Αιμορροΐδες: 4 φυσικές θεραπείες – Πώς θα ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα

13-02-24 | Υγεία

Οι αιμορροΐδες είναι μια συχνή πάθηση που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, πόνο και αιμορραγία. Αν και υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες, μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής και η χρήση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και την πρόληψη των εξάρσεων.

Τι είναι οι αιμορροΐδες

Είναι ογκίδια αγγεικού φλεβικού ιστού, οι οποίες προβάλλουν από τον πρωκτό. Όλοι οι άνθρωποι έχουν στον πρωκτό τους ένα δίκτυο υποβλεννογονίων φλεβών, τις αιμορροϊδικές φλέβες, οι οποίες όταν για διάφορους λόγους διαταθούν αναπτύσσονται τότε οι εσωτερικές ή εξωτερικές αιμορροΐδες.

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μία από τις συχνότερες καταστάσεις που εμφανίζεται στον πληθυσμό των δυτικών κοινωνιών. Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση αιμορροΐδων είναι, μεταξύ άλλων, η κληρονομικότητα, η δυσκοιλιότητα και η καθιστική ζωή.

Τύποι αιμορροΐδων:

Εξωτερικές αιμορροΐδες: Αυτές βρίσκονται κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό. Μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα, πόνο και δυσφορία.
Εσωτερικές αιμορροΐδες: Αυτές βρίσκονται μέσα στον πρωκτό και συνήθως δεν προκαλούν πόνο, αλλά μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία κατά την κένωση.

Θεραπείες στο σπίτι:

Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό:

Εάν τα συμπτώματα σας δεν βελτιωθούν με τις θεραπείες στο σπίτι ή εάν επιδεινώνονται, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό. Μπορεί να χρειαστεί να σας χορηγήσει συνταγογραφούμενα φάρμακα ή να εισηγηθεί ιατρική διαδικασία για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων.

Σημειώσεις:

Αυτό το άρθρο δεν αποτελεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία.
Υπάρχουν διάφορες άλλες θεραπείες για τις αιμορροΐδες. Ο γιατρός σας θα σας συστήσει την καλύτερη θεραπεία ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης σας.

Φυσικές Θεραπείες για τις Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία, αλλά ευτυχώς υπάρχουν διαθέσιμες φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν. Η αλλαγή στη διατροφή για την προώθηση της επούλωσης και την πρόληψη επιπλοκών, αποτελεί τον πυρήνα αυτών των θεραπειών.

Συχνές Φυσικές Θεραπείες:

Σημείωση:

Αν και αυτές οι φυσικές θεραπείες μπορεί να παρέχουν ανακούφιση, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστείτε ιατρική βοήθεια. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, επιμένουν ή επιδεινώνονται.

Αιμορροΐδες: Απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Πρόληψη και ανακούφιση των αιμορροΐδων με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής:

Πηγές διαλυτών φυτικών ινών:

Είναι επίσης σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό για την ομαλή λειτουργία του εντέρου. Συμπληρώματα διατροφής με ίνες όπως, ψύλλιο, μεθυλοκυτταρίνη ή πολυκαρβοφίλη ασβεστίου, μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Φάρμακα για αιμορροΐδες: Επιλογές χωρίς συνταγή και με συνταγή γιατρού

Ανακούφιση και θεραπεία αιμορροΐδων:

Αναλγητικά:

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως το Aleve (ναπροξένη) ή το Advil (ιβουπροφαίνη) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη μείωση του πόνου και του οιδήματος των ήπιων προς μέτριων αιμορροΐδων.

Τοπικές Κρέμες:

Τα ΜΣΑΦ αποτελούν μια καλή πρώτη γραμμή άμυνας κατά του πόνου και της φλεγμονής των αιμορροΐδων. Ωστόσο, εάν δεν παρέχουν ανακούφιση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κρέμες για αιμορροΐδες για τη συρρίκνωση των φλεγμονώδων ιστών.

Επιλογές OTC και συνταγογραφούμενα φάρμακα:

Μαλακτικά Κοπράνων:

Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, τα μαλακτικά κοπράνων είναι προϊόντα OTC που μαλακώνουν τα κόπρανα και βοηθούν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Είναι επίσης γνωστά ως μαλακτικά καθαρτικά και κυκλοφορούν από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες. Τα μαλακτικά κοπράνων χρειάζονται τουλάχιστον δύο ημέρες για να δράσουν.

Σημείωση: Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν υποκαθιστούν τη συμβουλή του γιατρού.

Πότε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια για τις αιμορροΐδες

Ενώ οι αιμορροΐδες συνήθως προκαλούν περισσότερο ερεθισμό παρά έντονο πόνο και μπορούν να αντιμετωπιστούν με φυσικές θεραπείες ή φαρμακευτική αγωγή, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που η ιατρική βοήθεια είναι απαραίτητη.

Θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε γιατρό αν οι αιμορροΐδες:

Αν και οι επιπλοκές είναι σπάνιες, μπορεί να συμβούν. Κάποια συμπτώματα μπορεί επίσης να υποδηλώνουν πιο σοβαρές καταστάσεις που μοιάζουν με αιμορροΐδες, όπως περιεδρικό ή ορθοπρωκτικό απόστημα ή ακόμα και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σημαντικό:

Μη χειρουργικές θεραπείες:

Υπάρχουν αρκετές ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες που μπορούν να πραγματοποιηθούν στο ιατρείο για τη θεραπεία μεγάλων ή σοβαρών αιμορροΐδων.

Αυτές περιλαμβάνουν:

Σημαντικές Πληροφορίες:

Χειρουργική Επέμβαση για Αιμορροΐδες: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η χειρουργική επέμβαση για αιμορροΐδες αποτελεί τελευταία λύση και εφαρμόζεται μόνο σε σοβαρά περιστατικά.

Τύποι Χειρουργικών Επεμβάσεων:

Σημαντικές Πληροφορίες:

Ενημερωθείτε πλήρως για τους πιθανούς κινδύνους και παρενέργειες κάθε επέμβασης πριν λάβετε την απόφασή σας.

Πηγή: enikos.gr