Με δύο εορταστικές παραστάσεις για όλη την οικογένεια, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο υποδέχεται, από τις 4 Δεκεμβρίου, την περίοδο των Χριστουγέννων 2008 και της Πρωτοχρονιάς 2009. Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του «Τραίνου της Φαντασίας» έγινε την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου σε ειδική εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν ο διεθνούς φήμης Ιάπωνας δημιουργός της ταινίας Καγκάγια και ο ιάπων πρέσβης στην Αθήνα Τακανόρι Κιταμούρα, ο οποίος και την προλόγισε.
Η νέα ψηφιακή παράσταση «Το Tραίνο της Φαντασίας» από την Ιαπωνία ζωντανεύει, μέσα από εντυπωσιακές εικόνες, το παραμύθι του Mιγιαζάβα Κέντζι με τον ομώνυμο τίτλο. Είναι η ιστορία ενός ταξιδιού στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και ταυτόχρονα μία περιπλάνηση στο απέραντο σύμπαν. Πρόκειται για ένα παραμύθι γεμάτο ευαισθησίες, υπέροχα χρώματα και εικόνες, κατάλληλο για να φέρει τα μικρά παιδιά (κάθε ηλικίας) σε επαφή με τον πανέμορφο νυκτερινό ουρανό που μας περιβάλλει.
H παράσταση μάς δίνει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τον πολιτισμό της Ιαπωνίας και να γνωρίσουμε από κοντά, τόσο έναν συγγραφέα του περασμένου αιώνα, τον Μιγιαζάβα Κέντζι, όσο και να έρθουμε σε επαφή με την εικαστική αντίληψη ενός σύγχρονου δημιουργού, του Kagaya.
Ο Μιγιαζάβα Κέντζι, δάσκαλος, συγγραφέας και ποιητής, γεννήθηκε στην Ιαπωνία στο τέλος του 19ου αιώνα (1896). Ήταν γνωστός για τα ποιήματα και τα παιδικά του βιβλία. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 37 χρονών αφήνοντας πολλά από τα έργα του αδημοσίευτα. Το χειρόγραφο από «Το Τραίνο της Φαντασίας» βρέθηκε ημιτελές δίπλα στο κρεβάτι του. Πρόκειται για ένα έργο που έγραφε και ξαναέγραφε συνεχώς για περισσότερα από δέκα χρόνια.
Ο Κagaya είναι «ψηφιακός» καλλιτέχνης από την Ιαπωνία. Γεννημένος το 1968, έχει δημιουργήσει έργα τέχνης σχετικά με το σύμπαν, έργα που περιλαμβάνουν κυρίως γραφικά και ψηφιακές εκτυπώσεις, εικόνες για βιβλία και περιοδικά που αφορούν σε αστρονομικά θέματα. Στο «Τραίνο της Φαντασίας» υπογράφει ταυτόχρονα το σενάριο, την σκηνοθεσία, τις ψηφιακές εικόνες και γραφικά της παράστασης.
«Το Άστρο των Χριστουγέννων» αποτελεί μία παράσταση του Ιδρύματος Ευγενίδου με επιστημονική και εκπαιδευτική διάσταση, που διερευνά μερικά από τα πιο δημοφιλή ερωτήματα για το ξεχωριστό εκείνο κοσμικό φαινόμενο που οδήγησε τους τρεις Μάγους στο νεογέννητο Χριστό. Τι ήταν τελικά εκείνο το «Άστρο»; Ήταν άραγε μετέωρο ή κομήτης; Νόβα ή σουπερνόβα; Μετεωρίτης ή βολίδα; Ισχύει άραγε η διατύπωση του Κέπλερ, πως επρόκειτο για συζυγία πλανητών; Γιατί καμιά επιστημονική θεωρία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί έως σήμερα;
Η παράσταση «Το Άστρο των Χριστουγέννων», η οποία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, υπογράφεται από τους συνεργάτες του Πλανηταρίου, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Παναγιώτη Σιμόπουλου, μουσική του Μπάμπη Μπλαζουδάκη, αφήγηση των Χρήστου Σιμαρδάνη και Κώστα Σεραφειμίδη. Τα 40 λεπτά της εικονικής τρισδιάστατης πραγματικότητας δημιουργήθηκαν από τους Γιάννη Βαμβακά και Σωτήρη Μπενέκο, ενώ την επιμέλεια του ήχου είχε ο Τάσος Κατσάρης. Συμμετέχουν επίσης η σοπράνο Μαρία Κλεινάκη, σόλο τσέλο και κρητική λύρα παίζει η Susan Helen Norton. Την επιστημονική επιμέλεια είχε ο Διονύσης Σιμόπουλος και την τεχνική διεύθυνση ο Μάνος Κιτσώνας.
Απαραίτητη η επίσκεψη στο Πλανητάριο
«Το Άστρο των Χριστουγέννων» στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου
Συνωστισμός στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο
Πλανητάριο, Θόλος και τρισδιάστατο σινεμά στην Αθήνα: Πληροφορίες