Μάχη και με την τελευταία εστία φωτιάς, αλλά και τις αναζωπυρώσεις, δίνουν από τα ξημερώματα, πυροσβέστες και εθελοντές, σε Μέγαρα, Λακωνία και Ρόδο.
Δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια και χιλιάδες καμένα στρέμματα δάσους, είναι ο απολογισμός από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας. Την μάχη τους με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Στεφάνη. Πυροσβέστες και εναέρια μέσα προσπαθούν να σβήσουν και τις τελευταίες εστίες για την αποφυγή επέκτασης του μετώπου προς την Πάρνηθα .
Αρνητική εξέλιξη με τη φωτιά στα Μέγαρα καθώς λίγο πριν τις 2:30 σημειώθηκε νέα σοβαρή αναζωπύρωση στο Μελετάκι. Πριν δύο ώρες όλα ήταν ομαλά στην περιοχή. Ο καπνός είναι πολύς και έντονος ενώ ενισχύθηκαν και οι άνεμοι άνοντας δυσκολότερη την προσπάθεια κατάσβεσης. Υπάρχουν πολλά πεύκα και κατευθύνεται με την ένταση του ανέμου στην περιοχή Κανδήλι.
Αναζωπυρώσεις και στη Ρόδο όπου στάχτη έχουν γίνει χιλιάδες στρέμματα δάσους. Επίγειες και εναέριες δυνάμεις δίνουν μάχη σε διάφορα σημεία. Η εικόνα είναι πολύ καλύτερη σήμερα (20/7) σε σχέση με χθες αλλά δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Το πρωί ήρθαν ενισχύσεις από Πειραιά και Κω.
Σοβαρή αναζωπύρωση παρουσίασε και η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στην Λακωνία, κοντά στο εκκλησάκι του Αη Γιαννάκη, με κατεύθυνση από Πυρί προς Λυκοβουνό. Στο ίδιο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά χθες. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί νοτιοανατοολικοί άνεμοι.
Το σημείο είναι δύσκολα προσβάσιμο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Καίει δασική έκταση σε δύσβατο σημείο, ενώ άμεσα ξεκίνησε να επιχειρεί ένα ελικόπτερο. Νωρίτερα σήμερα, η φωτιά παρουσίασε σημαντική βελτίωση καθώς δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο.
Σημιεώνεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισκέφθηκε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Πέμπτης (20/7) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες εξαγγελίες για τη δασική πολιτική με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και την προστασία των περιαστικών δασών του νομού Αττικής.
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Παρασκευή 21/7, σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Αιγαίο
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
⚠ Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου ???? για Παρασκευή 21/7:
— Civil Protection GR (@GSCP_GR) July 20, 2023
???? Πολύ υψηλός κίνδυνος 4️⃣ σε:
???? #Αττική
???? περιοχές #Εύβοιας & #Βοιωτίας
???? #Αργολίδα & περιοχές #Κορινθίας
???? νησιά ΠΕ #Ρόδου #Σάμο & #Ικαρία
???? Υψηλός κίνδυνος 3️⃣ στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας
Οδηγίες πρόληψης &… pic.twitter.com/XfBf3VHiY1