Βουλγαρία: Συναγερμός σε πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι

Από χθες το βράδυ διεκόπη η λειτουργία του ενός εκ των δύο αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι στην Βουλγαρία λόγω βλάβης που παρουσιάστηκε στο σύστημα ψύξης της γεννήτριας, ανακοίνωσε σήμερα ο σταθμός.

Το περιστατικό δεν είχε καμία συνέπεια στα «επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό», επισήμαναν οι αρχές του σταθμού.

«Η γεννήτρια της μονάδας 5 των 1.000 MW του σταθμού του Κοζλοντούι αποσυνδέθηκε από το ενεργειακό σύστημα της χώρας στις 22:39 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) στις 14 Απριλίου. Ο λόγος της διακοπής ήταν ο εντοπισμός μιας διαρροής υδρογόνου που εξυπηρετεί στην ψύξη της γεννήτριας, η οποία βρίσκεται σε ένα συμβατικό, μη ραδιενεργό τμήμα της μονάδας», σύμφωνα με την ανακοίνωση του σταθμού. Γίνονται εργασίες επισκευής, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο μοναδικός αυτός πυρηνικός σταθμός της Βουλγαρίας διαθέτει δύο αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος ρωσικής κατασκευής 1.000 MW έκαστος. Οι αρχές έκλεισαν το 2002 και το 2006 υπό τις πιέσεις της ΕΕ για λόγους ασφαλείας τέσσερις παλιούς αντιδραστήρες των 440 MW έκαστος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα