Μήπως ήρθε η ώρα να απογειώσετε τη γεύση του αγαπημένου σας γιορτινού γλυκού;
Όπως διαβάζουμε το iEidiseis, Χριστούγεννα έρχονται και οι συνταγές για μελομακάρονα έχουν κατακλίσει το σύμπαν. Θα βρείτε ακόμα και μελομακάρονα για αυστηρά vegan -με σιρόπι αγαύης ή χαρουπόμελο που δίνει ελαφρά σοκολατένια γεύση-, μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας για σοκολατομανείς, μελομακάρονα μπουκίτσες, χωρίς ζάχαρη, από βρώμη και ένα σωρό ακόμα «νεωτερισμούς».
Όμως, ό,τι και αν επιλέξετε, υπάρχουν μερικοί κανόνες που ισχύουν απαρέγκλιτα, τους οποίους μαθαίνει κανείς μόνο από τη γιαγιά ή τη μαμά.
Τα 5 tips για τέλεια μελομακάρονα:
Η συνταγή της Γωγώς Δελόγιαννη στο «Πρωίαν σε είδον», υλικά και εκτέλεση (στο βίντεο):
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ
250 γρ. ηλιέλαιο
250 γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ
70 γρ. κονιάκ
180 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρικής
200 γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.γ. γαρύφαλλο
2 κ.γ. κανέλα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
840 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
500 γρ. νερό
800γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150γρ.μέλι
3 στικ κανέλας
3 γαρίφαλα
1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
500 γρ. καρύδια σπασμένα