Κοινωνία

Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin το 2010: Αναζητείται ακόμη ένα άτομο

Κωνσταντίνα Κοσμά
10-07-26

Στο πλαίσιο των συνεχών ερευνών για την εμπρηστική επίθεση που έλαβε χώρα στις 5 Μαΐου 2010 σε υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος προχωρά σε επιχείρηση για τη σύλληψη ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Η επίθεση, που συνέβη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, είχε ως τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο τριών εργαζομένων.

Μέχρι στιγμής, έχουν συλληφθεί δύο άνδρες, ηλικίας 42 ετών, κατόπιν εκδόσεως σχετικών ενταλμάτων. Παράλληλα, αναζητείται μία γυναίκα 46 ετών, για την οποία έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 46χρονη φέρεται να έχει διαφύγει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα νέα στοιχεία που οδήγησαν στις συλλήψεις προήλθαν από την ΔΑΟΕ, η οποία παρέδωσε νέα έκθεση-ανάλυση στην εισαγγελία, με αποτέλεσμα να εκδοθούν τα εντάλματα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι τρεις κατηγορούμενοι είναι γνωστοί για τη δράση τους στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Η τραγωδία της Marfin που σημάδεψε την Ελλάδα

Η 5η Μαΐου 2010 ήταν μία ημέρα που θα μείνει στην ιστορία, καθώς τρεις εργαζόμενοι της Marfin Egnatia Bank έχασαν τη ζωή τους όταν το υποκατάστημα της τράπεζας στην οδό Σταδίου πυρπολήθηκε με βόμβες μολότοφ, κατά τη διάρκεια μίας από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά του πρώτου Μνημονίου. Τα θύματα ήταν η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών και έγκυος, η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, και ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών.

Η Ελλάδα βρισκόταν στην αρχή της μνημονιακής περιόδου, με την κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει σκληρά οικονομικά μέτρα, ενώ η ψηφοφορία για το πρώτο Μνημόνιο ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη ημέρα, 6 Μαΐου. Η 5η Μαΐου είχε κηρυχθεί ημέρα γενικής απεργίας και οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, άγνωστοι επιτέθηκαν στο υποκατάστημα της Marfin, σπάζοντας την τζαμαρία και ρίχνοντας μολότοφ και εύφλεκτο υλικό στο εσωτερικό του κτιρίου, όπου βρίσκονταν εργαζόμενοι. Οι περισσότεροι κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά οι τρεις υπάλληλοι εγκλωβίστηκαν και πέθαναν από ασφυξία λόγω του πυκνού καπνού και των τοξικών αναθυμιάσεων.

Η τραγωδία αυτή προκάλεσε σοκ στην ελληνική κοινωνία και έγινε σύμβολο της περιόδου της οικονομικής κρίσης. Οι φυσικοί αυτουργοί δεν έχουν καταδικαστεί ποτέ, αν και δύο άτομα παραπέμφθηκαν σε δίκη και αθωώθηκαν το 2016.

Η υπόθεση είχε και δικαστική συνέχεια, καθώς το 2013 στελέχη της τράπεζας αντιμετώπισαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια, με επίκεντρο τα μέτρα πυρασφάλειας και τις εξόδους διαφυγής. Το 2024, απόφαση του Αρείου Πάγου επανέφερε την υπόθεση στο προσκήνιο, επιρρίπτοντας ευθύνες στην τότε μισθώτρια τράπεζα για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.