Οι ατάκες της ΔΕΘ που έμειναν στην ιστορία! Βίντεο

Στις 3 Οκτωβρίου 1926, πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα εορταστικά εγκαίνια της 1ης  Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τραβώντας τα βλέμματα των μεγαλύτερων Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών της εποχής και ξεκινώντας ένα σημαντικό κεφάλαιο για την οικονομία της πόλης. 

Ενενήντα χρόνια μετά, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης συνεχίζει να αποτελεί το σημείο αναφοράς της επιχειρηματικότητας, του πολιτισμού και των πολιτικών εξελίξεων, με διοργανώσεις που δημιούργησαν σε χιλιάδες πολίτες ανεξίτηλες αναμνήσεις οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της.

 

Φυσικά, όσοι πρωθυπουργοί αλλά και πολιτικοί αρχηγοί πέρασαν από την Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης άφησαν το … δικό τους στίγμα με «ατάκες» που άφησαν ιστορία…

Εμείς θα θυμηθούμε κάποιες από αυτές, θέλοντας να θυμίσουμε σε γηραιότερους και νεότερους, ότι συχνά η πολιτική είναι και επικοινωνιακή τέχνη, καθώς ατάκες και εξαγγελίες χωρίς νόημα και ουσία (ειδικά για τις εξαγγελίες αν δεν υλοποιηθούν), μπορούν να γράψουν ιστορία και να μείνουν χαραγμένες στη μνήμη.

1984

 

pap

Στη συνέντευξη τύπου των εγκαινίων στη «Ρέμβη» στις 2 Σεπτεμβρίου του 1984 ο Ανδρέας Παπανδρέου αποκαλεί το νέο –τότε- πρόεδρο της ΝΔ Κωνστνατίνο Μητσοτάκη «Εφιάλτη της Δημοκρατίας», θεμοσθετώντας ουσιαστικά την σκληρή κόντρα των εκπροσώπου του τότε ισχυρού δικομματισμού. «Χθες η Νέα Δημοκρατία ανέδειξε στην ηγεσία της έναν Εφιάλτη...» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά

1994

 

pap2

«Εδώ, είμαι, χτυπήστε εμένα», είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου της 59ης ΔΕΘ το 1994, απαντώντας σε όσους του ασκούσαν δριμεία κριτική εναντίον του, λόγω Δήμητρας Λιάνη, αντί να επιλέξουν να πλήξουν ευθέως τον ίδιο.

1995

 

simitis papandreou

Ένα χρόνο αργότερα το 1995, στην 60η ΔΕΘ, ο Aνδρέας Παπανδρέου ερωτάται για το εάν είναι ικανοποιημένος από τους χειρισμούς και τις απόψεις του τότε υπουργού Bιομηχανίας, Kώστα Σημίτη, με επίκεντρο την πώληση των Nαυπηγείων Σκαραμαγκά. «‘Όχι δεν είμαι» απαντά και ο Σημίτης φεύγει από το χώρο της συνέντευξης ενοχλημένος και υποβάλλει αμέσως την παραίτησή του. Η ρήξη είναι γεγονός όπως και το ρου της ιστορίας, καθώς 4 μήνες μετά τον διαδέχεται στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ και την πρωθυπουργία.

Στις 15 Ιανουαρίου του 1996, ο Ανδρέας Παπανδρέου από το Ωνάσειο, όπου και νοσηλευόταν, αναγκάζεται να παραιτηθεί. Η παραίτησή του δεν ήταν τόσο εκούσια, αλλά έγινε υπό το καθεστώς πιέσεων που ασκήθηκαν στον πρώην πρωθυπουργό, και από τον γιο του, Γ. Παπανδρέου.

Τρεις μέρες μετά, στις 18 Ιανουαρίου, και μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ο ήδη πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, εκλέγεται και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κερδίζοντας τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Γεράσιμο Αρσένη.

1999

 

Το 1999 από το βήμα της ΔΕΘ ο Κ. Σημίτης, ως πρωθυπουργός πλέον, ανακοινώνει για πρώτη φορά το θεσμό των κοινωνικών πακέτων που έφθανε τότε το 1,5 δισ. ευρώ σε παροχές, κάνοντας το πρώτο βήμα για να κερδίσει τις εκλογές του 2000.

2003

 

simitis 20003

Το 2003, στην 68η ΔΕΘ, ο Κ. Σημίτης επαναλαμβάνει τις ίδιες ανακοινώσεις με κοινωνικό πακέτο που έφθασε τα 2,6 δισ. μόνο που αυτή τη φορά η συνταγή δεν έχει την ίδια επιτυχία, και η προσπάθεια για τη «σύγκλιση» δεν απέδωσε τους αναμενόμενους πολιτικούς καρπούς.

2008

 

kar

Πρόκειται ίσως για την πιο πολυσυζητημένη συνέντευξη πρωθυπουργού των τελευταίων ετών. O Kώστας Kαραμανλής στην 73η ΔΕΘ το 2008, εμφανώς αμήχανος αναγκάζεται να απαντήσει ή να αποφύγει πολλαπλές ερωτήσεις, που αφορούν στο… «βίο και την πολιτεία» υπουργών και στενών συνεργατών του. Yπερασπίζεται λοιπόν τον τότε υπουργό Ναυτιλίας Γιώργο Βουλγαράκη για το δόγμα του πως «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό», λέγοντας μεταξύ άλλων πως «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν φαινόμενα απρεπούς συμπεριφοράς». Η στήριξη που παρείχε θεωρήθηκε μεγάλο πολιτικό λάθος που κόστισε στον ίδιο και την κυβέρνησή του το ηθικό πλεονέκτημα.

2009

 

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα να το επαναλάβω: Hταν λάθος μου, δικό μου λάθος. Έκανα λάθος πέρσι» απαντά ένα χρόνο μετά ο Κώστας Καραμανλής στην προεκλογική συνέντευξη της 74ης ΔEΘ του 2009 απαντώντας σε ερώτηση για την υιοθέτηση από τον ίδιο το 2008 του δόγματος πως ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό. Kάνοντας στροφή 180 μοιρών ο K. Kαραμανλής επισήμανε και για την υπόθεση του Bατοπεδίου πως «Έκανα λάθος, υποτίμησα το θέμα. Έκανα δημόσια την αυτοκριτική μου». Στην ίδια ομιλία ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει πως η ελληνική οικονομία είναι «θωρακισμένη» και δεν θα υποστεί τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης…

2009

 

Η ατάκα όμως που είναι... «όλα τα λεφτά» δεν είναι άλλη από το «λεφτά υπάρχουν». Η ατάκα ανήκει στον Γιώργο Παπανδρέου και ειπώθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου της 75ης ΔΕΘ στις 13/9/2009. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τότε, απάντησε στην ερώτηση πού θα βρει τους πόρους να υλοποιήσει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ: «Ναι, θα χρειαστεί να συγκρουστούμε με πρακτικές και αντιλήψεις τού παρελθόντος. Μία από αυτές, για την οποία σιωπά η κυβέρνηση, δεν είναι απλώς πού θα βρούμε τα λεφτά, αλλά πού πηγαίνουν τα λεφτά. Γιατί λεφτά υπάρχουν». Το παράπονο όμως του Γ. Παπανδρέου ήταν και είναι ότι κανείς δεν είπε τη συνέχεια «…το θέμα είναι πού πάνε; Aν πάνε στην αδιαφάνεια, αν πάνε στη φοροδιαφυγή, αν πάνε στη σπατάλη, βεβαίως δεν θα έχουμε να δώσουμε».

2011

 

Στην 76η ΔΕΘ του 2011, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος διαπιστώνει την αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος και εξαγγέλλει νέα εξοντωτικά μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ. Από το βήμα της ΔΕΘ το χαράτσι στα ακίνητα μπαίνει στη ζωή και βγαίνει από την τσέπη μας μαζί με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για την ενίσχυση των ανέργων. Οι ανακοινώσεις αυτές σηματοδότησαν την έναρξη της κατάρρευσης της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου φέρνοντας στην εξουσία τον Α. Σαμαρά μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012.

2014

 

Τους τέσσερις πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε το2014 ως αρχηγός της αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρα, σε ομιλία του στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 79η ΔΕΘ. Παράλληλα, ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες και αυτοδυναμία για το κόμμα του.

Τότε υποσχέθηκε κατάργηση ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση του από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, μισθός 751 ευρώ, αφορολόγητο 12.000 ευρώ, 300.000 θέσεις εργασίας, και διαγραφή χρέους. Σήμερα σχεδόν 2 χρόνια μετά καμία από αυτές τις εξαγγελίες δεν έχει υλοποιηθεί.

huffingtonpost

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα