Κοινωνία

Σεισμολογική αντιπαράθεση για τον Κορινθιακό: Πιθανότητες, 'μπαρμπούτι' και ψυχραιμία

Μαρία Απαλαχίδου
26-04-26

Μια έντονη δημόσια διαμάχη έχει ξεσπάσει στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας την Κυριακή 26 Απριλίου 2026, με φόντο την εκτίμηση για αυξημένη σεισμική επικινδυνότητα στον Κορινθιακό Κόλπο. Η αντιπαράθεση πυροδοτήθηκε μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,7 Ρίχτερ (ή 5,5 κατά άλλες μετρήσεις) που σημειώθηκε νότια της Κρήτης την Παρασκευή 24 Απριλίου.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Η πιθανότητα έχει μεγαλώσει»
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι, βάσει πιθανολογικών εκτιμήσεων, η πιθανότητα για έναν ισχυρό σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ στον Κορινθιακό Κόλπο μέσα στα επόμενα 1 έως 3 χρόνια είναι πλέον αυξημένη.

Άκης Τσελέντης: «Σεισμολογικό μπαρμπούτι»
Στον αντίποδα, ο Άκης Τσελέντης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του συναδέλφου του, χαρακτηρίζοντας τις συγκεκριμένες προβλέψεις ως «σεισμολογικό μπαρμπούτι».

Κριτική: Κατηγόρησε τον κ. Παπαδόπουλο ότι προκαλεί αδικαιολόγητο πανικό στους πολίτες και πλήττει τον τουρισμό σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή της χώρας.
 
Ευθύμης Λέκκας: Εστίαση στην Προετοιμασία
Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, δίνοντας μια πιο θεσμική και καθησυχαστική διάσταση στο ζήτημα:

Ιστορικό Υπόβαθρο
Η ανησυχία για τον Κορινθιακό δεν είναι τυχαία, καθώς η περιοχή έχει δώσει καταστροφικούς σεισμούς στο παρελθόν, με πιο χαρακτηριστικούς: