Σε δύο μέρες 10.000 κλήσεις για τα αντικαπνιστικά μέτρα

Δέκα χιλιάδες πολίτες πήραν τηλέφωνο στο τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης για το κάπνισμα «1142», προκειμένου να ενημερωθούν αλλά και να καταγγείλουν τους αμετανόητους θεριακλήδες που δε λένε να σβήσουν το τσιγάρο…

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι κλήσεις για ενημέρωση έφθασαν τις 10.418. Μάλιστα τον μήνα Αύγουστο, ο αριθμός των κλήσεων ήταν 9.234.

Ειδικότερα την Τετάρτη, την πρώτη δηλαδή ημέρα της εφαρμογής του νόμου, η γραμμή δέχθηκε 5.466 κλήσεις και την Πέμπτη δέχθηκε 4.952 κλήσεις από τις οποίες οι 60 αφορούσαν καταγγελίες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της MRB που έγινε για λογαριασμό της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης και σύμφωνα με την οποία, ένας στους τρεις καπνιστές απαντά ότι, αν απαγορευθεί πλήρως το κάπνισμα στα εστιατόρια και τους υπόλοιπους χώρους διασκέδασης, θα βγαίνει λιγότερο.

Οκτώ στους 10 ερωτηθέντες συμφωνούν με το να διατηρηθούν ξεχωριστοί και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για καπνιστές σε επιχειρήσεις-χώρους εργασίας, ενώ στην ερώτηση "ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι, που θα σας ωθούσαν για να διακόψετε το κάπνισμα", 81% αναφέρουν λόγους υγείας, 32% την τιμή των καπνικών προϊόντων, 4,7% αναφέρουν την απαγόρευση του καπνίσματος στα εστιατόρια κ.λπ. και μόλις το 1,7 την απαγόρευση της διαφήμισης και των προωθητικών ενεργειών καπνικών προϊόντων στα σημεία πώλησης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα