωνία

Φωτιά στον Άγιο Νικόλαο Λακωνίας: Επιχειρούν και εναέρια μέσα

Κωνσταντίνα Κοσμά
23-08-26

Πυρκαγιά σε δασική έκταση ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής 23 Αυγούστου 2026, στην περιοχή Άγιος Νικόλαος της Λακωνίας. Η εκδήλωση της φωτιάς προκάλεσε άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι οποίες έσπευσαν στο σημείο για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κινητοποίησε τόσο επίγεια όσο και εναέρια μέσα, με στόχο τον περιορισμό και την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η εκδήλωση της πυρκαγιάς

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, γεγονός που καθιστά την αντιμετώπισή της ιδιαίτερα απαιτητική. Η περιοχή του Αγίου Νικολάου Λακωνίας βρέθηκε στο επίκεντρο των επιχειρήσεων, καθώς οι φλόγες εξαπλώθηκαν στην πυκνή βλάστηση. Η άμεση ανταπόκριση των αρχών ήταν κρίσιμη για να μην λάβει η πυρκαγιά ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, κινητοποιώντας αμέσως το Πυροσβεστικό Σώμα. Η φύση της έκτασης, που είναι δασική, απαιτεί συντονισμένες και εντατικές προσπάθειες από όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις για την πλήρη κατάσβεση και την αποτροπή αναζωπυρώσεων.

Οι επίγειες δυνάμες κατάσβεσης

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στον Άγιο Νικόλαο Λακωνίας, κινητοποιήθηκαν συνολικά 36 πυροσβέστες. Οι επίγειες αυτές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην πληγείσα περιοχή, εργαζόμενες για τον έλεγχο του μετώπου και την αποτροπή της επέκτασης της πυρκαγιάς σε γειτονικές εκτάσεις. Η παρουσία τους στο σημείο είναι καθοριστική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εστιών.

Την επίγεια δύναμη ενισχύουν δύο ομάδες πεζοπόρων της 9ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). Οι ειδικά εκπαιδευμένες αυτές ομάδες είναι σε θέση να προσεγγίσουν δύσβατα σημεία εντός της δασικής έκτασης, όπου η πρόσβαση με οχήματα είναι αδύνατη. Επιπλέον, 10 πυροσβεστικά οχήματα έχουν διατεθεί για την επιχείρηση, παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη σε νερό και εξοπλισμό για την κατάσβεση.

Η συνδρομή των εναέριων μέσων

Για την ενίσχυση του έργου κατάσβεσης, κινητοποιήθηκαν και εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα, δύο αεροσκάφη πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού πάνω από τη δασική έκταση του Αγίου Νικολάου. Η συμβολή των αεροσκαφών είναι καθοριστική για την αρχική αντιμετώπιση του μετώπου της πυρκαγιάς, καθώς μπορούν να καλύψουν μεγάλες εκτάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, δύο ελικόπτερα επιχειρούν στην περιοχή, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες από αέρος. Τα ελικόπτερα προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και ακρίβεια στις ρίψεις, ειδικά σε σημεία που απαιτούν στοχευμένη παρέμβαση. Η συντονισμένη δράση των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη και ταχύτερη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Η υποστήριξη από την τοπική αυτοδιοίκηση

Στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων παρέχουν συνδρομή και υδροφόρες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Αυτή η υποστήριξη είναι σημαντική, καθώς διασφαλίζει την επάρκεια νερού για τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Οι υδροφόρες των ΟΤΑ συμβάλλουν στην αδιάκοπη τροφοδοσία των πυροσβεστικών οχημάτων, επιτρέποντας τη συνεχή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των εστιών της πυρκαγιάς.

Η συνεργασία μεταξύ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των τοπικών αρχών είναι ζωτικής σημασίας σε περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών. Η συνδρομή των υδροφόρων αποτελεί ένα επιπλέον μέσο στην προσπάθεια περιορισμού και κατάσβεσης της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στη δασική έκταση του Αγίου Νικολάου Λακωνίας, ενισχύοντας την επιχειρησιακή ικανότητα των δυνάμεων.

Με πληροφορίες από: Newsit, Reader