Κοινωνία

Έφη Θώδη: Μία ζωή που δεν μοιάζει με παραμύθι

Espresso News
10-05-09

«Θέλω να γίνω καλά, να πάω στο παιδί μου και το σπίτι μου». Αυτά είναι τα λόγια που επαναλαμβάνει διαρκώς η Εφη Θώδη από την Παρασκευή στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, όπου νοσηλεύεται για δέκατη μέρα.

Οι θεράποντες ψυχίατροι και νευρολόγοι έχουν ήδη αρχίσει να της χορηγούν τη φαρμακευτική αγωγή για το πρόβλημά της, που όπως αποκάλυψαν και οι εξετάσεις της οφείλεται σε καθαρά ψυχολογικά αίτια. Μάλιστα, είναι αισιόδοξοι και δεν αποκλείουν την περίπτωση με τη σωστή παρακολούθηση να καταφέρει να ξεπεράσει την περιπέτεια της υγείας της και να ανέβει ξανά στις πίστες.

«Μέχρι τώρα ανταποκρίνεται θετικά στα φάρμακα, όμως επειδή ήταν το πρώτο επεισόδιο ψυχικής διαταραχής και δεν γνωρίζουν οι ειδικοί πώς θα αντιδράσει τις επόμενες ημέρες, θα χρειαστεί να παραμείνει στην ψυχιατρική κλινική» είπαν στην «Espresso της Κυριακής» ιθύνοντες του νοσοκομείου.

Από αύριο θα ξεκινήσουν τα ψυχομετρικά τεστ από τα οποία οι γιατροί θα μπορέσουν να κάνουν και τη διάγνωση. Δεν μπορεί κανείς ακόμα να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πότε θα βγει από το νοσοκομείο, καθώς ακόμη καταγράφουν και εκτιμούν τις αντιδράσεις της. Αξίζει να τονιστεί ότι η γνωστή τραγουδίστρια αρκετές φορές σιγοψιθυρίζει μόνο τα δημοτικά τραγούδια της που την έκαναν γνωστή και αγαπητή στο κοινό, ενώ από τις πρώτες κιόλας ημέρες που μπήκε στο νοσοκομείο είπε στον διευθυντή της κλινικής δρα Ερρίκο Τζεμπελίκο να ακούσει τα CDs της. «Εχει κερδίσει τη συμπάθεια όλων των γιατρών αλλά και των νοσηλευτών και όλοι επιθυμούν να βγει γρήγορα και να είναι καλά» λένε στην «Espresso της Κυριακής» πηγές από το νοσοκομείο.

Από τα λιβάδια της Καρδίτσας, στην ψυχιατρική κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Η βασίλισσα των πανηγυριών, η γεμάτη γλύκα Εφη Θώδη θυσίασε στον βωμό της πρόσκαιρης τηλεοπτικής δημοσιότητας την ψυχική υγεία της. Δίνει δε τη μεγάλη μάχη της από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου σε ένα τρίκλινο δωμάτιο δημόσιου νοσοκομείου, με τη βοήθεια ισχυρής, φαρμακευτικής αγωγής.

Κάποιοι έσπευσαν να κάνουν χιούμορ ακόμη και με τη νοσηλεία της και να μετατρέψουν σε ανέκδοτο τον αγώνα της ζωής της. Χλεύασαν ακόμη και εκείνη τη λεπτή γραμμή που χωρίζει τη λογική από την παράνοια. Το όριο που μπορεί να ξεπεράσει ο καθένας από τη μια στιγμή στην άλλη…

«Η τραγουδίστρια-φαινόμενο των δημοτικών τραγουδιών», όπως την έχουν αποκαλέσει επειδή, «όταν τραγουδούσε στα πανηγύρια, ούτε ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος δεν τολμούσε να βρεθεί απέναντί της», υπέστη νευρικό κλονισμό! Η γυναίκα που τραγούδησε (παπαγαλία...) ξένα τραγούδια, που έστειλε επιστολή συμπαράστασης στον πρωθυπουργό, που δήλωνε «θαυματοποιός» που λυτρώνει ασθενείς από τον καρκίνο και… πρωταγωνίστησε σε τόσα άλλα τηλεοπτικά καμώματα εκτοξεύοντας στα ύψη την AGB προσπαθεί σήμερα να ηρεμήσει.


Τα δύσκολα χρόνια

Η Εφη γεννήθηκε σε ένα απομονωμένο χωριουδάκι με ελάχιστα σπίτια, τα Βραγγιανά Καρδίτσας, που εκείνη την εποχή απείχε μία ώρα περπάτημα από το διπλανό μεγαλοχώρι. Είναι το τρίτο κατά σειράν παιδί μιας πολύτεκνης οικογένειας (τρία κορίτσια και πέντε αγόρια), που έβγαζε δύσκολα τα προς το ζην.

Ο πατέρας της Δημήτρης Θώδης έκανε τον μαραγκό αλλά και τον δασοφύλακα για να θρέψει τόσα στόματα! Η Πρόνοια ανέλαβε κάποια στιγμή την υποστήριξή τους, αλλά αυτό δεν ήταν το ζητούμενο του αξιοπρεπή και περήφανου πατέρα. Εχοντας στο πλευρό του τη δυναμική σύζυγό του Χρυσούύλα, μεγάλωσε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο όλα τα παιδιά του. Η Εφη ήταν το πιο προικισμένο παιδί τους. Από μικρή μάζευε τα άλλα παιδιά του χωριού της και τους τραγουδούσε. Γλυκομίλητη και τσαχπίνα, έκανε το δικό της παιδικό σόου (ακόμα και σκαρφαλωμένη πάνω στα δέντρα σαν… αγριοκάτσικο) και ονειρευόταν το μέλλον της στο τραγούδι.

Ηθελε να ξεφύγει από τη φτώχεια, να πετάξει τις γαλότσες της που έβγαζαν… κάλλους και φουσκάλες στα πόδια της, να αλλάξει τη μοίρα της. Ετσι, τελειώνοντας την ΣΤ’ Δημοτικού, παράτησε τα γράμματα (δεν της άρεσε το ότι για να πάει στο πιο κοντινό σχολείο έπρεπε να περπατάει ατελείωτες ώρες μες στα κατσάβραχα) και από τα εφηβικά της χρόνια άρχισε να εμφανίζεται δειλά-δειλά στα πανηγύρια τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια.

Καθισμένη σε αυτοσχέδια ξύλινα πάλκα και κρατώντας τα μικρόφωνα της εποχής, η Εφη Θώδη άρχισε αμέσως να γράφει λαμπρή (πανηγυριώτικη) ιστορία! Δεν ήταν ακόμα δεκαοκτώ χρόνων και όλοι οι γλεντζέδες στο Καρπενήσι μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για τον εντελώς προσωπικό τρόπο με τον οποίο τραγουδούσε τις παραγγελιές τους. Αν και η φωνή της δεν διέθετε τα «γυρίσματα» και την έκταση άλλων συναδέλφων της στο δημοτικό τραγούδι, εκείνη κατάφερνε να τους ξεσηκώνει όλους για χορό. Χόρευαν με τα τραγούδια της ατέλειωτες ώρες κι εκείνη, ακούραστη, μαζί με τον Γιώργο Δημητρόπουλο (στο κλαρίνο) τους τραγουδούσε μέχρι τελικής πτώσεως!

Ακόμα και ο βασιλιάς του πανηγυριού Σπύρος Μπρέμπος υποκλίνεται στο ιδιαίτερο ταλέντο της να διασκεδάζει τον κόσμο και την αποκαλεί «φαινόμενο». Είπε μεταξύ των άλλων στην «Espresso»: «Ολοι έτσι την αποκαλούσαμε γιατί, ενώ δεν είχε φωνητικά προσόντα, κατάφερνε ως διά μαγείας να μαζεύει νεολαία στα πανηγύρια, που ήταν σε φθίνουσα πορεία και εκείνη τους ξανάδωσε ζωή. Οταν εμφανίζεται η Θώδη σε πανηγύρι, κανένας άλλος δεν μπορεί να δουλέψει την ίδια βραδιά. Ουτε ακόμα και ο μέγας Μάκης Χριστοδουλόπουλος…».


«Γλύκα, γλύκα»

Στη δεκαετία του ’80 κυνηγάει το όνειρο της Αθήνας. Αρχικά δουλεύει «εσωτερική» σε φιλικό σπίτι για να έχει στέγη να μένει. Δεν της αρέσει όμως να ακολουθεί το πρόγραμμα των άλλων (της έλεγαν μέχρι και τι ώρα πρέπει να κοιμηθεί) και επιτέλους πιάνει δουλειά σε γνωστό «κλαρινάδικο» της οδού Μενάνδρου. Βγαίνει στο πάλκο με τον αέρα της… τσαούσας που είχε από μικρή και ο κόσμος την αποθεώνει! Τραγουδάει τα σουξέ που έπαιζε στα δάχτυλα (η «Βαρέλα», «Μπήκαν τα γίδια στο μαντρί», «Ο καρδιολόγος», «Πού να ’ναι τέτοια ώρα η αγάπη μου» κ.ά.) και οι φαν του είδους κάνουν ουρές έξω από το κέντρο.

Το 1988 ηχογραφεί σε δίσκο το κομμάτι «Γλύκα, γλύκα, γλυκιά μου», που έγινε το σήμα κατατεθέν των ζωντανών εμφανίσεών της. Είναι ήδη ανερχόμενο αστέρι των δημοτικών (ή καλύτερα των πανηγυριώτικων) τραγουδιών, αλλά και μόνη στην προσωπική της ζωή. Η εξωτερική εμφάνιση δεν δείχνει γυναίκα ιδιαίτερα φιλάρεσκη (έχει ελαφρά… τριχοφυΐα κάτω από τη μύτη και αρκετά περιττά κιλά), αλλά αυτό δεν φαίνεται να τη νοιάζει. Αλλωστε, το κοινό της δεν την είδε ποτέ ως γοητευτικό θηλυκό αλλά ως την καλύτερη διασκεδάστριά του. 

Ωστόσο, το 1991 βρίσκει τον άντρα της ζωής της. Είναι ο Αποστόλης Πιτσίλης με τον οποίο απέκτησε έναν γιό, τον Αποστόλη, που σήμερα είναι στην εφηβεία. Ο γάμος τους δεν θα κρατήσει περισσότερο από επτά χρόνια («φαγούρας», όπως θα πει η ίδια), αλλά η σχέση τους θα παραμείνει καλή μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια, όταν εκείνος έφυγε από τη ζωή προδομένος από την καρδιά του.


Η τηλεόραση...

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 (και ενώ κάποιες τηλεοπτικές εκπομπές είναι σε έξαρση με καλλιτέχνες-παρατράγουδα), η Εφη Θώδη μπαίνει στο παιχνίδι της τηλεοπτικής… πλάκας. Αρχικά της προτείνουν να ερμηνεύσει γνωστά ξένα τραγούδια σε διάφορες γλώσσες, όπως το αγγλικό «Ι love you, babe» της Γκλόρια Γκέινορ και το ιταλικό «A far l’ amore» της Ραφαέλα Καρά. Το κάνει (παπαγαλία φυσικά, μιας και δεν μιλάει ξένες γλώσσες) με ευχαρίστηση και δημιουργεί ανάμεικτες εντυπώσεις στον κόσμο.

Κάποιοι αντιδρούν και κάποιοι το απολαμβάνουν θεωρώντας ότι «κάνει χιούμορ». Το εν λόγω… χιούμορ όμως φαίνεται να μην έχει τελειωμό για την Εφη. Οποια πλάκα της προτείνουν να κάνει σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές (και είναι ουκ ολίγες οι προτάσεις, αφού... πουλάει) εκείνη δεν λέει όχι. Τη βλέπουμε να υποδύεται τη Βουγιουκλάκη, τη Μαντόνα, την Πετρούλα, την υψίφωνο, την μπαλαρίνα, τη μαγείρισσα, τη διαιτολόγο, την τενίστρια, να λανσάρει sexy εσώρουχα, να τραγουδάει στην μπανιέρα, να κάνει μασάζ σε ινστιτούτο, να χορεύει με ψάρια, να κρεμιέται από σκοινί, να βγαίνει βόλτα με αρνί στο Κολωνάκι, να ντύνεται νύφη και να κάνει γάμο με ρεπόρτερ! Μέχρι και να στέλνει (ανορθόγραφη) επιστολή συμπαράστασης στον πρωθυπουργό!

Το ποτήρι ξεχείλισε όταν πριν από λίγο καιρό άρχισε να δηλώνει ότι κάνει θαύματα και θεραπεύει τον καρκίνο! Ηταν τότε που η μητέρα της βγήκε στα κανάλια και είπε κλαίγοντας «σώστε το παιδί μου!». Αλλά, όπως λένε στην «Εspresso» και οι αδελφές της Καλλιθέα και Ντίνα, «κανένας δεν άκουσε τη μητέρα μας και η αδελφή μας συνέχισε να δέχεται προτάσεις από τα κανάλια για να συνεχίσει αυτήν την τρέλα της δημοσιότητας!».


Ο πόλεμος του οδηγού με τις αδελφές της με φόντο την περιουσία

Το προπερασμένο Σάββατο, η Εφη Θώδη διακομίστηκε στην ψυχιατρική κλινική του Σισμανόγλειου. Υπέστη ισχυρή νευρολογική κρίση ενώ βρισκόταν στο εξοχικό της, στην Αρκίτσα, παρέα με τον οδηγό της Χρήστο Τσιγκόλη, ο οποίος είναι η σκιά της τα τελευταία δύο χρόνια. Ο άνθρωπος αυτός που μας δήλωσε ότι τελικά είναι και σύντροφός της και θα μπορούσε να την είχε παντρευτεί βρίσκεται σήμερα σε ανοιχτή ρήξη με τα αδέλφια τής Εφης Θώδη, που τον κατηγορούν ως «υπεύθυνο για το πρόβλημα της αδελφής τους».

Αντίθετα, εκείνος, τον οποίο όπως μάθαμε ζήτησε να δει η Θώδη μόλις άρχισε να συνέρχεται, με πρώτο βεβαίως το παιδί της, υποστηρίζει πως «τα αδέλφια της είναι υπεύθυνα για όλα» και ότι «αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μοιράσουν την περιουσία της». Μάλιστα, τους αποκάλεσε «λιγούρια»! Και οι κόντρες συνεχίζονται και με άλλες αλληλοκατηγορίες που εξαπολύονται ακόμα και από το επαγγελματικό περιβάλλον της, ενώ η τραγουδίστρια προσπαθεί να ξαναβρεί τον παλιό, καλό εαυτό της σε ένα τρίκλινο δωμάτιο του δημόσιου νοσοκομείου...