ΗΠΑ και συμμαχικά κράτη βομβαρδίζουν θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία

Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Τρίτης αεροπορικές επιδρομές και χτύπησαν θέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο έδαφος της Συρίας, όπως μετέδωσε το CNN. Η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στόχος των ΗΠΑ ήταν η πόλη Ράκκα, την οποία οι τζιχαντιστές έχουν ανακηρύξει ως «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Φέρονται να έχουν χτυπηθεί τουλάχιστον 20 θέσεις τζιχαντιστών: Τα μαχητικά αεροσκάφη χτύπησαν κτήρια τα οποία φέρονται να χρησιμοποιούν σαν βάσεις τους οι τζιχαντιστές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου διέταξαν την εκκένωση των κτηρίων.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και τα συμμαχικά κράτη έχουν αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία χρησιμοποιώντας μια δύναμη πυρός που αποτελείται από μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη καθώς και πυραύλους Tomahawk» δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι. «Δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν είμαστε σε θέση να παράσχουμε περισσότερες λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του CNN, τα συμμαχικά κράτη που δεν κατονόμασε ο Κίρμπι και τα οποία συμμετέχουν στις επιδρομές είναι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Μπαχρέιν και η Ιορδανία.


Στόχος των επιθέσεων είναι ο αιφνιδιασμός προκειμένου να μην μπορέσουν να ανασυνταχθούν σύντομα οι δυνάμεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Το δίκτυο Step Agency News μετέδωσε βίντεο από τους βομβαρδισμούς.


Κύμα προσφύγων

Παράλληλα, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, υπολογίζεται ότι το τελευταίο τετραήμερο, περίπου 200.000 άτομα (εκ των οποίων οι 130.000 είναι Κούρδοι) έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν μεταβεί στην Τουρκία. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από την πόλη Κομπάνι.



Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ προβαίνουν σε πολεμική επιχείρηση στη Συρία, η οποία έρχεται λίγες ημέρες μετά τις 190 αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Οπως έγινε γνωστό η απόφαση για τη διεξαγωγή των αεροπορικών επιδρομών σε συριακό έδαφος ελήφθη λίγες ώρες πριν την έναρξη των επιχειρήσεων από την Κεντρική Αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση και είχε την έγκριση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Οι αεροπορικές επιδρομές σε συριακό έδαφος έγιναν δε λίγες ώρες πριν μεταβεί ο πρόεδρος Ομπάμα στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα προσπαθήσει να συσπειρώσει περισσότερα έθνη στη συμμαχία που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου από τους τζιχαντιστές, και λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό μέσω βίντεο ότι οι Τζιχαντιστές κρατούν όμηρο Γάλλο υπήκοο. Σημειώνεται οτι η απειλή των Τζιχαντιστών εξαπλώνεται στην καρδιά, μετά τις ενδείξεις ότι ετοίμαζαν χτύπημα στις Βρυξέλλες.

Το ρεπορτάζ του CNN

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα