Η κατάσταση στη Βοιωτία είναι δραματική, καθώς η μεγάλη φωτιά συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν ολονύχτια μάχη για να ανακόψουν την πορεία του πύρινου μετώπου, το οποίο κινείται από τις ορεινές περιοχές προς το Πόρτο Γερμενό. Οι ισχυροί άνεμοι εντείνουν την κατάσταση, τροφοδοτώντας τις φλόγες και προκαλώντας επικίνδυνες αναζωπυρώσεις.
Το μεγαλύτερο μέτωπο της φωτιάς παραμένει στην Ξηρονομή, με τις φλόγες να απειλούν πλέον τη Δομβραίνα και να συνεχίζουν την καταστροφική τους πορεία προς τις παραθαλάσσιες περιοχές. Η ανησυχία είναι μεγάλη, καθώς εάν το μέτωπο συνεχίσει ανεξέλεγκτα προς το Πόρτο Γερμενό και στη συνέχεια προς την περιοχή των Βιλίων, θα πλησιάσει ακόμη περισσότερο τη δυτική Αττική. Οι Αρχές παρακολουθούν στενά την πορεία της φωτιάς, με όλες τις δυνάμεις σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής.
Καταστροφές στον Άγιο Βασίλειο
Νωρίτερα, η πυρκαγιά εισέβαλε στον οικισμό του Αγίου Βασιλείου, όπου πολλές κατοικίες τυλίχθηκαν στις φλόγες. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους υπό δραματικές συνθήκες, καθώς η φωτιά είχε κόψει τη μοναδική ασφαλή οδική διαδρομή διαφυγής. Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις και οι ισχυρές ριπές του ανέμου δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών, οι οποίοι προσπαθούν να προστατεύσουν ό,τι έχει απομείνει από τον οικισμό.
Οι δυσκολότερες πυρκαγιές αυτή τη στιγμή εξελίσσονται στο Καλαμάκι και στην Ξηρονομή Βοιωτίας. Στις περιοχές αυτές επιχειρούν συνολικά 215 πυροσβέστες, 10 ομάδες δασοκομάντος, εθελοντές και 57 οχήματα. Για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών συνεργάζεται μια ομάδα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» με τη Δασική Υπηρεσία, ενώ έχουν διατεθεί και μηχανήματα έργου από τη Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών.
Επιχείρηση διάσωσης και εκκενώσεις
Μια μεγάλη επιχείρηση στήθηκε από το Λιμενικό και την Πυροσβεστική για την απομάκρυνση κατοίκων και παραθεριστών που είχαν εγκλωβιστεί στην παραλία του Αγίου Βασιλείου. Συνολικά 229 άνθρωποι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια διά θαλάσσης στη Λιβαδόστρα, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Στην επιχείρηση συμμετείχαν ιδιωτικά σκάφη, ρυμουλκό, πλωτά μέσα της Πυροσβεστικής και σκάφη του Λιμενικού, υπό τον συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος.
Οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε διαδοχικά μηνύματα μέσω του 112, καλώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις περιοχές που απειλούνται. Αρχικά ζητήθηκε η απομάκρυνση των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου προς το Καπαρέλι, ενώ στη συνέχεια εστάλη προειδοποίηση για το Πόρτο Γερμενό. Ακολούθησε νέο μήνυμα που καλούσε όσους βρίσκονται στο Προσήλι και στο Πόρτο Γερμενό να απομακρυνθούν μέσω Βιλίων προς τη Μάνδρα.
Κρίσιμη νύχτα για την πυρκαγιά
Η νύχτα θεωρείται κρίσιμη για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούν αδιάκοπα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα. Η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση, καθώς το μέτωπο παραμένει δυναμικό και η πορεία του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ένταση και τη διεύθυνση των ανέμων τις επόμενες ώρες. Ο βασικός στόχος των Αρχών είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, των οικισμών και των κρίσιμων υποδομών, σε μία από τις δυσκολότερες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού.