Το "τραγούδι" του σεισμού

Μέσα στο ατέρμονο ταξίδι της στον χώρο και στον χρόνο η Γη όχι μόνον κινείται αλλά «αναπνέει» και «τραγουδάει». Το τραγούδι της ξεκινάει από τα έγκατά της, με μαέστρο τον Εγκέλαδο και βγαίνει στην επιφάνεια με τους σεισμούς!

Αμερικανοί σεισμολόγοι, σε συνεργασία με μουσικούς, κατόρθωσαν να καταγράψουν τους ήχους της σεισμικής ακολουθίας του σεισμού στο Λάντερς της Καλιφόρνιας το 1992 και να συνθέσουν ένα δίλεπτο μουσικό κομμάτι που μπορεί οποιοσδήποτε να ακούσει στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (USGS).

Σεισμικά κύματα

Οι σεισμολόγοι παρατήρησαν ότι οι ασταμάτητες ρήξεις στην επιφάνεια της γης εμπλουτίζουν τα σεισμικά κύματα με πολλές και διαφορετικές συχνότητες, χαμηλές και υψηλές, μπάσες και πρίμες, σαν μια μπάντα με ήχους από τύμπανα, τρομπέτες κοντραμπάσα και κλαρίνα. Δεν αποκλείουν σ’ αυτές τις «νότες» να κρύβεται το πώς αντιλαμβάνονται τα ζώα έναν μεγάλο σεισμό πριν εκδηλωθεί.

Τα «τραγούδια», τις «ανάσες», αλλά και κάθε τι νέο για τη δημιουργία της Γης συγκέντρωσε τα τελευταία χρόνια και παρουσιάζει σε ένα βιβλίο ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ κ. Σπύρος Παυλίδης. Τίτλος του βιβλίου «Παγγαία», μια βιογεωλογική διαδρομή στον πλανήτη Γη.

Μια μελέτη για το τι κατάφερε να ανακαλύψει έως τώρα η επιστημονική έρευνα για τον πλανήτη μας. Για παράδειγμα, η σύγχρονη μέθοδος της σεισμικής τομογραφίας που αναπτύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες δίνει καταπληκτικές εικόνες του εσωτερικού του πλανήτη μας, ενώ οι μελλοντικές τεχνικές υπόσχονται ακόμη καλύτερη φωτογράφηση της Terra incognita κάτω από τα πόδια μας.

Προσφάτως επιστήμονες του ΑΠΘ πραγματοποίησαν τέτοιες σεισμικές τομογραφίες στον βυθό του Αιγαίου και για πρώτη φορά γνωρίζουν σε σημαντικό βαθμό τη διαστρωμάτωσή του.

Τα πετρώματα του γήινου φλοιού εμφανίζουν, λένε οι γεωλόγοι, κυκλική ή επεισοδιακή ανύψωση και καταβύθιση με ρυθμούς 1-10 χιλιοστά τον χρόνο και με μήκη κυμάτων των κινήσεων που φτάνουν τις εκατοντάδες ώς χιλιάδες χιλιόμετρα. Οι μεγάλου μήκους κύματος αργοί κυματισμοί επιδέχονται πολλές ερμηνείες, αλλά μπορεί να είναι οι κινήσεις μιας διαρκώς παλλόμενης Γης που φαίνεται σαν να αναπνέει.

Τι κρύβουν οι αλλαγές του μαγνητικού πεδίου, ποιοι τελικά είναι οι «πρώτοι κάτοικοι», πού οδηγείται η ζωή πάνω στη Γη, μπορεί ο άνθρωπος να την επηρεάσει γεωλογικά με τις παρεμβάσεις του; Θα υπάρχει ο άνθρωπος έπειτα από μερικές χιλιάδες χρόνια; «Είναι ζητήματα που βρίσκονται στο προσκήνιο και απασχολούν την επιστημονική κοινότητα», αναφέρει ο κ. Παυλίδης και διαρκώς ξεπροβάλλουν νέα στοιχεία και απαντήσεις, όπως αυτή που θέλει τα βακτήρια και μετά τα φύκη να θεωρούνται οι πρώτοι «κάτοικοι» του πλανήτη μας.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα