Ενδεικτικό είναι ότι εάν κάποιος αποφασίσει να τρέξει στην άσφαλτο- που θεωρείται ο πιο ακατάλληλος χώρος για τρέξιμο- και ταυτόχρονα δεν χρησιμοποιεί τα σωστά παπούτσια, κινδυνεύει από τραυματισμούς. Όπως τονίζει στα «ΝΕΑ» ο ορθοπεδικός χειρουργός και πρόεδρος της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ελλάδος κ. Ιωάννης Τερζίδης, ο χώρος που θα επιλέξει ο αρχάριος για να κάνει τζόγκινγκ είναι από τα πρώτα που θα πρέπει να προσέξε
«Ειδικά η άσφαλτος σε συνδυασμό με ακατάλληλα παπούτσια είναι το χειρότερο σενάριο για κάποιον που ξεκινάει τζόγκινγκ. Δεν απορροφάει τους κραδασμούς. Γι΄ αυτό και οι τραυματισμοί που θα έχουν στην άσφαλτο οι ερασιτέχνες αθλητές θα είναι βαρύτεροι σε σύγκριση με άλλους χώρους». Ο επίκουρος καθηγητής των ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθήνας, ειδικός στην άσκηση για όλους κ. Νικήτας Νικηταράς σημειώνει ότι στην άσφαλτο οι μύες του σώματος επιβαρύνονται πάρα πολύ. «Και εάν δεν χρησιμοποιείται ο σωστός εξοπλισμός, ο αθλητής θα ταλαιπωρείται από προβλήματα στον γαστροκνήμιο και στον αχίλλειο τένοντα. Θα πονάνε συχνά τα πόδια του και το αποτέλεσμα θα είναι να μη θέλει να αθλείται καθόλου».
Άλλοι χώροι προς αποφυγήν είναι όσοι βρίσκονται μέσα στην πόλη (πεζοδρόμια, πεζόδρομοι και άσφαλτος). Κι αυτό διότι η σωματική καταπόνηση είναι μεγάλη ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των αθλουμένων από αυτοκίνητα, μηχανές ποδήλατα ακόμη και πεζούς. Αντίθετα, πιο ασφαλείς χώροι θεωρούνται οι αθλητικοί με χόρτο, ταρτάν ή χώμα. «Το χορτάρι μάλιστα είναι καλύτερο κι από το ταρτάν. Και αυτό διότι λειτουργεί αποθεραπευτικά για τους μυς»
Διαβάστε αναλυτικότερα ΤΑ ΝΕΑ