Ο Σωτήρης Σέρμπος, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του μετακλητού συμβούλου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού. Η παραίτησή του αφορά συγκεκριμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής, μια θέση που κατείχε στην Προεδρία της Κυβέρνησης. Η αποχώρηση αυτή καταγράφεται σε μια περίοδο αυξημένης κινητικότητας στα ελληνοτουρκικά και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την ανακήρυξη θαλάσσιων πάρκων.
Η παραίτηση και η αποδοχή της
Ο Σωτήρης Σέρμπος, ο οποίος είναι καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του μετακλητού συμβούλου. Η θέση του αφορούσε τη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού και ειδικότερα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Η παραίτηση του κ. Σέρμπου έχει ήδη γίνει δεκτή από την κυβέρνηση και έχει δημοσιευθεί επίσημα σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ).
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί καμία επίσημη ανακοίνωση ή σχόλιο από την κυβέρνηση σχετικά με τους συγκεκριμένους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την αποχώρηση. Η απουσία επίσημης τοποθέτησης αφήνει αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το παρασκήνιο της αποχώρησης του διεθνολόγου από το επιτελείο του πρωθυπουργού.
Το ιστορικό των δηλώσεων
Η αποχώρηση του διεθνολόγου έρχεται σε συνέχεια ενός περιστατικού όπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε λάβει σαφείς αποστάσεις από δηλώσεις του κ. Σέρμπου. Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού είχε υποστηρίξει δημόσια ορισμένες θέσεις που δεν συνάδουν με την επίσημη κυβερνητική γραμμή.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σέρμπος είχε αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επιδίωξαν μια «Βενεζουέλα 2.0» με στόχο την ανατροπή του Αλί Χαμενεΐ. Κατά την εκτίμησή του, αυτή η προσπάθεια τελικά κατέληξε σε μια «Βόρεια Κορέα 2.0». Παράλληλα, είχε χαρακτηρίσει τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ ως «απερίσκεπτες», εκφράζοντας μια προσωπική ανάλυση των διεθνών εξελίξεων.
Η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου
Μετά τις συγκεκριμένες δηλώσεις του Σωτήρη Σέρμπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Μαρινάκης, είχε παρέμβει δημόσια. Ο κ. Μαρινάκης είχε ξεκαθαρίσει ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο κ. Σέρμπος δεν εκφράζουν ούτε την κυβέρνηση συνολικά ούτε τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η παρέμβαση αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου είχε ως στόχο να «αδειάσει» τον τότε σύμβουλο, υπογραμμίζοντας την επίσημη διαφοροποίηση από τις θέσεις του. Αυτή η δημόσια απόσταση από τις δηλώσεις του κ. Σέρμπου είχε δημιουργήσει ένα κλίμα προβληματισμού σχετικά με τη συνέχεια της συνεργασίας του με το πρωθυπουργικό επιτελείο.
Προηγούμενη θητεία και τοποθέτηση
Ο Σωτήρης Σέρμπος είχε αναλάβει τα καθήκοντα του συμβούλου στο επιτελείο του Πρωθυπουργού σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από αυξημένη κινητικότητα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η θητεία του στην Προεδρία της Κυβέρνησης αφορούσε αποκλειστικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, ένα πεδίο στο οποίο διαθέτει ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία.
Πριν την ανάληψη των καθηκόντων του ως συμβούλου του πρωθυπουργού, ο κ. Σέρμπος είχε διατελέσει σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και σε άλλα πολιτικά γραφεία και υπουργεία. Αυτό υποδηλώνει μια προηγούμενη εμπειρία σε θέσεις σχετικές με τη διαμόρφωση και ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής, τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Με πληροφορίες από: Topontiki