Κοινωνία

Τοκογλυφία: Τόκοι 1.000% οδηγούν στην αυτοκτονία

Espressonews.gr
10-07-11

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους αρμόδιοι φορείς για τον αριθμό των ατόμων που έπεσαν θύματα τοκογλύφων, αλλά και για τις αυτοκτονίες ανθρώπων πολλές από τις οποίες οφείλονται στα αδίστακτα κυκλώματα.

«Πρόσφατα ένας 38χρονος επιχειρηματίας από το Αγρίνιο πήρε δάνεια από τοκογλύφους και επειδή δεν μπορούσε να τα αποπληρώσει, αυτοκτόνησε. Παρόμοιο περιστατικό συνέβη και στη Σαλαμίνα. Την τελευταία διετία, από τότε που άρχισε να υπάρχει η οικονομική κρίση, οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 100%, ενώ οι περιπτώσεις τοκογλυφίας εκτιμώ ότι έχουν σημειώσει αύξηση της τάξης του 300%» λέει στην «Espresso της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης. Ο πρόεδρος δανειοληπτών Θεόδωρος Θανόπουλος επισημαίνει: «Μόνο την Πέμπτη (7/7/11) είχαμε πέντε αυτοκτονίες και μία απόπειρα ανθρωποκτονίας».

Τον Μάιο του 2009 η Βόρεια Ελλάδα συγκλονίστηκε όταν άκουσε για τον απαγχονισμό Θεσσαλονικιού επιχειρηματία, τον οποίο τα κυκλώματα των τοκογλύφων πίεζαν ασφυκτικά να επιστρέψει τα χρήματα που του είχαν δώσει με υπέρογκους τόκους. Την ίδια εποχή, τέλος στη ζωή του έβαλε και ένας 40χρονος πολιτικός μηχανικός από το Ρέθυμνο για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Τον Δεκέμβριο του 2009 η είδηση της αυτοκτονίας στενού φίλου πρώην υπουργού λόγω αβάσταχτων χρεών «έσκασε» σαν βόμβα. Ο 56χρονος Ν.Κ. αυτοπυροβολήθηκε στο πάρκινγκ του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ». Σε τρισέλιδη χειρόγραφη επιστολή που άφησε, εξηγούσε ότι τα τεράστια χρέη του τον έριξαν στους τοκογλύφους, ενώ κατονόμαζε έναν ο οποίος τον χρέωνε με τόκο ύψους 1.000%!

Τον Ιούλιο του 2010, ο 58χρονος επιχειρηματίας Βαγγέλης Πετράκης με δραστηριότητα στη λαχαναγορά του Ηρακλείου Κρήτης αυτοκτόνησε με κυνηγετική καραμπίνα. Η οικογένειά του έχει ζητήσει την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης, καθώς είχε καταγγείλει κυκλώματα τοκογλύφων.

«Δανείστηκα 17.000 ευρώ και μου πήραν 200.000»

Συγκλονιστικές ιστορίες ανθρώπων οι οποίοι έπεσαν στα δίχτυα των τοκογλύφων και έχασαν την περιουσία τους ή έβαλαν τέλος στη ζωή τους, για να γλιτώσουν από τα αδίστακτα κυκλώματα φέρνει στο φως η «Espresso της Κυριακής».

Η υπόθεση του διάσημου ηθοποιού που αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα η «Espresso» αλλά και η συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα μας ο άνθρωπος του θεάτρου προκάλεσαν σοκ. Ωστόσο μοιάζει να είναι ένα από τα καθημερινά δράματα που βιώνουν χιλιάδες Ελληνες. Ομως οι περισσότεροι σιωπούν, καθώς τοκογλύφοι δεν έχουν διστάσει αρκετές φορές να κάνουν κακό στους ίδιους αλλά και στις οικογένειές τους.

Μία από τις πιο ανατριχιαστικές περιπτώσεις είναι αυτή του ιδιοκτήτη εταιρείας πώλησης ιατρικών ειδών Γιάννη Κακούτη, ο οποίος πριν από δύο χρόνια βρέθηκε απαγχονισμένος από τη γυναίκα του. «Πληρώσαμε τους τοκογλύφους με αίμα! Τώρα θέλω να πληρώσουν αυτοί που μου έκλεισαν το σπίτι και άφησαν το παιδί μου ορφανό» μας λέει η Καλλιόπη Κακούτη και συνεχίζοντας προσθέτει: «Πρόκειται για οκτώ Ηρακλειώτες, οι περισσότεροι από τους οποίους διατηρούσαν φιλικές σχέσεις με τον άνδρα μου. Ο σύζυγός μου είχε δανειστεί 1.732.406 και ζητούσαν να τους επιστρέψει 3.006.256. Δηλαδή 1.273.850 περισσότερα».

Στην απόγνωση έχει φτάσει και ο 60χρονος Γ.Ν. ο οποίος λέει στην «Espresso της Κυριακής»: «Με τη στήριξη δικών μου ανθρώπων δεν έφτασα στην αυτοκτονία. Είχα δανειστεί 17.000 ευρώ και μου πήραν ένα ακίνητο, η αξία του οποίου ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ. Στο ισόγειο είχα το μαγαζί μου και στον πρώτο όροφο έμενα με τη γυναίκα. Τώρα μένω μαζί με τα παιδιά τα οποία με συντηρούν» λέει ο Γ.Ν.