Πόνος στη μέση: 3 εύκολες διατάσεις για την πρόληψή του

16-05-23 | Υγεία

Η συστηματική άσκηση με μυϊκές διατάσεις έχει θετική επίδραση σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της σπονδυλικής μας στήλης, αφού ανακουφίζει από την ένταση των καθημερινών δραστηριοτήτων, δημιουργεί ένα αίσθημα αποσυμφόρησης από το στρες, χαλαρώνει τους μυς και μειώνει τους πόνους που οφείλονται σε πιασίματα, έντονη σωματική δραστηριότητα ή υπερβολική καταπόνηση. Επιπλέον, οι διατάσεις συμβάλλουν στη βελτίωση της σωματικής απόδοσης και βοηθούν στην πρόληψη των τραυματισμών, γιατί αυξάνουν την ευκαμψία των αρθρώσεων και την ελαστικότητα των μυών ενώ ανακουφίζουν και από τον πόνο στην μέση.

Υπάρχουν ωστόσο πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες οι διατάσεις θα πρέπει να αποφεύγονται και αρκετές ακόμα περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει περιορισμός ως προς την επιλογή της μίας ή της άλλης άσκησης. Για παράδειγμα, αν οι διατάσεις γίνονται από άτομα τα οποία έχουν αυξημένη αρθρική ευκαμψία (υπερευκαμψία) ή γίνονται με λανθασμένο τρόπο, μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητη -πέρα από το φυσιολογικό- χαλάρωση των αρθρώσεων. H αυξημένη αυτή αρθρική χαλάρωση μεγιστοποιεί τον κίνδυνο πρόωρης εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας και αυξάνει τις πιθανότητες μυϊκών τραυματισμών.

Πώς πρέπει να εκτελούνται οι διατάσεις –stretching
Το πρώτο στο οποίο πρέπει να δώσετε σημασία είναι ότι θα πρέπει να έχει προηγηθεί κάποια μορφή προθέρμανσης πριν την εκτέλεση των διατατικών ασκήσεων. Οι διατατικές ασκήσεις δεν θα πρέπει να προκαλούν πόνο και κατά τη διάρκεια των διατάσεων η αναπνοή πρέπει να γίνεται αργά και σταθερά.

Τέλος, είναι σημαντικό να διατηρείτε τη διάταση σταθερή (χωρίς ταλαντώσεις) για 10-15 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να χαλαρώνετε.

3 εύκολες διατάσεις που βοηθούν στο να διατηρήσετε τη μέση σας «ευλύγιστη»
#1 Τέντωμα από το γόνατο στο στήθος

*Επαναλάβετε επί πέντε φορές.

#2 Κάμψη μέσης και επέκταση

*Επαναλάβετε επί πέντε φορές.

#3 «Μέση- τόξο»

*Επαναλάβετε επί πέντε φορές.

www.vita.gr