Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σημείωσε από το βήμα της Βουλής: «Το ενιαίο ολοήμερο δημοτικό σχολείο που καθιερώνουμε είναι σε μια κατεύθυνση ανόδου της εκπαιδευτικής διαδικασίας».
«Μην μας πείτε τώρα ότι εάν κοπεί μια ώρα γυμναστικής στην έκτη δημοτικού ή ένα δευτερεύον μάθημα στην πέμπτη, υποβαθμίζεται το σχολείο. Κάθε άλλο. Αντιθέτως, ανεβάζουμε τον πήχη σε όλη την Ελλάδα για την ποιότητα των μαθημάτων και των σχολείων» τόνισε ο κ. Φίλης.
Ο υπουργός Παιδείας πρόσθεσε ότι «το ολοήμερο σχολείο θα συνεχίσει να υπάρχει και θα είναι αναβαθμισμένο σε όλη τη χώρα και όσοι σήμερα λένε ότι κλείνει θα γελοιοποιηθούν σύντομα».
Σημείωσε ότι στο ολοήμερο σχολείο θα μπορούν να πηγαίνουν και παιδιά που οι γονείς τους δουλεύουν με "μαύρη εργασία" καθώς και ότι θα προστεθούν και άλλα κοινωνικά κριτήρια όπως τα παιδιά πολυτέκνων και μονογονεϊκών οικογενειών.
Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στις αλλαγές στην τεχνική εκπαίδευση λέγοντας ότι είναι «ο μεγάλος ασθενής του εκπαιδευτικού συστήματος και τα παιδιά οι μεγάλοι αδικημένοι».
Ο κ. Φίλης επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης ιδεοπολιτικών και προγραμματικών διαφορών που είχαν στη Βουλή, «η ΝΔ υιοθέτησε μέχρι τέλους την άποψη ότι οι μαθητές είναι πελάτες στα σχολεία».
«Ξαφνικά ο κ. Μητσοτάκης έκανε χθες δήλωση για τα ολοήμερα. Ήταν ψέματα όσα είπε αλλά δεν πειράζει, είναι πιασάρικο, σου λέει» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φίλης.
«Είναι λάθος να εντάσσεται η συζήτηση στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Κρατήστε την εκπαίδευση σε μια σχετική αυτονομία από αυτές τις διαδικασίες» κατέληξε ο κ. Φίλης.