Σκηνές αποκάλυψης στην Αϊτή: 100.000 οι νεκροί

Τραγική κρίνεται η κατάσταση στην Αϊτή μετά τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, η μεγαλύτερη από τις οποίες στις 16.43 τοπική ώρα (23:53 ώρα Ελλάδας), έφθασε τους 7 βαθμούς την κλίμακας Ρίχτερ.

Η Αϊτή, μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, ζει την χειρότερη καταστροφή των τελευταίων 200 χρόνων της ιστορίας της. Ο εγκέλαδος των 7 έως 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις) και οι 28 ισχυροί μετασεισμοί που έπληξαν την πάμπτωχη χώρα της Καραϊβικής, άφησαν στο πέρασμά τους εκατοντάδες νεκρούς και δεκάδες κατεστραμμένα κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Πατήστε εδώ για να δείτε σε απευθείας μετάδοση τις εξελίξεις στην Αϊτή από το CNN

Μετά τις συνεχείς δονήσεις, το Port –au- Prince (Πορτ ο Πρένς) καλύφθηκε από ένα παχύ στρώμα σκόνης, την ώρα που όλη η πόλη παραμένει βυθισμένη στο σκοτάδι. Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους, σειρήνες να ηχούν ασταμάτητα και εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια συνθέτουν το χαοτικό σκηνικό.

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή των γεγονότων στην Αϊτή, λίγα λεπτά μετά από το χτύπημα του κύριου σεισμού των 7 Ρίχτερ, από τον τοπικό ραδιοφωνικό Carel Pedre, ο οποίος τη στιγμή που μεταδίδει μπροστά στην κάμερά του τα όσα συμβάινουν, ένας πολύ δυνατός μετασεισμός χτυπάει το νησί:



Σχεδόν όλες οι τηλεπικοινωνίες, εκτός από την τηλεφωνία και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω δορυφόρων, έχουν διακοπεί στη νήσο μετά από τον σεισμό. Δεν υπάρχει προς το παρόν εκτίμηση για το πόσοι είναι οι νεκροί και οι τραυματίες, καθώς όλες οι βασικές υποδομές της πόλης έχουν καταρρεύσει. Σύμφωνα όμως με μαρτυρίες υπολογίζονται σε "χιλιάδες". Εν τω μεταξύ, μέσα στον πανικό, σημειώθηκαν λεηλασίες σε σούπερ μάρκετ, που έχει καταρρεύσει μερικώς, στην πρωτεύουσα της Αϊτής.

Επίσης η μεγαλύτερη φυλακή της Αϊτής κατέρρευσε με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να καταφέρουν μέσα στον γενικότερο πανικό να αποδράσουν και να είναι αυτήν τη στιγμή ελεύθεροι και να αναζητούνται από τις Αρχές.



Το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι τουλάχιστον 200 άνθρωποι εκτιμάται ότι είναι εγκλωβισμένοι στα συντρίμια του ξενοδοχείου «Montana», το οποίο είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

Την ίδια στιγμή το Associated Press μετέδωσε ότι σύμφωνα με έναν ιερέα στο ιεραποστολικό κέντρο Saint Jacques της δυτικής Γαλλίας, ο αρχιεπίσκοπος της χώρας, Monsignor Joseph Serge Miot, είναι νεκρός από τον σεισμό.

Συγκλονισμένος από την έκταση της καταστροφής, ο πρόεδρος της Αϊτής, Ρενέ Πρεβάλ, είπε ότι τα θύματα από τον σεισμό ανέρχονται σε "χιλιάδες".

«Το Κοινοβούλιο έχει καταρρεύσει. Η εφορία έχει καταρρεύσει. Τα σχολεία έχουν καταρρεύσει. Τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει...», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Αϊτής.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του πρεσβευτή της Αϊτής στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS), που εδρεύει στην Ουάσινγκτον: «Προς το παρόν οι πρώτες αναφορές που έχουμε στη διάθεσή μας αναφέρουν δεκάδες χιλιάδες θύματα και σημαντικές υλικές ζημιές. Στο όνομα της κυβέρνησης κάνω έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μας βοηθήσει. Αυτό που επείγει περισσότερο αυτήν τη στιγμή είναι να σωθούν οι πολλές χιλιάδες άνθρωποι που είναι ζωντανοί κάτω από τα ερείπια. Η Αϊτή χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε τη διεθνή αλληλεγγύη».



Ο πρεσβευτής της Αϊτής στις ΗΠΑ, Ρέιμοντ Τζόζεφ, πρόσθεσε στο πλαίσιο τηλεοπτικής του εμφάνισης στο αμερικανικό δίκτυο ABC: «Πρόκειται για μία τεράστια καταστροφή. Αν ένα κτίριο, όπως το παλάτι το οποίο είναι πολύ σταθερό κατέρρευσε, οι ζημιές θα είναι τεράστιες, καθώς τα κτίρια δεν είναι ασφαλή στο Πορτ-ο-Πρενς».

Οι φόβοι των Αρχών για τον τελικό αριθμό των νεκρών βασίζονται στο γεγονός ότι στην περιοχή που χτυπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη, ζουν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Η συντριπτική πλειοψηφία των σπιτιών στα οποία κατοικούν είναι πρόχειρης κατασκευής και σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες των αξιωματούχων που βρίσκονται στην Αϊτή στην ουσία δεν υπάρχει ούτε ένα σπίτι που να μην έχει υποστεί σημαντικές ζημιές.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος είπε ότι «η κάτω πόλη του Πορτ-ο-Πρενς έχει καταστραφεί ολοσχερώς από τον σεισμό».

Το "χτύπημα" του εγκέλαδου

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Leogane, και 15 χλμ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Port -Au- Prince (Πορτ ο Πρένς), ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωφυσικό Ινστιτούτο Ερευνών των ΗΠΑ (US Geological Survey, USGS).


(Xάρτης της περιοχής)

Οι πρώτες εικόνες μετά τον ισχυρό σεισμό στην Αϊτή


 




Ολοκληρωτική καταστροφή στην Αϊτή

Βιβλική καταστροφή
Βιβλική καταστροφή

Στο Port -au- Prince έχουν καταστραφεί κυβερνητικά κτίρια, μεταξύ των οποίων το προεδρικό μέγαρο, η βουλή, υπουργεία, το πολυτελές ξενοδοχείο Le Montana και το νοσοκομείο -από τα λίγα που έχουν κατασκευασθεί με τσιμέντο, εφ’ όσον στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, υπερτερούν οι πρόχειρες κατασκευές και οι παράγκες.

Το επίκεντρο του σεισμού
Το επίκεντρο του σεισμού



Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για πολυάριθμους νεκρούς από τον ισχυρό σεισμό, ο οποίος διήρκησε περίπου 1 λεπτό.

Το αρχηγείο της αποστολής του ΟΗΕ στο Πορτ-ο-Πρένς έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τον σεισμό. Νεκρός φέρεται να είναι ο επικεφαλής της ειρηνευτικής Αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα, ο Τυνήσιος Χέντι Ανάμπι, καθώς και όλοι όσοι βρίσκονταν στο πενταώροφο κτίριο του ΟΗΕ, σύμφωνα με δήλωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ. Ο Τυνήσιος διπλωμάτης είχε αναλάβει τα καθήκοντά του στην Αϊτή την 1η Σεπτεμβρίου 2007.

Τα γραφεία της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Σταθεροποίηση στην Αϊτή (MINUSTAH) επίσης έχουν καταστραφεί. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι κάτω από συντρίμμια, νεκροί όσο και ζωντανοί, σύμφωνα με στέλεχος της Αποστολής.



Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα γραφεία της στην πρωτεύουσα της Αϊτής κατέρρευσαν μετά τον σεισμό, διευκρινίζοντας ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοί της είναι ασφαλείς.Το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο εκτιμά ότι από το σεισμό έχουν πληγεί τρία εκατομμύρια άνθρωποι.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες ταξιδιώτες ή κατοίκους στην Αϊτή. Ωστόσο, ακόμα και αν υπάρχουν, είναι δύσκολο να εντοπισθούν καθώς έχουν διακοπεί όλες οι επικοινωνίες, ενώ δεν υπάρχει καν ελληνική πρεσβεία στη χώρα. Επιπλεόν όπως δήλωσαν τουριστικοί πράκτορες, δεν διοργανώνονται group σε αυτή τη χώρα της Καραϊβικής.

Στρατιωτική και πολιτική βοήθεια από το εξωτερικό

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, έκανε την εκτίμηση ότι ο ισχυρός σεισμός που έπληξε την Αϊτή είναι πιθανό να προκαλέσει τελικά το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και έκανε έκκληση προς όλα τα κράτη για να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν τους σεισμοπαθείς.



Σύμφωνα με τον Μπαν Κι-μουν αγνοούνται αυτήν τη στιγμή ο επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής (Minustah) στην Αϊτή, ο Τυνήσιος Χέντι Ανάμπι και ο αναπληρωτής του.

Το 80% του λαού ζει στα όρια της φτώχειας, πράγμα που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Η

Βarack Obama
Βarack Obama

κυβέρνηση της χώρας έκανε αμέσως έκκληση για βοήθεια στις ΗΠΑ, στην οποία ανταποκρίθηκε ταχύτατα ο πρόεδρος Obama δηλώνοντας επί λέξη: «Οι προσευχές και η σκέψη μου είναι στην Αϊτή».

Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε ήδη με τους σημαντικότερους ομοσπονδιακούς οργανισμούς, που είναι υπεύθυνοι να επεμβαίνουν σε περιπτώσεις διεθνών ανθρωπιστικών κρίσεων και αργότερα συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να προετοιμάσει προσωπικά την ανθρωπιστική βοήθεια που θα αποσταλεί στην Αϊτή.

Αργότερα ανακοίνωσε σε διάγγελμά του τον σχεδιασμό των ΗΠΑ για τις άμεσες κινήσεις που θα γίνουν, προκειμένου να ανακουφιστούν οι σεισμοπαθείς.



Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν τόσο στρατιωτική όσο και πολιτική βοήθεια στην Αϊτή μετά τον καταστρεπτικό σεισμό που έπληξε τη φτωχή αυτή χώρα, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Hillary Clinton.

"Θα παράσχουμε τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική βοήθεια καθώς και ανθρωπιστική αρωγή, και προσευχόμαστε για τους ανθρώπους που υποφέρουν, για τις οικογένειές τους και για τους αγαπημένους τους", δήλωσε η Clinton κατά την έναρξη της ομιλίας της για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ασία, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Χαβάης.

Παντού συντρίμμια
Παντού συντρίμμια

Στο μεταξύ η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει άμεση βοήθεια 200.000 δολαρίων στην Αϊτή. Επιπλέον η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, ο Καναδάς και πολλές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική ετοιμάζονται να στείλουν βοήθεια στην Αϊτή.

Ανθρωπιστική βοήθεια αποφασίστηκε να σταλεί και από την Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ρούχα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης συγκέντρωσε ήδη ο Δήμος Αθηναίων για τους πληγέντες του σεισμού στην Αϊτή.

Τη «βαθειά του ανησυχία» εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Gordon Brown, ανακοινώνοντας την αποστολή ομάδας ειδικών για την αποτίμηση της καταστροφής. «Στέλνουμε ομάδα του υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης για να αποτιμήσει τις ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια. Είμαστε έτοιμοι για την αποστολή της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam , η οποία έχει ως βάση την Οξφόρδη, ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι ετοιμάζεται να στείλει μια ομάδα . «Σε αυτό το στάδιο είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τη σοβαρότητα του σεισμού, αλλά οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι καλές...η ομάδα επειγουσών καταστάσεων της Oxfam για την λατινική Αμερική έχει ως βάση της την Αϊτή. Κατά συνέπεια, είμαστε καλά προετοιμασμένοι...έχουμε επίσης διαθέσιμες προμήθειες στον Παναμά», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Oxfam στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.



Σχεδόν όλες οι χώρες του πλανήτη εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν την Αϊτή στις δύσκολες στιγμές που περνάει.

Αϊτή, η φτωχότερη χώρα της Αμερικής

Πρόκειται για μία χώρα στην οποία η θνησιμότητα είναι πολύ μεγάλη. Μόλις το 3% των κατοίκων κατορθώνει να ξεπεράσει τα 60 χρόνια ζωής. Μία χώρα πέρα από τα όρια της φτώχειας, αυτή τη στιγμή φαίνεται να γονατίζει από την «οργή της φύσης».

Η Αϊτή κατέχει την 203η θέση ανάμεσα στις 293 φτωχότερες χώρες του κόσμου! Μία περιοχή, η οποία εκτός από την δικτατορία και την απόλυτη πολιτική αστάθεια, γνωρίζει τώρα την καταστροφική μανία της φύσης.

Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου, ήδη επλήγη από μια σειρά καταστροφών κατά τα

Το Port –au- Prince
Το Port –au- Prince

τελευταία χρόνια, με τελευταίους τους κυκλώνες του 2008. Τέσσερις μεγάλες καταιγίδες, η τροπική καταιγίδα Φέι και οι κυκλώνες Γκουστάβ, Χάνα και Άικ, σάρωσαν την Αϊτή τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2008, στοιχίζοντας τη ζωή 793 ανθρώπων και αφήνοντας άλλους 300 αγνοούμενους έως και σήμερα, κατά τα κυβερνητικά στοιχεία. Το 1946 καταγράφηκε σεισμός 8,1 Ρίχτερ στη Δομινικανή Δημοκρατία, αλλά επηρέασε και την Αϊτή, προκαλώντας τσουνάμι που οδήγησε στο θάνατο 1.790 πολίτες.

Άρση της προειδοποίησης για τσουνάμι

Αρχικά, το Κέντρο Πρόβλεψης Τσουνάμι του Ειρηνικού απηύθυνε προειδοποίηση για τσουνάμι σε περιοχές της Καραϊβικής, μεταξύ των οποίων η Αϊτή, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Κούβα και οι Μπαχάμες. Τελικά, ο συναγερμός ακυρώθηκε, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Κέντρου.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα