Κοινωνία

Κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα: Αγωνία για εγκλωβισμένους στα συντρίμμια - Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες

Ειρήνη Ντάντου
23-07-23

Ένας νεκρός και 8 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την κατάρρευση του τμήματος γέφυρας της περιμετρικής Πατρών στο 206ο χιλιόμετρο Πατρών- Πύργου με κατεύθυνση προς Πάτρα, σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Βαθρακογιάννη. 

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Βαθρακογιάννης, ένας νεκρός και 5 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Ρίου ενώ στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα μεταφέρθηκαν 3 τραυματίες.

Λέκκας για Πάτρα: Η γέφυρα είχε προβλήματα στατικότητας – Παρουσίαζε τεράστια προβλήματα

Όπως ανέφερε, «στις 12:47 σήμερα το μεσημέρι ειδοποιήθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για κατάρρευση τμήματος γέφυρας στην περιμετρική Πατρών στο 206ο χιλιόμετρο Πατρών- Πύργου με κατεύθυνση προς Πάτρα. 'Αμεσα μετέβησαν στο σημείο 35 πυροσβέστες με 12 οχήματα, η ομάδα Ίκαρος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς και ειδικά διασωστικά οχήματα της 6ης ΕΜΑΚ  με 2 διασωστικούς σκύλους ενώ μεταβαίνουν δυνάμεις από την 1η  και την 5η ΕΜΑΚ», και προσέθεσε ότι τα νοσοκομεία της πόλης έχουν τεθεί σε επιφυλακή ενώ στο σημείο παραμένουν 5 ασθενοφόρα και μία κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ.
Παράλληλα, επισήμανε ότι «στο συγκεκριμένο τμήμα της γέφυρας είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία και ήταν κλειστό με απόφαση της Διεύθυνσης της αστυνομίας Αχαΐας από την Πέμπτη 20 Ιουλίου λόγω εργασιών κατεδάφισης για την ανακατασκευή της κάτω διάβασης».  

Κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα: ««Βγάζαμε κάτι παλιοσίδερα κι έπεσε η γέφυρα επάνω μας. Γλίτωσα από θαύμα»

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνόμος Β' Κωνσταντία Δημογλίδου, δήλωσε ότι στο σημείο έχουν μεταβεί δυνάμεις της ΕΛΑΣ από γειτονικές περιφερειακές ενότητες καθώς και από την Αττική.

Παράλληλα έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας , ενώ την προανάκριση έχει αναλάβει το Α΄ Αστυνομικό Τμήμα Πατρών.

Τέλος, σύμφωνα με την κ. Δημογλίδου, στο σημείο βρίσκονται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος και η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου. 

Σε ισχύ παραμένουν οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη μεγάλη περιμετρική - Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και προς Πύργο

Σε ισχύ παραμένουν οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην μεγάλη περιμετρική της Πάτρας, μετά την κατάρρευση τμήματος της γέφυρας, στην περιοχή Προάστιο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, εκτός από τη διακοπή της κυκλοφορίας στο ρεύμα προς Αθήνα, έχει διακοπεί και η κίνηση των οχημάτων στο ρεύμα προς Πύργο, καθώς και στην οδό Διοδώρου, στην Πάτρα, η οποία βρίσκεται κοντά στο τμήμα της μεγάλης περιμετρικής.

Η ανακοίνωση της εμπλεκόμενης εταιρείας
Η ΑΒΑΞ ΑΕ γνωστοποιεί ότι σήμερα Κυριακή 23/7/23 στο 206 χλμ της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου εκτελούσε προγραμματισμένες εργασίες κατεδάφισης γέφυρας (φορέας κατεύθυνσης προς Πάτρα).

Μετά τη διακοπή των εργασιών και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα μέτρα που είχαν ληφθεί, στο χώρο βρέθηκαν άτομα μη έχοντα εργασία τα οποία τραυματίστηκαν (ένα από τα οποία θανάσιμα) από τμήματα της γέφυρας που κατέρρευσαν.

H Εταιρεία από την πρώτη στιγμή συνεργάζεται στενά με τις αρχές στο πλαίσιο διερεύνησης του συμβάντος. Η ΑΒΑΞ ΑΕ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στους οικείους του θανόντα και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Και εκπαιδευμένος σκύλος στα χαλάσματα
 
Νωρίτερα, οι πρώτες μαρτυρίες αστυνομικών που έφτασαν στην περιοχή, έκαναν λόγο για ομάδα Ρομά που βρισκόταν κάτω από τη γέφυρα προκειμένου να προφυλαχθούν από τη ζέστη, ενώ ακόμα δεν είναι σαφές τι ακριβώς συνέβη και κατέρρευσε η γέφυρα. Σημειώνεται ότι στη γέφυρα που βρίσκεται στην είσοδο της Περιμετρικής Οδού γίνονταν εργασίες εδώ και δύο χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι τέσσερις από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και ο εκπαιδευμένος σκύλος για τον εντοπισμό άλλων εγκλωβισμένων.

 Στη γέφυρα γίνονταν εργασίες και στο σημείο της κατάρρευσης έχει πέσει και εκσκαφέας. Η γέφυρα, από τις πρώτες που συναντά κανείς από Αθήνα προς Πάτρα, λίγο πριν την πόλη της Πάτρας, κατέρρευσε για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.

Απομακρύνονται βαρέα οχήματα
Μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος τόνισε ότι «αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για την απομάκρυνση βαρέων μηχανημάτων που βρίσκονται πάνω από το τμήμα που κατέρρευσε, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ή όχι εγκλωβισμένα άτομα». Το σημείο έχει γεμίσει με χαλάσματα και επί τόπου έχουν σπεύσει δυνάμεις της πυροσβεστικής και ασθενοφόρα.

Επισημαίνεται ότι στο συγκεκριμένο τμήμα της γέφυρας, είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία και ήταν κλειστό, με απόφαση της Διεύθυνσης της Αστυνομίας Αχαΐας από την Πέμπτη 20 Ιουλίου λόγω εργασιών κατεδάφισης για την ανακατασκευή της κάτω διάβασης.

Επίσης στο σημείο έχουν μεταβεί δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας από γειτονικές Περιφερειακές Ενότητες καθώς και από Αττική. Έχει ενημερωθεί από την αστυνομία ο αρμόδιος εισαγγελέας ενώ την προανάκριση έχει αναλάβει το Αστυνομικό Τμήμα Πατρών.