Απόκριες 2008: Ήθη και έθιμα σε όλη την Ελλάδα

Με δεκάδες εκδηλώσεις απ' άκρου εις άκρο της Ελλάδας κλείνει η φετινή Αποκριά. Πλήθος δρώμενων στην Αθήνα και τους υπόλοιπους δήμους της Αττικής, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει, όπως κάθε χρόνο, ο εορτασμός σε Πάτρα, Ξάνθη, Νάουσα και Κοζάνη.

Τόσο όσοι επιλέξουν να παραμείνουν εντός Αθηνών όσο και όσοι ταξιδέψουν στην επαρχία θα έχουν στη διάθεσή τους πολλές επιλογές για να γιορτάσουν τα Κούλουμα.

Στην Αθήνα

Πολλοί δήμοι της Αττικής έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα. Ο Δήμος Αθηναίων, όπως κάθε χρονιά, θα γιορτάσει τα Κούλουμα στο Λόφο του Φιλοπάππου, όπου γονείς και παιδιά θα απολαύσουν λαγάνα, ελιές και χαλβά, ενώ το «ηχητικό» μέρος του γλεντιού θα αναλάβει ο κλαρινίστας της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, με μουσικές και τραγούδια απ' όλη την Ελλάδα.

Επίσης, το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού θα διαφέρει σε σχέση με παλαιότερες χρονιές. Τέσσερα θέματα από πρωτότυπους εικαστικούς χαρταετούς θα εκτυπωθούν σε 2.000 αντίτυπα και θα μοιραστούν στους Αθηναίούς που θα βρεθούν στον ιστορικό λόφο.

Εκδηλώσεις, ωστόσο, δεν έχει προγραμματίσει μόνο ο κεντρικός δήμος. Την Καθαρά Δευτέρα ο Δήμος Πειραιά διοργανώνει γλέντι με παραδοσιακά συγκροτήματα στην πλαζ της Φρεαττύδας από νωρίς το πρωί, ενώ στις 2 το μεσημέρι το πάρτι θα μεταφερθεί στην πλατεία Κοραή, με την Πειραϊκή Κομπανία να ερμηνεύει τραγούδια του παλιού Πειραιά. Στο τεράστιο τραπέζι που θα στηθεί θα προσφέρονται λαγάνα και κρασί.

Στο Περιστέρι τα Κούλουμα θα γιορταστούν στο Αλσος της Πόλης με τη δεκαμελή ορχήστρα του Σπύρου Πολυκανδριώτη, την οποία θα παρουσιάσει ο ηθοποιός Κώστας Βουτσάς. Ο δήμος θα προσφέρει δωρεάν σαρακοστιανά και πολύ κρασί. Στου Ρέντη το πάρτι του δήμου θα γίνει στην οδό Μπιχάκη στις 12 το μεσημέρι.

Στον Αγιο Δημήτριο το γλέντι θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί με λαϊκή και δημοτική μουσική από το συγκρότημα του Σάκη Κωστάκη, ενώ στους δημότες θα προσφέρονται κρασί και νηστήσιμα. Στο Μοσχάτο γονείς και παιδιά θα πετάξουν χαρταετό πλάι στη θάλασσα.

Στο Χαλάνδρι θα γίνουν δύο γλέντια. Ένα στο Πάρκο της Αττικής οδού, όπου θα μοιραστούν χαρταετοί στα παιδιά και θα υπάρχει άφθονο μαλλί της γριάς και ποπ κορν και ένα ακόμη στο Δημοτικό Γυμναστήριο «Μάρκος Παπαδάκης», όπου θα στηθεί μεγάλο σαρακοστιανό τραπέζι και η Φιλαρμονική του Δήμου και χορευτικοί σύλλογοι θα ερμηνεύσουν παραδοσιακά τραγούδια.

Στο Μαρούσι νησιώτικα, ηπειρώτικα και λαϊκά θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν η τραγουδίστρια Κωνσταντίνα Δούκα, ο δεξιοτέχνης στο κλαρίνο Κώστας Σαλέας, καθώς και οι Περικλής Ντάλης και Παντελής Σούλης, συνοδεία δεκαμελούς ορχήστρας. Στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού ο δήμος θα προσφέρει δωρεάν κρασί, λαγάνα, ελιές και χαλβά από τις 12 το μεσημέρι έως τις 15.30.

Εκτός Αθηνών

Στη Θήβα ξεχωρίζει το έθιμο του «Βλάχικου Γάμου», που τελείται την Καθαρά Δευτέρα, ενώ το «Αλευρομουντζούρωμα» στο Γαλαξίδι είναι ένα έθιμο με ρίζες χαμένες στο χρόνο.

Στην Αμφισσα το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς αναβιώνει ο «Θρύλος του Στοιχειού». Από τη συνοικία Χάρμαινα, όπου βρίσκονται τα παλιά Ταμπάκικα και τα σκαλιά του Αϊ Νικόλα, κατεβαίνει το «στοιχειό» και μαζί ακολουθούν εκατοντάδες μεταμφιεσμένοι. Λέγεται πώς τα «στοιχειά» αποτελούν ψυχές σκοτωμένων ανθρώπων ή ζώων που τριγυρίζουν στην περιοχή.

Μοναδικό το καρναβάλι της Σκύρου, χάρη στα ξεχωριστά δρώμενα με τους ντόπιους μεταμφιεσμένους σε «Γέρους», «Κορέλες» και «Φράγκους».

Στη Λέσβο το έθιμο των «Κουδουνάτων» τελείται στο χωριό Μεσότοπο του Δήμου Ερεσού, κυρίως από άτομα ηλικίας μεταξύ 15-40 ετών. Οι «Κουδουνάτοι» συμβολίζουν τις ψυχές πεθαμένων, που έχουν το χάρισμα να γονιμοποιούν τη γη.

Στη Θεσσαλονίκη οι περισσότεροι δήμοι έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους της πόλης, με κυριότερη εκείνη του Σέιχ Σου, την οποία συνδιοργανώνουν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Αγίου Παύλου από τις 10 το πρωί με σαρακοστιανά εδέσματα και χαρταετούς. Παρόμοιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αλάνα της Τούμπας, στο Αλσος της Νέας Ελβετίας, στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλος Μελάς», στο Φράγμα της Θέρμης, στην Καρδία και στον Τρίλοφο. Ανάλογες εκδηλώσεις έχουν ετοιμάσει άλλωστε οι περισσότεροι δήμοι του νομού, καθώς και ο Δήμος Πολύγυρου Χαλκιδικής.

Στην Κοζάνη θα πραγματοποιηθεί το πατροπαράδοτο έθιμο των Φανών, στον Σοχό θα εμφανιστούν οι κουδουνοφόροι στο έθιμο της συγχώρεσης Προσταβάνι, ενώ πολύ ιδιαίτερες είναι και οι εκδηλώσεις οι οποίες έχουν προγραμματιστεί στην Κομοτηνή.

Στην Ξάνθη η κορύφωση αναμένεται το μεσημέρι της Κυριακής, όταν και θα ξεκινήσει η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση με επίκεντρο το βασιλιά Καρνάβαλο. Αμέσως μετά τη λήξη της παρέλασης θα γίνει μεγάλο πάρτι απέναντι από το γήπεδο του ΑΟΞ Ξάνθης, ενώ με τη δύση του ηλίου θα καεί ο Τζάρος στη γέφυρα του ποταμού Κοσύνθου. Πρόκειται για το γνωστό τοπικό έθιμο, που πραγματοποιείται εν μέσω πυροτεχνημάτων.

Στη Νάουσα αναβιώνει και φέτος το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες», που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και, πιο συγκεκριμένα, στη λατρεία του θεού Διονύσου.

Τέλος, την Κυριακή κορυφώνεται το καρναβάλι της Πάτρας. Στην αχαϊκή πρωτεύουσα οι κεντρικοί δρόμοι και πλατείες σφύζουν ήδη από θεατρικές παραστάσεις, παντομίμα και μουσική. Με το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου (ο οποίος φέτος έχει... διαδικτυακό χαρακτήρα) θα λήξει η μεγαλύτερη διοργάνωση της πόλης, που «τρέχει» εδώ και 1,5 μήνα.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ

ΝΑΞΟΣ, απόκριες στις Κυκλάδες με τους «κουδουνάτους»

ΚΑΣΤΟΡΙΑ, Απόκριες με τα "Ραγκουτσάρια"

ΑΡΤΑ το καρναβάλι των γυναικών

 

 

Συμβουλές για ασφαλές πέταγμα του χαρταετού

 

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα