Αγια-Σοφια: Θα λειτουργήσει ως τέμενος την Παρασκευή 30/5;

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, επιχειρεί απόδραση από την τραγική γι' αυτόν επικαιρότητα και πραγματικότητα μέσω του συμβόλου της Ορθοδοξίας, τον ναό της Αγια-Σοφιάς. Εχει έτοιμο το σχέδιο ο Ερντογάν και σύμφωνα με διαρροές, αυτό προβλέπει να ξαναλειτουργήσει η Αγια-Σοφιά ως τέμενος την Παρασκευή 30 Μαΐου, μία ημέρα μετά την επέτειο της Αλωσης από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, ο οποίος μετέτρεψε την Αγια-Σοφιά σε τζαμί!

Εννοείται φυσικά ότι στη λειτουργία αυτή θα παραστεί και ο Ερντογάν. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι άνευ ουσίας και ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν θα τολμήσει, φοβούμενος τις ισχυρές αντιδράσεις από τον χριστιανικό κόσμο. Ομως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν φημίζεται για τη διορατικότητά του.

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου παρακολουθούν τα πράγματα καθημερινά και από άλλη σκοπιά, εκτιμούν ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος επέλεξε να παρέμβει σχετικά με το θέμα της μετατροπής της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί. Ο Πατριάρχης τόνισε πως αν η Αγια-Σοφιά, που από το 1935 λειτουργεί ως μουσείο, πρόκειται να μετατραπεί πάλι σε χώρο λατρείας, «θα πρέπει να λειτουργήσει ως εκκλησία, διότι γι’ αυτό κτίστηκε».

Η μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί είναι μια κίνηση που θα βοηθούσε τον Ερντογάν να επανασυσπειρώσει τους ψηφοφόρους στους οποίους απευθύνεται και να διασφαλίσει το 40% που του ανοίγει τον δρόμο για την προεδρία. Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές στη γείτονα είναι τον Αύγουστο.

Υπάρχει όμως και ένα μεγάλο εσωτερικό εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει ο Ερντογάν για να φτάσει σε αυτήν τη βάρβαρη πράξη. Να ακυρώσει την απόφαση του Κεμάλ, που το 1935 αποφάσισε να μετατρέψει την Αγια-Σοφιά σε μουσείο. Μια τέτοια κίνηση από τον Ερντογάν θα θεωρηθεί από τους συμπατριώτες του τουλάχιστον ασέβεια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα