Μπλόκο σε ανεμβολίαστους από Σεπτέμβρη - Δύο τεστ την εβδομάδα με δικά τους έξοδα. Μάσκα σε εξωτερικούς χώρους

21-08-21 | Κοινωνία

Δυσκολεύουν τα πράγματα για τους ανεμβολίαστους από το Σεπτέμβριο. Νέα μέτρα περιορισμού έρχονται για ανεμβολίαστους και προνόμια για τους εμβολιασμένους

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν έως τα μέσα της εβδομάδας και η εφαρμογή τους θα ισχύει, κατά πάσα πιθανότητα από τα μέσα Σεπτεμβρίου οπότε θα ανοίξουν και τα σχολεία.

Στο ενδεχόμενο επαναφοράς της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

««πολύ σημαντική πιθανότητα η επαναφορά μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αν το υποδείξουν οι ειδικοί.

Διευκρίνισε ότι για συγκεκριμένους χώρους θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν να κάνουν με τη φύση της δραστηριότητας πχ ψώνια εκεί υπάρχουν άλλα μέτρα όπως περιορισμός ατόμων μάσκα.

Όσοι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες επιλογές στον ελεύθερο χρόνο τους και άνεση στις κινήσεις, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν εργαστηριακά τεστ 1 – 2 φόρες την εβδομάδα από το Σεπτέμβριο και μετά με δικά τους έξοδα, σε προκαθορισμένη τιμή».

Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο» πρόσθεσε.

 «Ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί, κι αυτό είναι άδικο» ανέφερε για τους ανεμβολίαστους ο κ. Οικονόμου.

Μπλόκο στους ανεμβολίαστους

Άλλωστε με την επιστροφή και των τελευταίων αδειούχων και με την αυξητική τάση των κρουσμάτων κορονοιού και σας στόχο 

την  ανάσχεση της διασποράς του, όλα δείχνουν ότι επανέλθετε το  μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους εκτός των  εσωτερικών τόσο για ανεμβολίαστους όσο και για εμβολιασμένους.

Ωστόσο  φαίνεται ότι θα ισχύσει και η απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων, η ατόμων που δεν έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Εστιατόρια, καφέ μπαρ, νυχτερινά κέντρα, σινεμά, θέατρα αλλά και τα γήπεδα θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους στους κλειστούς χώρους τους.
Απαγόρευση εισόδου σε μη εμβολιασμένους θα ισχύει και στα θέατρα και σινεμά.

Όσον αφορά τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, έχει αφεθεί ως εκκρεμότητα η οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο εισόδου και με αρνητικό εργαστηριακό τεστ .

Σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα αναμένεται να επιβληθεί η υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού μοριακού ή rapid test, όπως θα ισχύσει και για ανεμβολίαστους καθηγητές ΑΕΙ και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα εισέρχεται το κοινό σε γήπεδα.

Με ποσοστό μόνο μόνο 5%  θα συμμετέχουν ανεμβολίαστοι  στο μαζικό αθλητισμό σε αγώνες άνω των 300 ατόμων.

Και με προυπόθεση ότι  δεν εμβολιάζονται για ιατρικούς λόγους και όχι γιατί αρνούνται

Θα πρέπει να έχουν προσκομίσει αρνητικό PCR 48 ωρών ή rapid test 24 ωρών

Καθηγητές ΑΕΙ, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δάσκαλοι επιστρέφουν στην εργασία τους μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή με 2 αρνητικά εργαστηριακά τεστ/εβδομάδα τα οποία καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι.

Οι μαθητές οφείλουν να πραγματοποιούν 2 self test  την εβδομάδα- το κόστος των οποίων καλύπτει το κράτος ή  να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για άνω των 12 ετών).