Ο Αργεντινός Ζορζ Μάριο Μπεργκόλιο, νέος Πάπας. Live

Η καπνοδόχος πάνω από την Καπέλα Σιξτίνα έβγαλε λευκό καπνό στις 20:06 ώρα Ελλάδος και οι χιλιάδες πιστοί που βρίσκονται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ξέσπασαν σε ζητωκραυγές. Αμέσως μετά την εμφάνιση του λευκού καπνού, οι καμπάνες στο Βατικανό άρχισαν να ηχούν χαρμόσυνα.

Νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι ο 76χρονος Αργεντινός Ζορζ Μάριο Μπεργκόλιο, ο οποίος θα λάβει το όνομα Φραγκίσκος. Οι 115 καρδινάλιοι κατάφεραν να εκλέξουν τον νέο ποντίφικα στην δεύτερη ημέρα της ψηφοφορίας του κονκλάβιου.

Η εκλογή του έγινε στην πέμπτη ψηφοφορία και ήταν από τις γρηγορότερες στην ιστορία ανάδειξης Ποντίφηκα. Προαπαιτούμενο της εκλογής Πάπα είναι η συγκέντρωση 77 ψήφων, τα δύο τρίτα των 115.

To κονκλάβιο ξεκίνησε τη διαδικασία ανάδειξης του νέου Πάπα το απόγευμα της Τρίτης, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας διεξήχθη και η πρώτη ψηφοφορία, η οποία ήταν άκαρπη. Η δεύτερη ψηφοφορία, το πρωί της Τετάρτης ήταν επίσης άκαρπη.

Η διαδικασία εκλογής του νέου Πάπα άρχισε στις 11 Φεβρουαρίου με την αιφνιδιαστική απόφαση του Βενέδικτου ΙΣτ' να παραιτηθεί σε ηλικία 85 ετών.

Ο Γερμανός Γιόζεφ Ράτσινγκερ θα είναι ο πρώτος εν ζωή Πάπας που θα παρακολουθήσει την εκλογή του διαδόχου του.

Από τις 28 Φεβρουαρίου έχει αποσυρθεί στην θερινή παπική κατοικία, στο Καστέλ Γκαντόλφο, περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από την Ρώμη


Live broadcasting by Ustream

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα