Ο Καιρός

Εκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Η αφρικανική σκόνη σκεπάζει την Ελλάδα – Τι ώρα φτάνουν οι λασποβροχές στην Αττική

Κωνσταντίνα Κοσμά
04-02-26

Απότομη αλλαγή του σκηνικού παρουσιάζει ο καιρός, με την ΕΜΥ να εκδίδει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης. Το κοκτέιλ της κακοκαιρίας περιλαμβάνει ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ και αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης που θα μετατρέψουν τις βροχές σε λάσπη.

Η «πολιορκία» της σκόνης και οι λασποβροχές
Σύμφωνα με το σύστημα DUST-WRF του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μαζική μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Το φαινόμενο θα είναι ιδιαίτερα έντονο την Πέμπτη (05/02), με τις λασποβροχές να επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Πότε χτυπούν τα φαινόμενα την Αττική
Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μια δύσκολη Πέμπτη:

Βροχές: Θα εκδηλώνονται κατά περιόδους σε όλο τον νομό.
Κορύφωση: Οι ισχυρότερες καταιγίδες στην Αθήνα αναμένονται τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.
Κατηγορία 3: Το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην κατηγορία «Σημαντική».

 

Οι περιοχές σε «κόκκινο» συναγερμό
Εκτός από την Αττική, ισχυρά φαινόμενα και πιθανές χαλαζοπτώσεις προβλέπονται σε:

Ιόνιο και Ήπειρο: Από το βράδυ της Τετάρτης.
Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο: Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης.
Ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα: Από το μεσημέρι της Πέμπτης έως το πρωί της Παρασκευής, με ανέμους που θα αγγίξουν τα 9 μποφόρ.

Προσοχή: Οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Ενημερωθείτε πριν ξεκινήσετε για το λιμάνι.