Όχι από Κουτσούμπα σε Τσίπρα - βλέπουμε από Γεννηματά

23-06-16 | Πολιτική

Το πρώτο - αναμενόμενο- "όχι" σε συναίνεση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και συνακολούθως - πιθανότατα- για τη Συνταγματική Αναθεώρηση εισέπραξε ο Α. Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μαξίμου τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

"Αυτό που έθεσα στον πρωθυπουργό είναι ότι αυτή τη στιγμή τον ελληνικό λαό τον απασχολούν πάρα πολλά προβλήματα...Ο κόσμος στενάζει στους πάγκους της εφορίας, φορολογικές δηλώσεις, ΕΝΦΙΑ, πληρώνει μία σειρά χαράτσια, και βέβαια με ένα εισόδημα, με συντάξεις που έχουν μειωθεί δραστικά και αναμένονται νέα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση από φθινόπωρο, έχει ανοίξει. Αυτά είναι μείζονα ζητήματα και σε σχέση με τον οποιοδήποτε εκλογικό νόμο ή συνταγματική αναθεώρηση", ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον κ. Τσίπρα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση, ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε εξερχόμενος της συνάντησης: "Εκφράσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική, ανόθευτη, άδολη, χωρίς πλαφόν και μπόνους...Δεν υπήρχε συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα. Ο πρωθυπουργός ακόμα ακούει τις απόψεις των κομμάτων".

Ο ίδιος, συνέχισε λέγοντας ότι κ. Τσίπρας του έδωσε την εντύπωση ότι δεν έχει καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και θέσεις. Όσον αφορά στη συνταγματική αναθεώρηση, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ επεσήμανε πως δεν ειπώθηκε κάτι πολύ συγκεκριμένο. "Μένει να δούμε ο πρωθυπουργός να ολοκληρώσει των κύκλο επαφών και να διαμορφώσει άποψη το κόμμα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ και τι θα θέσει στο ελληνικό κοινοβούλιο", είπε.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τον κ. Κουτσούμπα στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε πως: "Επιδιώκουμε οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα να στηρίζονται στις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις".

Ο Δ. Κουτσούμπας, από πλευράς του ανέφερε στο ίδιο πλαίσιο:  "γενικότερα ο λαός μας στενάζει στα γκισέ της εφορίας και ειδικά αυτή την περίοδο". "Τα προβλήματα είναι μεγάλα", συνέχισε και προσέθεσε ότι "γι' αυτά θα ‘πρεπε να συζητάμε".

"Και γι' αυτά θα συζητήσουμε, ό,τι θέλεις θα συζητήσουμε", του είπε ο κ. Τσίπρας. "Και ειδικά γι' αυτά και δευτερευόντως για τους εκλογικούς νόμους και τα υπόλοιπα", συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει: "Εντάξει, αλλά υπάρχει μια συζήτηση η οποία έχει ανοίξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια για ώριμες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, στο Σύνταγμα. Αλλά όλα αυτά απαιτούν και διάλογο, χωρίς αιφνιδιασμούς, αλλά και συναινέσεις, όπου μπορούν να υπάρξουν, δεν είναι πάντοτε εύκολο αυτό". "Αλλά η κουβέντα μας θα είναι για όλα, και για τα άλλα και γι' αυτό", προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

"Πρέπει να υπάρχει βάση για συναίνεση και δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται τέτοιο φως στον ορίζοντα", είπε ο κ. Κουτσούμπας, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει: "Θα το προσπαθήσουμε και θα δούμε".

Φώφη Γεννηματά: Θα τοποθετηθούμε όταν παρουσιάσετε επίσημη πρόταση

"Ο κ. Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε τις απόψεις του, δεν παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Θα έλεγα ότι η συζήτησή μας ήταν περισσότερο διερευνητική. Εμείς έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας και για τη συνταγματική αναθεώρηση και για τον εκλογικό νόμο", ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Παράλληλα, η κ. Γεννηματά, πρόσθεσε ότι: "Η  συζήτηση για τα θέματα αυτά,  όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις. Έτσι λοιπόν, αν και όταν, η Κυβέρνηση παρουσιάσει δημόσια και επίσημα μια ολοκληρωμένη πρόταση, τότε θα τοποθετηθούμε.
Τμηματικά, με δόσεις, εκλογικό νόμο εμείς δεν θα ψηφίσουμε".
Τόνισε ωστόσο ότι: "Σε κάθε περίπτωση, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγει η συζήτηση από τα καθημερινά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας, προβλήματα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει".

capital