Η "Κοινωνία Ιδεών" του Βενιζέλου και οι βουλευτές που θα την ακολουθήσουν

Σε ολιγοήμερη αναβολή φαίνεται πως προσανατολίζονται οι επιτελείς του κ. Ευ. Βενιζέλου σε ό,τι αφορά στην ανακοίνωση του ομίλου προβληματισμού που αποτελεί την αφορμή για τη ρήξη του με τον κ. Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με το κυρίαρχο σενάριο η διακήρυξη και οι υπογραφές που θα τη συνοδεύουν θα δοθούν στη δημοσιότητα αμέσως μετά τις 14 Φεβρουαρίου. Η επιλογή της ημερομηνίας δεν έχει γίνει τυχαία. Ανήμερα της γιορτής των ερωτευμένων είναι προγραμματισμένη να γίνει μια εκδήλωση του ΟΠΕΚ, στην οποία κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Κ. Σημίτης!

Η «Κοινωνία Ιδεών», όπως θα λέγεται τελικά ο όμιλος προβληματισμού, θα αποτελείται από πανεπιστημιακούς και επιστήμονες, ενώ η ανάπτυξή του θα είναι ακτινωτή σε όλη τη χώρα. Τα στελέχη που τον προετοιμάζουν έχουν δημιουργήσει πυρήνες σε όλες τις πρωτεύουσες νομών καθώς και στα πανεπιστήμια που υπάρχουν στις δεκατρείς περιφέρειες.

Με τη βοήθεια των βουλευτών που ανήκουν στις τάξεις του «ρεύματος» έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες ονόματα επιστημόνων και επαγγελματιών. Το πόσα από αυτά θα ανακοινωθούν, βέβαια, και κυρίως το πότε, «είναι πλέον θέμα πολιτικής απόφασης». Παρότι- επισήμως- ο βουλευτής Θεσσαλονίκης δηλώνει πως «με αυτό το θέμα ασχολείται η κοινωνία των πολιτών», είναι δική του η απόφαση για το πότε θα ανάψει το… πράσινο φως.

Καθότι ξέρει ότι «όταν η γραμματέας του προσώπου που θα αναλάβει την προεδρία πατήσει το κουμπί του φαξ για να στείλει τη διακήρυξη του ομίλου, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα πατήσει τη σκανδάλη για τη διαγραφή του»!

Αρχικός στόχος ήταν ο όμιλος να αποτελέσει ένα βήμα προβολής των θέσεων του κ. Ευ. Βενιζέλου αλλά και ένα όχημα για να επικοινωνούν χωρίς προσχήματα οι υποστηρικτές του. Το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις ακούστηκε πως θα ενοικιαστούν και γραφεία ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι της υπομονής της Χαριλάου Τρικούπη να ξεχειλίσει. Ο σχεδιασμός αυτός έχει πλέον αλλάξει. Σε περίπτωση που τα πράγματα φθάσουν σε διάσπαση, όσοι προορίζονται για τον όμιλο ενδέχεται να αποτελέσουν το think tank αλλά και τις πρώτες οργανώσεις του νέου κόμματος.

Η δουλειά που έχει γίνει από την ημέρα που αποφασίστηκε η δημιουργία ομίλου από ανθρώπους του «ρεύματος» ήταν μεθοδική. Σε κάθε πανεπιστήμιο συγκεκριμένοι καθηγητές που υποστηρίζουν το βουλευτή Θεσσαλονίκης ανέλαβαν το έργο να πείσουν τους συναδέλφους τους και να συγκεντρώσουν τις υπογραφές τους.

Στην Πάτρα δραστηριοποιούνται οι κύριοι Δ. Ψαλτόπουλος και Σ. Μπουζάκης, στην Κρήτη οι Τ. Φιλαλήθης και Α. Καλοκαιρινός, στο Αιγαίο ο Κ. Ζώρας, στη Θεσσαλονίκη ο Γ. Μυλόπουλος, στην Αθήνα ο Θ. Πελαγίδης, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ο Μπ. Ανθόπουλος και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο ο Ξ. Κοντιάδης. Σε ό,τι αφορά στις προσωπικότητες που θα υπογράψουν, έχουν ακουστεί τα ονόματα του Δ. Τσάτσου, του Κ. Τσουκαλά, του Γ. Βέλτσου κ.ά., αν και δεν θα πρέπει να αποκλείονται και εκπλήξεις μετά τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα.


Βουλευτές έτοιμοι για όλα στο πλευρό του Βενιζέλου

Δώδεκα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποφασισμένα για ανεξαρτητοποίηση μετά τη ρήξη

Σ’ ένα σκληρό πυρήνα δώδεκα βουλευτών και δύο ομόκεντρους κύκλους που αγγίζουν τους είκοσι δύο και τους τριάντα πέντε βουλευτές (στο σύνολο) υπολογίζουν έγκυροι κομματικοί παρατηρητές την επιρροή του κ. Ευ. Βενιζέλου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη κατηγορία –τα μέλη της οποίας εμφανίζονται να είναι και πιο αποφασισμένα για τη ρήξη με την ηγεσία– μπορούν να ενταχθούν οι κ.κ. Α. Λοβέρδος (αν και λέγεται πως έχει αποφασίσει να τηρήσει κάποιες αποστάσεις), Α. Παπαδόπουλος, Γ. Φλωρίδης, Χ. Βερελής, Κ. Καρτάλης, Β. Γερανίδης, Γ. Παπαγεωργίου και οι κυρίες Μ. Αποστολάκη, Τ. Αντωνίου, Ε. Καϊλή, Σ. Ράπτη και Σ. Μερεντίτη.
Μαζί με το βουλευτή Θεσσαλονίκης είναι δεκατρία ονόματα, «που αρκούν και με το παραπάνω», όπως λέει εις εξ αυτών, για τη συγκρότηση ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής ομάδας, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, εφόσον τα πράγματα οδηγηθούν στην τελική σύγκρουση.

Στο δεύτερο κύκλο επιρροής ανήκουν οι βουλευτές που συμμετέχουν ενεργά στις συναντήσεις και τις αναζητήσεις του «ρεύματος». Οι περισσότεροι από αυτούς έδωσαν το παρών και στα δύο δείπνα που παρέθεσε η κ. Ε. Κούρκουλα στο σπίτι της την παραμονή αλλά και τη νύχτα μετά το κρίσιμο ραντεβού του κ. Ευ. Βενιζέλου με τον πρόεδρο του κόμματος. Πρόκειται για τους Λ. Γρηγοράκο, Ε. Νασιώκα, Π. Σγουρίδη, Δ. Λιντζέρη, Ρ. Ζήση, Ν. Αλευρά, Ε. Τσουρή, Γ. Λιάνη, Π. Ρήγα και Μ. Βέρρα. Στον τελευταίο κύκλο κινούνται στελέχη που δεν έχουν εκδηλωθεί ούτε υπέρ του προέδρου ούτε υπέρ του διεκδικητή της ηγεσίας.

Πρόκειται για βουλευτές που στη συγκεκριμένη φάση «δεν αισθάνονται έτοιμοι να κάνουν τη ρήξη με το κόμμα τους». Θα παρακολουθήσουν τις εξελίξεις –αν συντελεστεί η διάσπαση– και θα αποφασίσουν σε δεύτερο χρόνο, καθώς θα πλησιάζουν οι επόμενες εκλογές. Ισχυρή θα είναι η υποστήριξη του νέου κόμματος και από ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο πλευρό του κ. Ευ. Βενιζέλου έχουν ταχθεί ο δήμαρχος Πειραιά κ. Π. Φασούλας, ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γ. Κουράκης και –φυσικά– ο δήμαρχος Κοζάνης κ. Π. Κουκουλόπουλος, που είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του.

Σημαντικό ρόλο στη στελέχωση της νέας κίνησης θα έχουν τα οργανωτικά στελέχη που σήκωσαν το βάρος της αναμέτρησης της 11ης Νοεμβρίου. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι κύριοι Λ. Κατσικαρέλης, Μ. Νεονάκης και Λ. Κανελλόπουλος. Σύμφωνα με παράγοντες που έχουν εικόνα για τις υπόγειες διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, το «ρεύμα» θα αποκτήσει και συνδικαλιστική έκφραση, παρά το ότι στα συνδικάτα κυριαρχούν οι υποστηρικτές του κ. Γ. Παπανδρέου.

Αμηχανία και προβληματισμός από τα ιστορικά στελέχη

Αιφνιδιασμό, αμηχανία και ανησυχία προκάλεσε στα κορυφαία στελέχη η αρνητική τροπή στις σχέσεις Παπανδρέου - Βενιζέλου. Στελέχη της ιστορικής ηγεσίας, όπως ο Απ. Κακλαμάνης, ο Θ. Πάγκαλος, η Β. Παπανδρέου ή ο Α. Τσοχατζόπουλος, είναι έτοιμα να εκφράσουν ανοιχτά την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος και να θέσουν τόσο τον Γ. Παπανδρέου όσο και τον Ευ. Βενιζέλο προ των ευθυνών τους. Και στελέχη της νεότερης γενιάς, όμως, όπως η Α. Διαμαντοπούλου, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο Π. Ευθυμίου, ο Π. Μπεγλίτης και πολλοί άλλοι, είναι προβληματισμένα και εγκλωβισμένα, επισημαίνοντας ότι «όσο δεν βρίσκουμε αντίδοτο στην εσωστρέφεια, βουλιάζουμε όλο και περισσότερο».

Οι αρνητικές εξελίξεις της περασμένης Πέμπτης οδήγησαν ήδη σημαντικούς «παίκτες» του εσωκομματικού παιχνιδιού σε αναπροσαρμογή στρατηγικής. Ακόμα και στελέχη που στήριξαν ανοιχτά τον Γ. Παπανδρέου, όπως ο Θ. Πάγκαλος, η Α. Διαμαντοπούλου κ.ά., περίμεναν από τον πρόεδρο του κόμματος περισσότερο ενωτική στάση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υιοθετούν την επιχειρηματολογία Βενιζέλου.

Πληροφορίες του ΕΤ.Κ αναφέρουν ότι αυτή τη φορά η Α. Διαμαντοπούλου είναι έτοιμη να πάρει σαφείς αποστάσεις από τη συζήτηση περί διαγραφών, ενώ ο Π. Ευθυμίου –ο οποίος δημοσίως υποστήριξε πως η ίδρυση ενός ομίλου δεν μπορεί να είναι αιτία διαγραφής– φέρεται να πιστεύει ότι τα πράγματα ξεφεύγουν εκτός ελέγχου και χρειάζεται όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δηλαδή να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Ρόλο συνδέσμου έχει αναλάβει ο Κ. Σκανδαλίδης. Σύμφωνα με την αρνητική για την αξιωματική αντιπολίτευση ανάλυση ορισμένων από τους κορυφαίους, το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να χάσει την ευκαιρία να δώσει απάντηση στη διαρκή κρίση του πολιτικού συστήματος. Κάποιοι μάλιστα δεν διστάζουν να παραλληλίσουν το σημερινό ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. που έχασε την ευκαιρία να ανακτήσει την ηγεμονία στο πολιτικό σκηνικό παρά τα σκάνδαλα που ταλάνιζαν το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου. «Η απάντηση στην κρίση τότε ήταν ο Κ. Σημίτης και προήλθε μέσα από το ΠΑΣΟΚ, επειδή η Ν. Δ. δεν είχε απαντήσεις στα προβλήματα» λένε χαρακτηριστικά. Φοβούνται μήπως η λύση στη σημερινή κρίση, λόγω της δικής τους αδυναμίας, προκύψει τελικά μέσα από τη Ν. Δ. Η οποία, όπως παραδέχονται δεν έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων…

e-tipos 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα