Κατάρρευση σοσιαλιστών στις εκλογές της Ισπανίας

Νίκη του δεξιού Λαϊκού Κόμματος και μεγάλη ήττα του κυβερνόντος Σοσιαλιστικού δείχνουν τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στην Ισπανία. Με καταμετρημένο το 53% των ψήφων, δηλαδή περισσότερων από τις μισές, οι Σοσιαλιστές αποσπούν μόλις το 27,98% έναντι του 36,25% που κέρδισε το Λαϊκό Κόμμα.

Στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές του 2007, το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε αποσπάσει 34,9%. Με άλλα λόγια παρουσιάζει πτώση επτά ποσοστιαίων μονάδων. Τότε το Λαϊκό Κόμμα είχε και πάλι αναδειχθεί πρώτο με 35,6%. Κατά συνέπεια, παρουσιάζει μεν άνοδο φέτος, αλλά δεν δείχνει να επωφελείται από την πτώση των Σοσιαλιστών, αφού δεν ανεβαίνει ούτε ολόκληρη μονάδα.

Η διαφορά των περισσότερων από οκτώ μονάδων που παρατηρείται με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα εκτιμάται από τους αναλυτές ως τιμωρία των Σοσιαλιστών, που βρίσκονται στην εξουσία από το 2004, λιγότερο από ένα χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές και την ώρα που η χώρα έχει βυθιστεί στην οικονομική κρίση.

Οι περισσότεροι υποστηρίζουν πάντως ότι το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο και δεν επηρεάστηκε από το πρωτοφανές για τα ισπανικά δεδομένα κίνημα διαμαρτυρίας στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες νέοι στις πλατείες. Μάλιστα, οι «αγανακτισμένοι πολίτες» αποφάσισαν να παραμείνουν στις πλατείες για άλλη μία εβδομάδα, παρά το ηχηρό μήνυμα που έστειλε και η κάλπη.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης το βράδυ του Σαββάτου επικρίνοντας έντονα τους χειρισμούς της κυβέρνησης και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που εξαγγέλθηκαν και εφαρμόζονται...

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα