Βρετανικό Μουσείο: Ο Μέγας Αλέξανδρος με φουστάνια;

Το Βρετανικό Μουσείο εκτός από τα κλεμμένα από τον λόρδο Ελγιν Μάρμαρα του Παρθενώνα, συνεχίζει να προκαλεί και αυτήν τη φορά με τη διοργάνωση ομιλίας ενός καθηγητή του πανεπιστημίου του Νιούκασλ για τον Μέγα Αλέξανδρο.

«Μέγας Αλέξανδρος: Ο κατακτητής του κόσμου φορούσε φουστάνια;»  ήταν το θέμα της ομιλίας του καθηγητή Τόνι Σπάφορντ στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Μία ομιλία-απάντηση στο ερώτημα που ουσιαστικά τέθηκε πριν από αρκετά χρόνια, συγκεκριμένα το 2004, όταν ο Ολιβερ Στόουν στη χολιγουντιανή υπερπαραγωγή «Αλέξανδρος» περιέγραφε τον Μακεδόνα στρατηλάτη περίπου ως bisexual!

Το θέμα της διάλεξής του έχει ιντριγκάρει τους Λονδρέζους. και οι θέσεις για να παρακολουθήσει κάποιος την ομιλία -που έχει εισιτήριο 5 λίρες- δεν υπήρχαν!

Ο καθηγητής Spawforth «χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, θα φτάσει σε συναρπαστικά συμπεράσματα για τη βασιλεία του Αλεξάνδρου και την ελεγχόμενη εσφαλμένη ανάγνωση της εικόνας του από σύγχρονους του Μεγάλου Αλεξάνδρου εχθρούς του».

Ορισμένοι (όπως ο σύγχρονος και κατήγορος του Μέγα Αλέξανδρου Έφιππος από την Όλυνθο) υποστήριζαν ότι ο Μακεδόνας βασιλιάς ντυνόταν σαν τη θεά Άρτεμη και προφανώς, ο ισχυρισμός αυτός έγινε «λάστιχο» από κάποιους που εξ αυτού του λόγου έφτασαν να θεωρούν τον Μέγα Αλέξανδρο.... bisexual.
Η ουσία πάντως είναι ότι το «καυτό» κατά τον Βρετανό καθηγητή ερώτημα παραμένει το αν τελικά ο Μέγας Αλέξανδρος ντυνόταν σαν... αρχαία Ελληνίδα θεά. Επίσης γνωστό είναι ακόμη και το ότι ο Τόνι Σπάφορντ δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με τις ενδυματολογικές επιλογές του Μακεδόνα κατακτητή. Παλιότερα ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Νιουκάσλ υποστήριξε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος, την περίοδο κατά την οποία είχε καταλάβει την Περσία, αποτυπώθηκε επάνω σε διάφορα έργα τέχνης ως κυνηγός επάνω σε άρμα και με τόξο, ντυμένος ακριβώς όπως οι Πέρσες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα