Η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου 1821 στο Σύνταγμα ήταν φέτος ιδιαίτερα εντυπωσιακή, με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί την εκδήλωση παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα. Η παρέλαση ολοκληρώθηκε γύρω στις 12:35 μ.μ., με τις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων να προσθέτουν ένα επιβλητικό στοιχείο στην ατμόσφαιρα.
Στα τμήματα που παρέλασαν περιλαμβάνονταν πεζοπόρα τμήματα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς και οι Ευζώνες, με την προσοχή ωστόσο να κλέβουν τα νέα τεχνολογικά οπλικά συστήματα που παρουσιάστηκαν, σηματοδοτώντας την μετάβαση των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή.
Μεταρρύθμιση και νέα στρατηγική
Η στρατηγική των Ενόπλων Δυνάμεων εδράζεται στη μεταρρύθμιση που ονομάζεται «Ατζέντα 2030» και στο νέο Δόγμα Αποτροπής. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε: «με την Ατζέντα 2030 ως οδικό χάρτη βαθιάς μεταρρύθμισης, τη νέα Δομή Δυνάμεων, τον δωδεκαετή Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών και την εισαγωγή τεχνολογιών αιχμής, οικοδομούμε τις πιο ισχυρές και σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας».
Κεντρικός άξονας αυτής της στρατηγικής είναι η ανάπτυξη ενός εγχώριου αμυντικού οικοσυστήματος και η ενσωμάτωση σύγχρονων οπλικών συστημάτων, που ενισχύουν την αποτρεπτική ισχύ της χώρας.
Η νέα στολή του «Σύγχρονου Μαχητή»
Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα στοιχεία της φετινής παρέλασης ήταν η παρουσίαση της νέας στολής του «Σύγχρονου Μαχητή». Αυτή η στολή, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, παρέχει προστασία, ευελιξία και αυξημένη ισχύ πυρός. Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «δεν νοούνται σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς σύγχρονους μαχητές», υπογραμμίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού του προσωπικού.
Σύγχρονα οπλικά συστήματα
Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, παρουσιάστηκαν διάφορα σύγχρονα οπλικά συστήματα που αναβαθμίζουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων. Ένα από τα πιο καινοτόμα συστήματα που ξεχώρισαν ήταν το αντι-drone σύστημα “Κένταυρος”, το οποίο ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες για την καταπολέμηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Η παρέλαση του 2023 αναδεικνύει μια νέα εποχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, συνδυάζοντας παράδοση και καινοτομία, με στόχο την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας.
Σχόλιο
Η φετινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα δεν ήταν απλώς μια γιορτή της εθνικής μας κληρονομιάς, αλλά και μια σαφής δήλωση για την κατεύθυνση που ακολουθούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η παρουσίαση νέων οπλικών συστημάτων και η υιοθέτηση σύγχρονων στρατηγικών αντανάκλουν την επιθυμία της χώρας να παραμείνει ανταγωνιστική σε έναν συνεχώς εξελισσόμενο αμυντικό τοπίο.