Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2013: Εκδηλώσεις

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Κάθε χρόνο η είσοδος σε όλα τα μουσεία της Ελλάδας είναι ελεύθερη.

Με το μήνυμα είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς», γιορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία (μνήμη και δημιουργικότητα) = Κοινωνική αλλαγή».

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου ( ΒΜΦ) στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, επί της οδού Πειραιώς, που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Γενάρη, θα έχει ελεύθερη είσοδο την Κυριακή 12/5, ενώ, για πρώτη φορά ανοίγει για το κοινό το κτίριο του Νέου Υδαταερίου (Πύργος). Θα είναι προσβάσιμο μέχρι το ανώτερό του επίπεδο προκειμένου να απολαύσουν οι επισκέπτες τη μοναδική θέα του εργοστασίου και της πόλης μέχρι την ώρα της δύσης του ήλιου. Θα πραγματοποιηθούν δυο αναβάσεις, στις 10 π.μ. και στις 7 μ.μ. Το Νέο Υδαταέριο κατασκευάστηκε το 1955, έχει χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέο κτίριο και διατηρεί ακέραιο στο σύνολό του το μηχανολογικό εξοπλισμό. Εχει ύψος 30 μ. περίπου και χωρίζεται σε πέντε ορόφους. Στο ισόγειο υπάρχει μια αίθουσα προβολών, χώρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και το πωλητήριο του μουσείου που είναι προσβάσιμα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Το ΒΜΦ θα οργανώσει και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Οι αρχαιολόγοι του Βυζαντινού Μουσείου της Αθήνας θα πραγματοποιούν ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές προτείνοντας στο κοινό να ακολουθήσει τις εξής πέντε θεματικές διαδρομές: «Από το μνημείο στο μουσείο - Τρία μνημεία αφηγούνται την ιστορία τους», «Μικρά Ασία - Η καρδιά του Βυζαντίου», «Γυναικεία διαδρομή», «Ψηφιδωτά: Από την ανασκαφή στο μουσείο», «Η πρόσληψη του Βυζαντίου στη νεότερη εποχή». Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις και στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν.

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα έχει διευρυμένο ωράριο το Σάββατο 18/5 από 10 π.μ. - 10 μ.μ. και ελεύθερη είσοδο με ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα