Η ιστορία ενός 13χρονου ήρωα που έσωσε τον 10χρονο αδερφό του

Ενα 13χρονο αγόρι θυσίασε χθες τη ζωή του για να σώσει τον 10χρονο αδελφό του, την ίδια στιγµή που οι κάτοικοι του Μπρίσµπεϊν προειδοποιούνταν να εκκενώσουν την πόλη.

Ο νεαρός Τζόρνταν Ράις βρισκόταν µε τη µητέρα και τον µικρότερο αδελφό του στο αυτοκίνητό τους, όταν ξαφνικά η µηχανή χάλασε και το όχηµα παρασύρθηκε από τα ορµητικά νερά. Η µητέρα των δύο αγοριών κάλεσε αµέσως βοήθεια, η οποία όµως δεν ήρθε ποτέ και κανείς από τους παρευρισκοµένους δεν ήταν πρόθυµος να βουτήξει στον χείµαρρο. «Στέκονταν άπρακτοι έως ότου ένας κοκαλιάρης τύπος άρπαξε ένα σχοινί, το έδεσε γύρω του και βούτηξε», λέει περιγράφοντας το συµβάν ο σύντροφος της Ράις. «Ο Τζόρνταν δεν ξέρει να κολυµπά και φοβάται το νερό. Οταν όµως ο άνδρας προσπάθησε να τον σώσει, του φώναξε: “Πρώτα τον αδελφό µου”».

Χάθηκαν στον χείµαρρο
Πράγµατι, ο άνδρας τράβηξε πρώτα τον αδελφό του. Οταν όµως επιχείρησε να κάνει το ίδιο µε τον Τζόρνταν και τη µητέρα του, το σκοινί έσπασε, µητέρα και γιος χτύπησαν σε ένα δένδρο και στη συνέχεια χάθηκαν µέσα στον χείµαρρο. Οι ηρωικές στιγµές εκτυλίχθηκαν χθες, την ίδια µέρα που το Μπρίσµπεϊν, η τρίτη µεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, µεταµορφωνόταν σε πόλη - φάντασµα. Παρά τον γαλανό ουρανό και τον λαµπερό ήλιο χθες, στην πόλη αναµένονται νέες σφοδρές βροχοπτώσεις, που θα διαρκέσουν για τρεις - τέσσερις µέρες. Η στάθµη του νερού υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα πέντε µέτρα και οι Αρχές της πόλης προειδοποίησαν τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή. Ηδη έχουν εγκαταλειφθεί περίπου 20.000 κατοικίες.

«Θα σοκαριστούµε»
Για λόγους ασφαλείας,στο Μπρίσµπεϊν διακόπηκε και η παροχή ηλεκτρικού ρεύµατος. «Η πόλη θα κοιµηθεί απόψε και όταν ξυπνήσει θα αντικρύσει σκηνές για πολλούς πρωτοφανείς», προειδοποίησε η πρωθυπουργός του Κούινσλαντ Αννα Μπλάι. Οταν η βροχή σταµατήσει και αναλάβουν τα σωστικά συνεργεία, «νοµίζω πως όλοι θα σοκαριστούµε από τα ευρήµατα», πρόσθεσε. Ηδη, από τις φονικές πληµµύρες που πλήττουν τη χώρα από τα τέλη του περασµέν ου µήνα, 22 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 43 αγνοούνται. Τεράστιες είναι επίσης οι καταστροφές στον κλάδο των σιτηρών και των ανθρακωρυχείων, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί, ενώ το συνολικό κόστος των ζηµιών αναµένεται να φθάσει τα 13 δισ. δολάρια.

Ανάλογο είναι το σκηνικό και στη γειτονική πόλη Ιπσουιτς, όπου η κατάσταση περιγράφεται ως ολοκληρωτικό χάος. Περισσότεροι από 1.500 κάτοικοι έχουν βρει καταφύγιο σε κέντρα εκκένωσης, ενώ αρκετοί βλέποντας τα νερά να πλησιάζουν απειλητικά την πόλη, εγκατέλειψαν τις εστίες τους όπως όπως. Σύµφωνα µε τον δήµαρχο της πόλης Πολ Πάιζασεϊλ, η στάθµη του νερού έφθασε τα 19,4 µέτρα, µόλις ένα µέτρο χαµηλότερα από τις αρχικές εκτιµήσεις. Χάρις σε αυτή τη µικρή διαφορά όµως διασώθηκαν περίπου 6.000 σπίτια. «Αυτή είναι η διαφορά µεταξύ των κακών νέων και του ολέθρου», επεσήµανε ο Πάιζασεϊλ.

Παρά το τεράστιο µέγεθος της καταστροφής, καθηµερινές ιστορίες επιβίωσης αποπνέουν αισιοδοξία. Η µητέρα του 32χρονου Ντιν Μπροκ ήταν σχεδόν σίγουρη ότι ο γιος της ήταν νεκρός, όταν εγκλωβισµένος στο αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από τον ορµητικό χείµαρρο.

Αισθάνθηκε τυχερός
Ευτυχώς, ο Μπροκ σώθηκε χάρις στην έγκαιρη παρέµβαση ενός άλλου οδηγού και µαζί κατευθύνθηκαν προς κοντινή περιοχή, η οποία είχε επίσης πληγεί από τις πληµµύρες. Εκεί πέρασε όλη τη µέρα βοηθώντας άλλους ανθρώπους και ακούγοντας τις ιστορίες τους αισθάνθηκε τυχερός. «Ηλικιωµένοι, κάποιοι ακόµη και 90 ετών, σκαρφάλωναν στις στέγες των σπιτιών τους. Αυτές είναι συγκλονιστικές ιστορίες, όχι η δική µου», τονίζει στους «Τάιµς».

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα