Στη νέα εβδομάδα, η Ελλάδα θα βιώσει σημαντικές καιρικές μεταβολές, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ από την Πέμπτη οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν και θα υπάρξουν φαινόμενα αστάθειας.
Υψηλές θερμοκρασίες και η αρχή της εβδομάδας
Η εβδομάδα ξεκινά με ήπιες καιρικές συνθήκες, με τη θερμοκρασία να αναμένεται να φτάσει σε τοπικό επίπεδο στους 30-32 °C. Χθες, Κυριακή 10/5, η θερμοκρασία πλησίασε τους 30 °C, με την υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία να καταγράφεται στην Πλώρα Ηρακλείου, φτάνοντας τους 29,3 °C. Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί ότι η Τρίτη θα είναι η πιο ζεστή ημέρα της εβδομάδας, πριν έρθουν οι πρώτες σημαντικές αλλαγές.
Πτώση θερμοκρασίας και καιρικές μεταβολές
Από την Τετάρτη, οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να υποχωρούν, με τις μέγιστες να πέφτουν στους 27-28 °C. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζει ότι από την Πέμπτη και μετά αναμένονται καιρικές αστάθειες, με πιθανές μπόρες και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας. «Πέμπτη, Παρασκευή αλλά και το Σαββατοκύριακο αναμένουμε θερμοκρασίες κοντά στους 24-26 °C, συνοδευόμενες από αστάθεια», προσθέτει.
Καιρική πρόγνωση για σήμερα
Σήμερα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος σε όλη τη χώρα, με αραιές νεφώσεις, πιο πυκνές στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Υπάρχει πιθανότητα για τοπικές βροχές ή όμβρους, κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, με ένταση 3-5 μποφόρ, και τοπικά 6 μποφόρ στα νότια πελάγη.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, αναμένοντας να φτάσει στους 26-30 βαθμούς σε πολλές περιοχές, ενώ στην Κρήτη θα ανέβει μέχρι και στους 31 βαθμούς Κελσίου.
Καιρικές συνθήκες σε διάφορες περιοχές
- **Μακεδονία, Θράκη:** Λίγες νεφώσεις με πιθανές τοπικές βροχές. Θερμοκρασία από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου. - **Ιόνια Νησιά, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος:** Αραιές νεφώσεις. Θερμοκρασία από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου. - **Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος:** Αραιές νεφώσεις με πιθανές τοπικές βροχές. Θερμοκρασία από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου. - **Κυκλάδες, Κρήτη:** Αραιές νεφώσεις. Θερμοκρασία από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου. - **Αττική:** Αραιές νεφώσεις και θερμοκρασία από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου. - **Θεσσαλονίκη:** Αραιές νεφώσεις με πιθανότητες βροχής, θερμοκρασία από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
Προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες
Αύριο, Τρίτη 12-05-2026, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με πιθανές τοπικές βροχές στα βόρεια ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 26 έως 32 βαθμούς Κελσίου, με τοπικά φαινόμενα να αναμένονται. Την Τετάρτη 13-05-2026, θα παρατηρηθούν παροδικές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα βόρεια.
Η εβδομάδα φαίνεται να ξεκινά με καλοκαιρινές συνθήκες, αλλά η επιδείνωση του καιρού από την Πέμπτη θα φέρει σημαντικές αλλαγές στη θερμοκρασία και τις καιρικές συνθήκες.
Ο καιρός την Τρίτη 12-05-2026
Γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα και μόνο στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ανατολικά και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 26 με 28 βαθμούς και στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 30 με 32 κατά τόπους τους 33 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός την Τετάρτη 13-05-2026
Αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός και από το μεσημέρι παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους στα βόρεια.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα δυτικά όπου και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.
Ο καιρός την Πέμπτη 14-05-2026
Στα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ενώ βαθμιαία θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, όμως νωρίς το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, αλλά το μεσημέρι -απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα βορειοανατολικά από βόρειες και στις υπόλοιπες περιοχές από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.
Ο καιρός την Παρασκευή 15-05-2026
Αραιές νεφώσεις που το μεσημέρι – απόγευμα θα πυκνώσουν και στα δυτικά και τα βόρεια θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα δυτικά όπου και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια αρχικά μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, ενώ στα νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Η μεταβολή του καιρού από την Τετάρτη και έπειτα αναδεικνύει την αστάθεια των καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα αυτή την εποχή του χρόνου. Οι πολίτες καλούνται να είναι προσεκτικοί και να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των μετεωρολόγων, ιδίως αν προγραμματίζουν δραστηριότητες που εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες.