Ο Καιρός

Καιρός: Έρχεται ζέστη χωρίς υπερβολές – Τι δείχνουν 5 προγνωστικά μοντέλα για το επόμενο δεκαήμερο

Μαρία Απαλαχίδου
07-06-26

Καλοκαιρία με υψηλές, αλλά όχι ακραίες θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα το επόμενο διάστημα. Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς αναλύει τα δεδομένα πέντε διαφορετικών προγνωστικών μοντέλων (ECMWF, GFS, ICON, ECMWF ENS και GEFS) και χαρτογραφεί την πορεία του υδραργύρου τόσο για το αμέσως επόμενο τριήμερο όσο και μεσοπρόθεσμα.

Το προγνωστικό τριήμερο: Στην «κορυφή» η 8η Ιουνίου
Η εικόνα των τριών βασικών ντετερμινιστικών μοντέλων (ECMWF, GFS και ICON) δείχνει γενικά καλή συμφωνία ως προς τη διατήρηση του ζεστού καιρού, με μικρές αποκλίσεις στις μέγιστες τιμές:

Σχετικά με τις ελάχιστες θερμοκρασίες, το ECMWF παρουσιάζεται σταθερά ψυχρότερο με τιμές γύρω στους 8,5–9°C, ενώ τα GFS και ICON κινούνται υψηλότερα (9,1–11,3°C), διαφορά που αποδίδεται στον ξεχωριστό τρόπο που το κάθε μοντέλο διαχειρίζεται τη νυχτερινή ψύξη και το ανάγλυφο του εδάφους.

Μεσοπρόθεσμη τάση: Η ακτινογραφία του καιρού σε 6 πόλεις
Εξετάζοντας τα δύο βασικά συστήματα ensemble (ECMWF ENS και GEFS) για το επόμενο δεκαήμερο, προκύπτει ότι η χώρα εισέρχεται σε μια θερμή περίοδο, χωρίς όμως ενδείξεις για κάποιον ακραίο καύσωνα. Η συμπεριφορά ανά περιοχή διαμορφώνεται ως εξής:

Συμπέρασμα: Ζεστό δεκαήμερο χωρίς «θόλο θερμότητας»
Το βασικό επιστημονικό συμπέρασμα είναι ότι για τις πρώτες 4–5 ημέρες η πρόγνωση χαρακτηρίζεται από υψηλή ασφάλεια. Από την 6η ημέρα και μετά, οι αποκλίσεις μεταξύ των μοντέλων μεγαλώνουν, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούμε να βασιστούμε στη γενική τάση της ζέστης, αλλά όχι στις ακριβείς αριθμητικές τιμές.

Το επόμενο δεκαήμερο θα είναι θερμό, με το εσωτερικό της χώρας (και κυρίως τη Θεσσαλία) να δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση, ενώ οι παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές θα διατηρήσουν ένα σαφώς ηπιότερο προφίλ λόγω της θαλάσσιας αύρας.