Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Φόβοι για νέα επιδημία

03-05-22 | Υγεία

Συναγερμό έχουν προκαλέσει στις αρμόδιες Αρχές τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, προκαλώντας έντονη ανησυχία διεθνώς.

Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει στην εκπόνηση ενός έκτακτου σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών. Αν και προς το παρόν στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί ύποπτο περιστατικό οξείας ηπατίτιδας, το υπουργείο Υγείας έχει πάρει τα μέτρα του, καθώς έχει μετατρέψει δύο νοσοκομεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη σε νοσοκομεία αναφοράς για τυχόν βαριά περιστατικά, ενώ έχει προνοήσει ώστε, αν χρειαστεί, να υπάρξει άμεση μεταφορά παιδιού σε ειδικό παιδιατρικό κέντρο στην Ιταλία, το οποίο εξειδικεύεται στη μεταμόσχευση ήπατος.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΔΥ και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους εμπλεκόμενους για την αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών.

Συγκεκριμένα, στην Ευρώπη, έχουν καταγραφεί περιστατικά σε Ηνωμένο Βασίλειο (114), Ισπανία (13), Δανία (6), Ιρλανδία (5), Ολλανδία (4), Ιταλία (4), Νορβηγία (2), Γαλλία (2), Ρουμανία (1) και Βέλγιο (1). Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η οξεία ηπατίτιδα δεν περιορίζεται γεωγραφικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς κρούσματα έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Ασία. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό που φαίνεται για την ώρα να επικρατεί είναι το ηλικιακό επίκεντρο της οξείας ηπατίτιδας. Κατά κύριο λόγο, μέχρι στιγμής, πλήττει παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και πέντε ετών, ενώ το 54,3% των περιπτώσεων αφορά κορίτσια.

Από τον πλευρά του, ο καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος ...

διαβάστε αναλυτικά στο ourlife.gr