Τζανακόπουλος: Τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα επιβάρυνσης

13-03-17 | Πολιτική

Τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα επιβάρυνσης και θα υλοποιηθούν στη βέβαιη περίπτωση που το 2018 θα έχουμε πετύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή σχετικό έγγραφο που κατέθεσε σήμερα στην ολλανδική Βουλή ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν μόνο αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος. Ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ έχουν επισημάνει ότι ο δημοσιονομικός χώρος αφορά προβλέψεις και όχι αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 2018 - με την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2019 θα πρέπει να υπάρχει μηχανισμός που θα πιστοποιήσει ότι στο τέλος του ίδιου έτους θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο μηχανισμός αυτός αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, δεδομένου ότι η επίσημη πιστοποίηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος του 2018 γίνεται από τη Eurostat τον Απρίλιο του 2019.

Ο κ. Τζανακόπουλος τοποθετήθηκε και για τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη στον Realfm 97,8 αναφορικά με την πλειοψηφία έγκρισης της συμφωνίας από τη Βουλή. Όπως είπε, ο κ. Σκουρλέτης δεν μίλησε θεσμικά αλλά πολιτικά, ότι δηλαδή η αντιπολίτευση θα πρέπει υπερβαίνοντας τον εαυτό της να δηλώσει ότι η συμφωνία είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που περίμενε και να την υπερψηφίσει. Ο κ. Μητσοτάκης και η αντιπολίτευση, κατά τον ίδιο τρόπο που καταψήφισε την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων θα επιλέξουν αυτοκαταστρεφόμενοι να μην υπερψηφίσουν τη συμφωνία, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Υπενθύμισε δε ότι και ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 153 βουλευτές και δεν υπάρχει κανένας λόγος νομικός ή θεσμικός να επιδιωχθεί οποιαδήποτε μεγαλύτερη πλειοψηφία. "Από εκεί και πέρα, εφόσον η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία είναι καλή, θα καλέσει το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης να την υπερψηφίσουν".

Σε ερώτηση, για τις αποδοχές των βουλευτών τόνισε ότι από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης ήταν η μείωσή τους κατά 10%, ότι η εισφοράς αλληλεγγύης εξομοιώθηκε με εκείνην που ισχύει για όλους τους φορολογούμενους και το ίδιο θα γίνει συνολικά με τη φορολογία των εισοδημάτων τους.