Κοινωνία

Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες των τριών εμπρηστικών επιθέσεων στη Θεσσαλονίκη: Στο «μικροσκόπιο» οι κάμερες

Κωνσταντίνα Κοσμά
02-07-26

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ανθρωποκυνηγητό των διωκτικών αρχών για τον εντοπισμό των δραστών των τριών συντονισμένων επιθέσεων που σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες είχαν ως τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο της 72χρονης Βάγιας Νέστορα, μητέρας της πολιτεύτριας της ΝΔ, Αφροδίτης Νέστορα.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει αναλάβει την έρευνα για τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης 1/7. Σε συνεργασία με τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες, οι αρχές εξετάζουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία προκειμένου να ταυτοποιήσουν και να συλλάβουν τους υπεύθυνους.

Συγκέντρωση στοιχείων από κάμερες

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ERTnews το πρωί της Πέμπτης 2/7, οι ερευνητές έχουν συγκεντρώσει υλικό από δεκάδες κάμερες ασφαλείας κατά μήκος της διαδρομής που εκτιμάται ότι ακολούθησαν οι δράστες μετά τις επιθέσεις.

### Οργανωμένο σχέδιο

Οι τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν σε διάστημα περίπου 17 λεπτών, γεγονός που οδηγεί τις αρχές στην εκτίμηση ότι επρόκειτο για οργανωμένο σχέδιο με συγκεκριμένη επιχειρησιακή προετοιμασία. Στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται οι κινήσεις δύο ατόμων που φέρονται να επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, ενώ δεν αποκλείεται να υπήρχε και ομάδα υποστήριξης.

Παράλληλα, στα εγκληματολογικά εργαστήρια εξετάζονται όλα τα ευρήματα που συλλέχθηκαν από τα τρία σημεία των επιθέσεων, με στόχο την ανεύρεση γενετικού υλικού, αποτυπωμάτων ή άλλων στοιχείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση των δραστών. Οι αρχές επανεξετάζουν επίσης παλαιότερες υποθέσεις με παρόμοια χαρακτηριστικά, αναζητώντας τυχόν συνδέσεις με τις πρόσφατες επιθέσεις. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης από καμία οργάνωση.

Δηλώσεις αξιωματούχων

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης, Ζήσης Ιωακείμοβιτς, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» την Πέμπτη 2/7, τόνισε ότι η εγκληματική επίθεση με γκαζάκια στρέφεται κατά της Δημοκρατίας και όχι μόνο κατά της ΝΔ. «Όσον αφορά στις απειλές και στις οχλήσεις δεν είχα καμία απολύτως», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι δράστες φέρονται να ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Από την πλευρά του, ο Σάββας Αναστασιάδης χαρακτήρισε την επίθεση «καθαρά τρομοκρατικό χτύπημα», τονίζοντας ότι στόχευε σε δολοφονία. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς θυμήθηκαν εμένα που 3 χρόνια απέχω από την ενεργό πολιτική», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι δεν είχε ποτέ φρουρό ή απειλές κατά τη διάρκεια της θητείας του.