Κάρτα του πολίτη και εμπόδια για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Αφού ανακοινωθεί επισήμως από την κυβέρνηση το περιεχόμενο του σχετικού νομοσχεδίου για την περίφημη κάρτα του πολίτη, που έχει ακουστεί ότι θα αντικαταστήσει τις αστυνομικές ταυτότητες, θα τοποθετηθεί επισήμως η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Αυτό είπε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής Χρίστος Γεραρής, ο οποίος ωστόσο έδειξε να συμμερίζεται τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί.

Εξάλλου, ο κ. Γεραρής, επαναβεβαίωσε την αντίθεση της Αρχής στην τοποθέτηση καμερών από την Αστυνομία με απλή επίκληση των αρμοδιοτήτων της. «Οι κάμερες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μονάχα για τη διαφύλαξη της εθνικής άμυνας και ασφάλειας, την αποτροπή και καταστολή σοβαρών αξιόποινων πράξεων και τη διαχείριση της κυκλοφορίας», είπε ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει νόμος που να το προβλέπει αυτό ρητά και κατά συνέπεια η Αρχή δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης.

«Όταν η κυβέρνηση ανακοινώσει επισήμως το περιεχόμενο του σχετικού νομοσχεδίου η Αρχή θα τοποθετηθεί» διευκρίνισε ο κ. Γεραρής μετά από παρατηρήσεις της βουλευτού του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και δεδομένων, ακόμα και σε χρηστικό επίπεδο.

Ο κ. Γεραρής διατύπωσε εκ νέου την αντίθεση της Αρχής στην τοποθέτηση καμερών από την Αστυνομία με απλή επίκληση των αρμοδιοτήτων, προσθέτοντας, όμως, ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει νόμος που να προβλέπει ρητά τις χρήσεις των καμερών, η ίδια δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης.

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα