Βάσεις 2012

Πανελλαδικές 2008, τρίτη μέρα: Δείτε τα θέματα και τις λύσεις

madata.gr
24-05-08

Απαιτητικά και για μαθητές που είναι εξοικειωμένοι με την ύλη των Μαθηματικών ήταν τα θέματα στα οποία διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, σύμφωνα με τους καθηγητές. Δείτε τα θέματα των μαθηματικών εδώ

και τις λύσεις εδώ
Στη Νεοελληνική Λογοτεχνία οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναπτύξουν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις από το ποίημα του Κ. Καβάφη "Καισαρίων". Τα θέματα ήταν απαιτητικά και απευθύνονταν σε διαβασμένους μαθητές. Διαβάστε τις λύσεις εδώ

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τα μέχρι τώρα θέματα είναι ότι όλη η προσπάθεια της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων επικεντρώνεται στο να έχει από τη μια ένα τμήμα ερωτήσεων που να μπορούν να απαντηθούν από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων και από την άλλη να «τσιμπάει» σε δυσκολία το τέταρτο θέμα.

Στόχος, να μην αυξηθεί ο αριθμός των κενών θέσεων στα περιφερειακά τμήματα στα οποία υπάρχει αύξηση εισακτέων μέχρι και 25% από τη μια και από την άλλη να μειωθεί το ποσοστό των αριστούχων οι οποίοι μπορεί να απογειώσουν τις βάσεις των κεντρικών Πανεπιστημίων.

Σχετικά με τα θέματα της δεύτερης μέρας η Μαθηματική Εταιρεία μιλά για θέματα ανάλογου επιπέδου με την περυσινή χρονιά που θα οδηγήσουν σε ομαλή κατανομή της βαθμολογίας.

«Τα θέματα των εξετάσεων στο μάθημα Ιστορίας ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στις συμβατικές απαιτήσεις του μαθήματος και δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες» σχολίασε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, επισημαίνοντας για μία ακόμη χρονιά ότι με θέματα ανάλογου επιπέδου δεν αναπτύσσεται η κριτική ικανότητα των μαθητών.

Τα φετινά θέματα είναι εύκολα και δεν προάγουν την κριτική ικανότητα των μαθητών, ανέφεραν χθες σε ανακοίνωσή τους και τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Βιοεπιστημόνων, ενώ η Ενωση Ελλήνων Φυσικών έκανε λόγο για θέματα μέτριας δυσκολίας.

Σύμφωνα με τον Εμμανουήλ Αμαργιανάκη, καθηγητή και πρόεδρο του Εκπαιδευτικού Ομίλου Όριον-Idef

«η δυσκολία στα θέματα των Μαθηματικών Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης προοιωνίζει μετακίνηση μαθητών προς τη Θεωρητική κατεύθυνση το 2008-2009. Συγχρόνως διευκολύνει τους φετινούς υποψηφίους Θεωρητικής να κατακτήσουν σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου καθώς και σχολές ΤΕΙ 3ου επιστημονικού πεδίου».

news.in.gr