ΕΚΑΒ: Τέσσερα ασθενοφόρα για όλη τη Χαλκιδική – Έως και μία ώρα αναμονή

09-06-23 | Κοινωνία

Αναστατωμένοι είναι οι κάτοικοι της Χαλκιδικής με το τραγικό συμβάν της 63χρονης τουρίστριας, που έχασε τη ζωή της στην Ουρανούπολη περιμένοντας ασθενοφόρο.

4 οχήματα για όλη τη Χαλκιδική

Ασθενοφόρα παροπλισμένα, σταθμευμένα στο πάρκινγκ, καθώς δεν υπάρχουν διασώστες. Αυτή είναι η κατάσταση στη Χαλκιδική, όπου μία τουρίστρια «έσβησε» περιμένοντας για ένα ασθενοφόρο που έφτασε με μία ώρα καθυστέρηση, όταν πλέον ήταν αργά.

Μόνο τέσσερα ασθενοφόρα επιχειρούν σε ολόκληρη τη Χαλκιδική. Ένα σε κάθε πόδι και ένα μόνιμα στο νοσοκομείο της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, υπάρχει ένα ασθενοφόρο στα Μουδανιά, ένα στην Κασσάνδρεια, ένα στον Άγιο Νικόλαο και ένα στον Πολύγυρο.

Τα ασθενοφόρα τρέχουν από άκρη σε άκρη σε ολόκληρη την περιοχή, διανύοντας δεκάδες χιλιόμετρα κάθε φορά για να φτάσουν στα περιστατικά, με την αναμονή να αγγίζει τη μία ώρα πολλές φορές, όπως έγινε και με την 63χρονη άτυχη τουρίστρια στην Ουρανούπολη.

Σε μία προσπάθεια να βγουν στον δρόμο περισσότερα ασθενοφόρα, αρχίζουν μετακινήσεις προσωπικού στη Χαλκιδική. Σε πρώτη φάση τη Δευτέρα, θα προστεθεί ένα ακόμη ασθενοφόρο, ενώ έως τις 26 Ιουνίου θα προστεθούν άλλα τέσσερα, δηλαδή εννέα στο σύνολο.

Πέθανε περιμένοντας το ασθενοφόρο

Το πώς «έσβησε» αβοήθητος ο πατέρα του περιμένοντας ένα ασθενοφόρο που δεν έφτασε ποτέ στην ώρα του, στη βόρεια Εύβοια, περιέγραψε στο MEGA κάτοικος της περιοχής.

«Η μητέρα μου ανέφερε ότι στις 11:30 ο πατέρας μου ένιωσε δυσφορία και έπαθε το έμφραγμα. Βγήκε έντρομη, άρχισε να φωνάζει σε βοήθεια. Ήρθαν συγγενείς και γείτονες, του προσέφεραν  τις πρώτες βοήθειες και από εκεί και πέρα έγιναν αλλεπάλληλες κλήσεις σε ΕΚΑΒ.

»Το ΕΚΑΒ που υπήρχε στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου ήταν σε διακομιδή, οπότε δεν μπορούσε να έρθει. Δεν έστειλαν ούτε από Χαλκίδα, ούτε από αλλού. Η μητέρα μου πήρε την απόφαση στις 12:30 να μεταφέρουν τον πατέρα μου στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου με ΙΧ. Μιλάμε για μία απόσταση ούτε 10 λεπτών. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος».

Περίπου μία ώρα, ο άτυχος άντρας περίμενε μάταια για βοήθεια.

«Στον πατέρα μου προσφέρθηκε ΚΑΡΠΑ. Είχε τις αισθήσεις του τουλάχιστον μέχρι τις 12:30. Μία ώρα πάλευαν μόνο με ΚΑΡΠΑ. Εάν είχε έρθει έγκαιρα το ΕΚΑΒ, ο πατέρας μου θα είχε σωθεί», είπε στο MEGA o γιος του άτυχου άνδρα.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ ζητούν άμεσα προσλήψεις έτσι ώστε να επανδρωθούν τα ασθενοφόρα που βρίσκονται παροπλισμένα και να μην κινδυνέψουν άλλες ζωές.

πηγή: MEGA TV