Παυλόπουλος κατά Ερντογάν: Οι μεγάλοι ηγέτες δεν είναι αμετροεπείς ούτε ανιστόρητοι

30-04-18 | Πολιτική

«Είμαστε λαός της Ειρήνης, που όμως δεν θα απεμπολήσουμε στο ελάχιστο την κυριαρχία μας» ήταν το αυστηρό μήνυμα-απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις που έστειλε στην Άγκυρα από την Καλαμάτα ο Προκόπης Παυλόπουλος.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «έσφαξε με το γάντι», χωρίς να τον κατονομάσει, τον Ταγίπ Ερντογάν, για όσα ανιστόρητα ισχυρίστηκε ότι συνέβησαν στην Σμύρνη το 1922.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «Ίδιον των πολιτικών που θέλουν να λέγονται μεγάλοι είναι να μετράνε τα λόγια τους και κυρίως να ξέρουν ότι η δημοκρατική και πολιτειακή τους οντότητα εξαρτώνται από τον σεβασμό του Πολιτισμού και της Ιστορίας. Αν δεν υπάρχει αυτός ο σεβασμός, κανένα μέγεθος δεν μπορεί να θεωρείται μεγάλο ή τουλάχιστον δεν μπορεί να έχει τον σεβασμό ημών των Ελλήνων ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η προκλητικότητα του Τούρκου Προέδρου ξεπέρασε κάθε όριο, καθώς παραχαράσσοντας για ακόμη μια φορά την Ιστορία,ισχυρίστηκε ότι οι Έλληνες στρατιώτες -και όχι οι Τούρκοι- έκαψαν τη Σμύρνη, τη στιγμή που υποχωρούσαν.

Ο Ερντογάν από τη Σμύρνη τα έβαλε και με την τουρκική αντιπολίτευση. Κατηγόρησε τον ηγέτη της, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ότι είναι πραξικοπηματίας.

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν συνεχίζει τις συλλήψεις υπόπτων για διασυνδέσεις με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η αστυνομία συνέλαβε 63 άτομα και αναζητά άλλα 40. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό μερικοί από αυτούς είχαν αναλάβει χρέη... προξενήτρας, καθώς έβρισκαν συζύγους για οπαδούς του αυτοεξόριστου ιμάμη.

Ηχηρό στο μεταξύ είναι το νέο γερμανικό «χαστούκι» στην Άγκυρα, με αποδέκτη τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΝΔ: η παραχάραξη της Ιστορίας υπονομεύει τις σχέσεις των δύο κρατών

"Η προκλητική παραχάραξη της Ιστορίας από τον Ταγίπ Ερντογάν δεν υπηρετεί αλλά υπονομεύει τις σχέσεις των δυο κρατών και των λαών μας", τονίζει η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας τις ανιστόρητες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. "Η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία δεν είναι ούτε μπορεί να θεωρηθεί άλλοθι για τέτοιες απολύτως απαράδεκτες θέσεις", επισημαίνει το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Θεοδωράκης: ο Ερντογάν κατρακυλάει σε έναν αδιέξοδο εθνικισμό

Στην επιθετική στάση που έχει υιοθετήσει ο Ερντογάν, η οποία έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, αναφέρθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης από την Κρήτη. Παράλληλα κάλεσε την Τουρκία να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια για αυτά που θεωρεί εκκρεμότητες, καθώς «το δίκαιο και το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος των Ελλήνων».