Η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα συνεχίζει να δείχνει ανοδικές τάσεις, ωστόσο οι ισορροπίες φαίνεται να αλλάζουν. Αν και τα νεόδμητα ακίνητα παραμένουν δημοφιλή, οι αυξήσεις στις τιμές τους φαίνεται να χάνουν δυναμική, κυρίως στις ακριβές περιοχές της Αττικής. Αντίθετα, τα παλαιότερα σπίτια κερδίζουν έδαφος, καθώς πολλοί αγοραστές τα βλέπουν ως την πιο ρεαλιστική επιλογή, δεδομένου ότι το κόστος των νέων κατοικιών πλησιάζει τα όρια των οικονομικών τους δυνατοτήτων.
Αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά των αγοραστών αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση της Savills Hellas για την ελληνική αγορά κατοικίας, η οποία δείχνει μια σαφή μεταβολή μετά από τέσσερα χρόνια συνεχούς αύξησης των τιμών.
Τιμές νεόδμητων και παλαιών κατοικιών
Σύμφωνα με την έκθεση, οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών στην Αττική αυξήθηκαν συνολικά κατά 18,4% την περίοδο 2023-2025. Αν και αυτή η άνοδος είναι σημαντική, είναι αισθητά χαμηλότερη από την εκρηκτική αύξηση 28,5% που παρατηρήθηκε την προηγούμενη διετία, από το 2021 έως το 2023.
Η επιβράδυνση αυτή δεν υποδηλώνει πτώση της αγοράς. Αντιθέτως, οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, αλλά με πιο ήπιους ρυθμούς, καθώς το κόστος αγοράς ενός νεόδμητου ακινήτου έχει φτάσει σε επίπεδα που δυσκολεύουν ολοένα και περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά.
Αυτή η κατάσταση οδηγεί πολλούς υποψήφιους αγοραστές να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους και να στραφούν προς την αγορά παλαιότερων διαμερισμάτων, τα οποία μπορούν να αποκτηθούν σε χαμηλότερες τιμές και να ανακαινιστούν.
Η επιστροφή των παλαιών σπιτιών
Η στροφή αυτή αποτυπώνεται και στα στοιχεία των τιμών. Το 2025, οι τιμές των παλαιότερων κατοικιών στην Αττική αυξήθηκαν κατά 5,7%, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τον ρυθμό ανόδου των νεόδμητων, που περιορίστηκε στο 5,3%.
Στη Θεσσαλονίκη, η εικόνα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, με τις υφιστάμενες κατοικίες να καταγράφουν ετήσια αύξηση 10,1%, σε αντίθεση με μόλις 6% για τα καινούργια ακίνητα.
Επιβράδυνση στις ακριβές περιοχές
Η μεγαλύτερη επιβράδυνση παρατηρείται στις περιοχές όπου οι τιμές είχαν ήδη εκτοξευθεί τα προηγούμενα χρόνια. Στα βόρεια προάστια, η σωρευτική αύξηση των τιμών των νεόδμητων περιορίστηκε στο 8% την περίοδο 2023-2025, σε σύγκριση με 27% την προηγούμενη διετία.
Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και τα νότια προάστια, όπου οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, αλλά με σημαντική υποχώρηση από το 26% στο 10%.
Η εξήγηση είναι απλή: οι τιμές εκκίνησης έχουν φτάσει περίπου τα 4.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στα νότια και τα 3.500 ευρώ στα βόρεια προάστια, γεγονός που καθιστά τη χρηματοδότηση αγοράς σε αυτές τις περιοχές ολοένα και πιο δύσκολη για τα ελληνικά νοικοκυριά.
Εξελίξεις στον Πειραιά και την Ανατολική Αττική
Ο Πειραιάς και η Ανατολική Αττική επιστρέφουν σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς. Στον Πειραιά, η προηγούμενη διετία είχε χαρακτηριστεί από εκρηκτική άνοδο των τιμών, κυρίως λόγω της μεγάλης ζήτησης που δημιούργησε το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας. Ενώ μεταξύ 2021 και 2023 οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 37%, την περίοδο 2023-2025 η συνολική άνοδος περιορίζεται στο 20%.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Ανατολική Αττική, όπου μετά τις μεγάλες αυξήσεις της προηγούμενης περιόδου, που είχαν φτάσει το 34%, ο ρυθμός έχει περιοριστεί κοντά στο 14%.
Ανθεκτικότητα στις πιο οικονομικές περιοχές
Στο κέντρο της Αθήνας, η ζήτηση παραμένει ισχυρή, με αποτέλεσμα οι τιμές να συνεχίζουν να αυξάνονται με υψηλό ρυθμό. Η συνολική άνοδος της τελευταίας διετίας φτάνει το 20%, σε σύγκριση με 26% την περίοδο 2021-2023.
Η περιορισμένη διαθεσιμότητα οικοπέδων κρατά χαμηλή την προσφορά νέων κατοικιών και ενισχύει τον ανταγωνισμό για τις υπάρχουσες.
Στα δυτικά προάστια, οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται σχεδόν με τον ίδιο ρυθμό τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με τη διετία 2023-2025 να κλείνει με σωρευτική αύξηση 27%, σε σύγκριση με 26% την προηγούμενη περίοδο. Αυτό επιβεβαιώνει ότι οι περιοχές που ξεκίνησαν από χαμηλότερη βάση εξακολουθούν να προσελκύουν έντονο ενδιαφέρον από όσους αναζητούν πιο προσιτές επιλογές κατοικίας.